Cum a ajuns Mercedesul lui Ceauşescu să servească unui cămin de bătrâni. Bijuteria nemţească valorează acum peste 30.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată acum Mercedesul lui Ceauşescu. FOTO Conor Hughes
Aşa arată acum Mercedesul lui Ceauşescu. FOTO Conor Hughes

Maşina va fi vândută la licitaţie de către actualul ei proprietar, Conor Hughes, un irlandez în vârstă de 50 de ani. Banii încasaţi vor servi o cauză nobilă.

Fără nicun fel de îndoială, bunurile care au aparţinut soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost considerate, încă din 1990, ca fiind de colecţie, nu puţini fiind cei care s-au înghesuit să cumpere obiectele scoase la licitaţie de Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (APPS), fie din dorinţe care ţine de resorturi sentimentale, fie din spirit de afaceri.

Printre lucrurile cele mai râvnite (dând deoparte sumedenia de nimicuri cu valoare mai degrabă sentimentală, cumpărate mai ales de foştii activişti) s-au aflat maşinile din colecţia familiei Ceauşescu, căutate de colecţionarii „cu ştaif” din toată lumea.

Una dintre aceste maşini este un Mercedes Benz 350 SL (automobilul de lux al miliardarilor lumii la acea vreme), cu două locuri, făcut pe comandă specială în anul 1973. Limuzina a fost cumpărată, în 1999, de la statul român, de către un cetăţean rezident în Republica Moldova (contra a circa 35.000 de euro), iar acesta a revândut-o ulterior unui colecţionar britanic de maşini de epocă.

În următorii ani, Mercedesul lui Ceauşescu a mai trecut prin câteva mâini pentru a ajunge finalmente, ca donaţie, la Conor Hughes, un irlandez în vârstă de 50 de ani care activează în cadrul fundaţiei umanitare Cross Cause.

Donează maşina pentru a ajuta persoanele cu handicap sever

Trebuie să ştiţi că, de fapt, Conor Hughes este un mare prieten al României. A vizitat ţara noastră de mai multe ori şi, prin Cross Cause, a sprijinit în repetate rânduri o fundaţiei din judeţul Galaţi – „Bunul Samaritean” din Nicoreşti – care este condusă de inimoasa familie britanico-română Claire Bignal Melinte şi Ionel Melinte.

De altfel, amintita fundaţie are o activitate socială remarcabilă în comunitate, reuşind, printre altele, să îngrijească 16 persoane cu handicap sever, dar şi câteva zeci de copii orfani, fiind un adevărat exemplu de omenie şi de dăruire în sprijinirea celor aflaţi în dificultate.

Ei bine, Conor Hughes a decis să scoată la vânzare, prin licitaţie, Mercedesul lui Ceauşescu, iar banii obţinuţi să-i doneze „Bunului Samaritean”. Autoturismul se află în acest moment în Irlanda, iar Conor Hughes a postat pe internet fotografii cu acesta, cu certificatul de autenticitate, dar şi un filmuleţ în care prezintă pe scurt caracteristicile maşinii. 

Certificatul de autenticitate al Mercedesului lui Ceauşescu. FOTO Conor Hughes

Certificatul de autenticitate al Mercedesului lui Ceauşescu. FOTO Conor Hughes

„Acesta este un Mercedes 350 SL din 1973. Are un istoric neobişnuit şi este în întregime originală, chiar până la cauciucuri. Starea maşinii este extraordinară, rulajul este de doar 17.000 km, nimic nu a fost înlocuit sau reparat, totul e original. Este în stare perfectă. Adevărata poveste este ironia situaţiei. Maşina i-a aparţinut lui Ceauşescu, iar banii din vânzarea maşinii vor ajunge înapoi în România”, spune Conor Hughes.

Licitaţia va avea loc pe 17 martie, în Germania, la Stuttgartt Mercedes Museum, preţul de plecare fiind de 30.000 de euro, iar cel estimat fiind de peste 50.000 de euro. De altfel, cam pe aici şi plasează experţii valoarea automobilului amintit.

Soţii Melinte, sufletul comunităţii din Nicoreşti

Claire şi Ionel Melinte s-au declarat încântaţi de ideea lui Conor şi spun că banii le vor fi de un real folos în funcţionarea fundaţiei de care se ocupă.

 „Noi cheltuim, în fiecare lună, câteva mii de euro, deci avem cheltuieli imense în fiecare lună şi donaţia asta va fi o bucurie foarte mare pentru noi”, spune Claire Bignal Melinte, preşedinta fundaţie fundaţiei „Bunul Samaritean” din comuna Nicoreşti.

 „Regimul lui Ceauşescu a fost unul abuziv faţă de copiii cu dizabilităţi din România. Tinerii cu handicap sever nu se încadrau în cerinţele regimului comunist. Tocmai de aceea, s-a luat decizia ca suma obţinută în urma licitaţiei să fie donată persoanelor cu dizabilităţi grave de la Nicoreşti, care au avut de suferit enorm din cauza lui Ceauşescu”, a completează Ionel Melinte, partenerul de viaţă şi de caritate al englezoaicei devenită moldoveancă.

Claire şi Ionel Melinte. FOTO arhiva fundaţiei „Bunul Samaritean”

Claire şi Ionel Melinte. FOTO arhiva fundaţiei „Bunul Samaritean”

Claire Bignal Melinte a venit pentru prima oară în România în urmă cu aproape două decenii, adusă de dragostea pentru copii. A aflat despre suferinţele micuţilor de la noi pe la vârsta de 13 ani, când televiziunile internaţionale transmiteau aproape obsesiv ştiri şi imagini despre copiii crescuţi în condiţii inumane în spitalele şi orfelinatele comuniste. N-a stat pe gânduri şi, când a avut ocazia, s-a oferit să ajute. 

De la simplu voluntar venit pentru scurt timp, în 1997, la Nicoreşti, unde funcţiona o casă de ajutor pentru copii, acum este preşedintele fundaţiei „Bunul Samaritean”, pe care o conduce alături de soţul său, Ionel Melinte. 

De altfel, comunitatea de la Nicoreşti are toate motivele să fie recunoscătoare amintitei fundaţii care, în ultimii ani, a făcut eforturi extraordinare pentru a le da speranţă celor aflaţi în mare dificultate. Dincolo de faptul că a devenit punctul esenţial de sprijin pentru 16 persoane adulte cu handicap sever şi pentru 140 de tineri aflaţi în dificultate, „Bunul Samaritean”  a sprijinit cu bani 53 de familii foarte sărace să se braşeze la energie electrică şi chiar a construit opt case pentru nevoiaşi.

Cu banii obţinuţi pe fostul Mercedes al lui Ceauşescu vor hrăni nu doar oamenii pe care-i au în grijă, ci vor putea şi să sădească speranţa în sufletele acestora. Ceea ce, să recunoaştem, nu-i deloc puţin lucru în România de azi.

Vă mai recomandăm şi:

Dezvăluire tulburătoare: romii din Galaţi îşi vând copiii ca pe cartofi, pentru a avea bani din care să trăiască

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite