Cum se dezleagă misterul sutelor de cutremure înregistrate în sudul judeţului Galaţi. Investigaţii amănunţite făcute de Institutul de Fizică a Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe locuinţe din satele afectate de seisme au fisuri. FOTO Bogdan Nistor
Mai multe locuinţe din satele afectate de seisme au fisuri. FOTO Bogdan Nistor

Deoarece cutremurele nu dau semne să se oprească  - ritmul actual este 2-4 seisme pe săptămână - specialiştii vor monta un nou sistem de monitorizare, amplasat în trei puţuri adânci de 60 de metri situate într-un triunghi echilateral cu latura de opt kilometri.

Început în urmă cu circa patru ani, coşmarul locuitorilor din satele gălăţene Izvoarele, Schela, Slobozia Conachi şi Negrea pare să nu se mai sfârşească. Chiar dacă numărul de cutremure s-a mai rărit faţă de perioada de vârf a fenomenului, zona este în continuare zguduită de numeroase seisme cuprinse între 1,5 şi 3 grade pe scara Richter, frecvenţa acestora fiind de 2-4 pe săptămână.

Vă reamintim că în urmă cu patru ani, în localităţile aminte (dar în special la Izvoarele), timp de câteva luni au fost şi peste zece de cutremure pe zi, ceea ce a provocat panică în rândul populaţiei, dar şi o serie de daune materiale. 

Panica a fost amplificată şi de faptul că apa dintr-o fântână din centrul satului a ajuns inexplicabil, acum trei ani, la temperatura de 40 de grade Celsius, iar în pivniţele unor locuinţe s-a semnalat un pregnant miros de gaz.

Cutremure mici, dese şi de nedescifrat

Seismele din sudul judeţului Galaţi sunt unele de foarte mică adâncime (epicentrul a fost identificat între unul şi 15 kilometri), iar specialiştii nu au reuşit deocamdată să înţeleagă motivul pentru care pământul se mişcă atât de des. Până acum au fost avansate mai multe ipoteze, însă niciuna  nu pare să fie explicaţia perfectă.

Sătenii au dat vina pe exploatataţiile petroliere din zonă (între Schela la Izvoarele există un important câmp petrolier, cu sute de sonde aparţinând Petrom), însă specialiştii amintite companii au declarat că este vorba de speculaţii.

izvoarele

Petrom a argumentat că exploatările sunt vechi, iar în cazul noilor puţuri s-au folosit tehnici de forare tradiţionale şi nu mult hulita fracţionare (aşa cum s-a vehiculat la un moment dat). De altfel, şi autorităţile de Mediu au confirmat că nu se folosesc tehnici de foraj interzise.

Experţii în geologie au mai luat în calcul două posibile cauze. Una este legată de presupuse alunecări de teren subterane (zona a fost afectată de o serie de inundaţii acum trei ani, iar versanţii unui deal au probleme de stabilitate mai vechi), însă nici această ipoteză nu este infailibilă deoarece de la inundaţii au trecut trei ani, iar cutremurele continuuă.

Izvoarele

În fine, ultima variantă ar fi legată de activarea unei plăci tectonice secundare, despre care nu se ştia până acum, însă şi aici sunt semne de întrebare, căci adâncimea mică a unora dintre mişcările telurice nu recomandă (cel puţin teoretic) o astfel de ipoteză.

Specialiştii aduc aparatură nouă la Galaţi

Pentru că seismele dese sunt de natură să provoace îngrijorare, Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a decis să aducă tehnică nouă la Galaţi (un punct de măsurare există la Izvoarele încă de acum trei ani) şi să facă o investigaţie amănunţită a fenomenului, în speranţa că se vor identifica, până la urmă, cauzele.

Primăria din Comuna Schela va oferi INFP, cu titlu de folosinţă gratuită, două perimetre de teren, de 100 mp fiecare, care vor fi folosite pentru determinarea cauzelor care produc celebrele seisme din zona Izvoarele. Este vorba despre un teren situat în satul Negrea şi un altul în comuna Schela, în zona drumului judeţean dintre Braniştea şi Schela.

Izvoarele

„Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului ne-a solicitat acum o lună să le facilităm punerea la dispoziţie a două terenuri, la Schela şi Negrea, pentru ca specialiştii de la acestă instituţie să poată demara operaţiunile de instalare a echipamentelor folosite în procesul de monitorizare a mişcărilor tectonice”, a declarat Maricel Petrea, primarul comunei Schela.

„Cele două zone au fost identificate, va mai fi încă un teren la Izvorele şi, sperăm, să se găsească într-un final cauza acestor cutremure care ne ţin pe jar de atâta vreme . Oamenii sunt speriaţi şi se gândesc la ce-i mai rău. Trebuie să ne lămurim ce se întâmplă”, a mai spus primarul.

Pe respectivele terenuri se vor săpa nişte puţuri cu adâncime de 60-80 de metri, unde va fi montată aparatură de măsurare de ultimă generaţie, care va fi monitorizată radio şi prin satelit. Celor două noi puncte de monitorizare li se adaugă al treilea, prin extinderea celui deja existent în satul Izvoarele.

După câte spun cei de la INFP, se va forma un triunghi echilateral imaginar, cu latura de circa opt kilometri, monitorizarea fiind făcută inclusiv cu cele mai moderne sisteme de localizare, astfel încât să se poată determina cu mare precizie (eroarea este doar de ordinul metrilor) locul din care pornesc undele seismice şi, eventual, cauzele acestora.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite