Cum paralizează românii înnebuniţi după astrograme activitatea arhivelor din spitale. „Să refuzăm o cerere privind furnizarea orei naşterii ar duce la proces“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivarii pierd o mulţime de timp căutând informaţiile din dosare FOTO C Crângan
Arhivarii pierd o mulţime de timp căutând informaţiile din dosare FOTO C Crângan

Activitatea arhivei Spitalului de Urgenţă din Galaţi este îngreunată de solicitările ciudate primite în ultima vreme, când tot mai mulţi cetăţeni cer să li se comunice ora exactă a naşterii. Aceştia vor să folosească informaţia pentru a obţine o astrogramă cât mai precisă, instrument considerat de medici „frecţie la piciorul de lemn”.

Apetitul în creştere pentru astrologie al românilor perturbă activitatea arhivei de la Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţe din Galaţi, care primeşte în ultima vreme un număr mare de cereri din partea unor persoane care vor să li se comunice ora exactă la care au venit pe lume.

De fapt, informaţia respectivă le este cerută acestora de către astrologi pentru a le face o astrogramă completă (un fel de previziune a cursului vieţii). Aceasta este taxată, conform ofertelor din spaţiul virtual, cu între 200 şi 350 de lei. În schimb, spitalul trebui să pună la dispoziţie datele gratuit, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile publice, deşi căutarea în arhive presupune costuri deloc de neglijat.

Practic, dat fiind că arhivele mai vechi de anul 2005 sunt doar pe format pe hârtie (fiind depozitate în subsolul clădirii), arhivarii trebuie să caute manual în vrajurile uriaşe de dosare, operaţiune care durează uneori ore în şir. La spitalul din Galaţi se nasc în jurul a 2.000 de copii pe an (circa 40% din numărul total de naşteri din judeţ), deci volumul documentelor este unul realmente uriaş.

În ultima perioadă unitatea medicală a primit, în fiecare lună, în jur de 20-30 de cereri de comunicare a orei naşterii, după ce până acum doi ani nu exista nicio astfel de solicitare. „Tot mai mulţi cetăţeni solicită să afle ora naşterii în unitatea noastră. Cererile sunt transmise pe orice cale la secretariatul unităţii, dar majoritatea sunt transmise prin email. Ei nu justifică în solicitări, dar presupun că vor să îşi facă nişte calcule astrale“, spune Mădalina Ispas, purtătoarea de cuvânt a spitalului.

Aceasta a prezentat şi un exemplu de astfel de cerere, anonimizată, care „sună” astfel: „Sunt sigură ca dumneavoastră aveţi probleme mai importante şi urgente de rezolvat. Mă întrebam dacă aţi putea să mă ajutaţi să aflu ora naşterii mele. Îmi cer scuze dacă cererea e deplasată şi o să înţeleg dacă timpul nu vă va permite să mă ajutaţi, doar că pentru mine este important să aflu”.

Una dintre solicitările primite de spitalul din Galaţi

Una dintre solicitările primite de spitalul din Galaţi FOTO C. Crângan

Conform legii, cererea nu poate fi refuzată, deoarece consemnarea în documente a informaţiei solicitate este obligatorie conform procedurile medicale legate de înregistrarea naşterilor şi are un caracter personal. „Un eventual refuz ar putea duce la un proces şi la plata de daune. Reclamantul ar avea sută la sută şanse de câştig. Asta este legea”, explică avocatul Gigel Potrivitu.

În acelaşi timp, astrologii sunt de părere că toţi oamenii ar trebui să aibă parte de o previziune astrală, pentru a afla ce le rezeevă viaţa mai departe. „Fără ora naşterii nu se poate construi o astrogramă. Asta înseamnă să fim privaţi de caracteristicile derivate din ascendent şi cele 12 case. Ascendentul este foarte important, este cel care ne afectează după vârsta de 28–30 de ani”, spune Nelu Vicleanu, astrolog.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi FOTO George Nica

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi FOTO George Nica

Medicii nu sunt însă de aceeaşi părere. „Pe chestiunea medicală, nu recomand nimănui să se bazeze pe astrograme şi alte bazaconii cu aspect de frecţie la piciorul de lemn. Dacă vrei să ştii cum va evolua starea ta de sănătate mergi la medic măcar o dată pe an, fă-ţi analize şi du-te la specialiştii în medicină să le interpreteze cu competenţa dată de anii mulţi de şcoală şi de experinţă. Aşa afli cum evoluează sănătatea ta, nu dând în bobi sau citind în stele”, spune, tranşant, medicul Octavian Popa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite