Cum se prepară delicioasele chifteluţe de peşte cu sos şi aromă de tarhon. Ingredientele care definesc gustul sosului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chifteluţe de peşte cu sos Foto: Valentin Trufaşu
Chifteluţe de peşte cu sos Foto: Valentin Trufaşu

Reţeta necesită puţine ingrediente, iar într-o oră este gata. Vedeta preparatului este peştele, dar gustul său va fi completat de tarhon şi usturoi.

Chifteluţele de peşte cu sos sunt o excelentă gustare, dar se pot servi şi ca un aperitiv înainte de meniul principal. Primul pas pentru pregătirea preparatului este să curăţăm peştele  (plătică sau somn, dar dacă nu avem, putem folosi ori fel de peşte), după care îl vom dezosa şi îl dăm prin maşina de tocat.

Ingrediente:

-peşte (plătică, ştiucă, somn sau caras, dar dacă nu avem, putem folosi orice fel de peşte)-un kilogram;

-Ou-o bucată;

-Mărar-o legătură;

-Miezul de la o pâine (de preferat albă)-200-250 de grame;

-cimbru-un vârf de linguriţă;

-Sare şi piper, după gust;

-Tarhon-un vârf de linguriţă;

-Usturoi-cinci căţei.

„De obicei, se toacă carnea de peşte împreună cu oasele foarte subţiri, cum este cazul la plătică sau caras. Vom înmuia apoi miezul de la o pâine în apă, de preferat pâinea să fie albă, pe care o vom stoarce apoi foarte bine“, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Miezul de la pâine se înmoaie în apă şi se trece printr-o sită, astfel încât să nu rămână niciun fel de cocoloş, fiind amestecat apoi cu peştele tocat. Nu trebuie să exagerăm cu usturoiul pe care îl vom pune în compoziţie pentru că ne vom trezi că chifteluţele nu mai au gust de peşte.

Prin urmare, usturoiul va fi folosit doar cât să completeze aroma şi gustul preparatului. Sosul îl vom pregăti prin călirea unei mici cantităţi de pastă de tomate sau roşii rase pe răzătoare în ulei, peste care vom pune o foaie de dafin, puţin cimbru şi usturoi zdrobit, dar şi puţină apă sau vin, de preferat demisesc.

Când sosul este aproape gata, vom adăuga puţin tarhon şi definim gustul cu sare şi piper. Vom folosi însă o altă modalitate de a prepara termic chifteluţele. ”Vom înmuia puţin mâinile în ulei de gătit, după care vom forma chiftelele, acele cocoloaşe rotunde de carne, pe care le vom pune într-o tavă la cuptor pentru circa 25 de minute. Deci, nu mai prăjim, ci coacem chiftelele”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

După ce s-au rumenit puţin, le vom adăuga în sosul realizat din pastă de tomate sotat puţin în ulei şi le vom lăsa pe foc pentru alte cinci minute. Preparatul se poate servi cu cartofi natur şi castraveţi muraţi ca garnitură, la care merge şi o ţuică pentru a tăia din aciditatea sosului, iar peste chifteluţele din peşte putem presăra la final puţin mărar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite