Noi aparate instalate în satul cutremurelor - Izvoarele. Specialiştii fac noi măsurători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremurele au afectat din nou casele localnicilor. foto: Adevărul
Cutremurele au afectat din nou casele localnicilor. foto: Adevărul

Specialiştii analizează, din nou, cutremurele de la Izvoarele. Patru aparate speciale, numite accelerometre, vor fi instalate curând în zonă. Cu ajutorul lor se va realiza o hartă a intensităţii efectelor cutremurelor, ştiut fiind că nu peste tot în sat se resimte la fel de puternic sesismul. Intervenţia specialiştilor vine după cutremurele de săptămâna trecută.

Cutremurele de săptămâna trecută au adus din nou în satul gălăţean Izvoarele specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului. Aceştia au fost alertaţi de cele patru cutremure care s-au înregistrat acum câteva zile, în special de cel de 3,1 garde pe scara Richter. Motiv pentru care au decis să instaleze în zonă patru aparate speciale de stabilire a zonei exacte în care efectele cutremurelor se resimt cel mai puternic. Potrivit lui Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, „aceste aparate sunt specifice, special concepută pentru a măsura acceleraţia. Rolul lor este foarte important, este de a contura foarte bine zona în care cutremurele sunt amplificate, zona în care este amplificată. Pentru că nu în tot satul Izvoarele se simt cutremurele la fel.”

În continuare nu se ştie exact ce anume declanşează aceste cutremure în ultimii trei ani, în aceeaşi perioadă a anului. Iar varianta sătenilor referitoare la extracţiile de petrol din zonă nu sunt confirmate nici de această dată.

„Pe plan mondial nu s-a putut stabili nicio legătură între o exploataţie de petrol şi creşterea seismicităţii din zona respectivă. Se bănuieşte, se presupune. Nu se poate exclude nicio variantă. Nu se poate exclude nici varianta ploilor”, ne-a declarat Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

Aparatele vor fi amplasate şi în zonele limitrofe şi vor rămâne în judeţul Galaţi până când va avea loc un cutremur ce va depăşi 2,5 – 3 grade pe scara Richter. Ele vor fi amplasate în cursul săptămânii. Vizita specialiştilor vine după ce pe 27 octombrie localnicii din Izvoarele au resimţit mai multe cutremure. Oamenii şi-au amintit îngroziţi, de toamna lui 2013 când în zonă s-a înregistrat un roi de peste 400 de cutremure, de diferite intensităţi, fenomenul repetându-se şi toamna trecută. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite