Cu un pic de noroc, gălăţenii vor putea merge la singura plajă publică din oraş cam de pe la începutul lui septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Dunărea, un patrimoniu care degradează pe zi ce trece, fără a fi folosit FOTO Arhiva Adevărul
Plaja Dunărea, un patrimoniu care degradează pe zi ce trece, fără a fi folosit FOTO Arhiva Adevărul

După o adevărată telenovelă, ce durează de câţiva ani, cu cheltuieli publice fără cap şi investitori de carton, Plaja Dunărea din Galaţi mai înghite aproape 300.000 de lei şi vara asta, pentru o „spoială”, urmând să fie redeschisă (tot fără bazine) undeva pe la începutul lui septembrie.

Telenovela plajei Dunărea (singurul ştrand din Galaţi, de altfel) este în continuare departe de un deznodământ. Vă reamintim că, de cel puţin patru ani, singura plajă publică din Galaţi este mai mult închisă, deşi a înghiţit o mulţime de bani publici, ba chiar a trecut şi prin administrarea unei firme private care promitea marea cu sarea.

Totul a pornit în 2014, atunci când autorităţile sanitare au constatat că toate măsurile dispuse anterior (în 2013), cu privire la respectarea normelor elementare de igienă la bazinele de înot şi la grupurile sanitare, erau în continuare încălcate de municipalitate (reprezentată de serviciul de administrare a domeniului public).

De atunci, bazinele de înot au rămas închise, iar primăria a cheltuit aproape un milion de lei, în mai multe tranşe, doar pentru a da cu var, a schimba câteva pavele şi a tăia bălăriile din incinta zonei de agrement. În rest, în ciuda sumelor cheltuite, nu s-a făcut nimic pentru repararea bazinelor de înot (care au nevoie de consolidare şi de schimbarea echipamentelor de filtrarea a apei) şi nici pentru ca zona să capete un aspect cât de cât modern.

În schimb, anul trecut, municipalitatea a încercat să se spele pe mâini de responsabilitatea plajei Dunărea (mai ales că semnalele publice erau negative din cauza nefuncţionării acesteia), aşa că a concesionat ştrandul firmei private Karan Business&Finance SRL. Teoretic, o firmă din Bucureşti ce aparţinea unui patron din Brăila pe nume... Gălăţanu, dar care apoi a vândut acţiunile unui controversat om de afaceri italo-iranian.

Însă dincolo de aceste amănunte cumva decorative, investiţiile de la plaja Dunărea n-au apărut. Evident, promisiunile au fost megalomane: investiţii de 6,25 milioane de euro şi un super aquapark. Care s-a dovedit în final doar o piscină din plastic, de 20 de metri pătraţi, care a costat câteva mii de euro. În rest, vorbe.

În aprilie-mai 2018, municipalitatea a avertizat investitorul că nu şi-a onorat obligaţiunile contractuale şi, în 5 iunie, concesiunea a fost anulată. Scandalul va continua însă în instanţă, pe tema valorii lucrărilor care ar fi fost făcute de Karan în incinta complexului de agrement, dar pe care primăria nu le recunoaşte deoarece nu ar exista nici autorizaţii şi nici alte documente.

Faptul că municipalitatea a recuperat ştrandul de la concesionar nu înseamnă, de asemenea, că problemele plajei au fost rezolvate. Categoric, nici în această vară gălăţenii nu vor avea parte de singurul ştrand public din oraş, care ar putea să redevină funcţional (doar ca plajă cu duşuri, deci tot fără bazine) de-abia prin septembrie.

Deocamdată, s-a pornit o nouă licitaţie, pentru niscaiva cârpeli. Primăria Galaţi aşteaptă până joi, 28 iunie 2018, oferte din partea firmelor interesate să execute reparaţii la Plaja „Dunărea”. Bugetul local alocă pentru asta 297.500 de lei (cu TVA), termenul de execuţie fiind de 30 de zile de la semnarea contractului. Un calcul simplu (bazat pe termenele procedurale legate de licitaţie; asta în cazul în care este găsit un constructor la prima strigare) arată că recepţia finală nu poate avea loc mai devreme de începutul lunii septembrie. Când deja nu mai este nevoie de plajă.

Asta înseamnă că toată „spoiala” va fi de fapt distrusă în perioada de inactivitate din toamnă-iarnă, aşa că la primăvară se va relua munca de Sisif pe banii oraşului. 

Pe bună dreptate, societatea civilă din Galaţi atrage atenţia asupra unei chestiuni de logică elementară, şi anume că municipalitatea ar fi trebuit să aloce suma menţionată (care duce efortul public la aproape un milion de lei în ultimii patru ani, fără a socoti aici prestaţiile celor de la serviciul de gospodărire urbană) pentru INVESTIŢII la zona de bazine, urmând ca lucrările de curăţenie, vopsitorie şi alte amenajări cu durată sezonieră să fie făcută în primăvara lui 2019, sub „bagheta” noului (posibil) administrator: Fundaţia Sportul Gălăţean. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite