Cauzele ascunse ale crizelor de isterie ale copiilor. Psiholog: „Părintele ar trebui să-şi analizeze propriul comportament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologul Valentina Băjan a întocmit pentru „Adevărul” o listă cu sfaturi pentru ca lucrurile să nu scape de sub controlul părinţilor atunci când copiii au crize de nervi şi îşi exprimă aşa-zisa „lipsă de respect“.

De multe ori, prima reacţie a unui părinte este aceea de a ţipa la copilul său şi de a-l pedepsi atunci când micuţul se enervează peste măsură şi-i reproşează diverse lucruri. Psihologii atrag atenţia că o asemenea atitudine nu va disciplina copilul, iar acesta nu va şti niciodată cum să-i trateze pe cei din jurul său cu respect şi calm.

„În primul rând, părintele ar trebui să-şi analizeze propriul comportament şi să constate cât din ceea ce face el arată celor din jur respect, mai ales copilului. Mare parte din atitudinea copilului este similară cu cea a părintelui”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

De asemenea, copilul poate fi lipsit de respect atunci când este trimis să îşi facă temele, simţindu-se neputincios în faţa responsabilităţilor pe care le are.

„Pentru ca un copil să ajungă să îşi facă temele singur, are nevoie în primul rând să fie însoţit de părinţi pe acest drum până capătă deprinderile necesare. Productiv ar fi ca părintele să-l întrebe dacă doreşte să facă acest lucru şi să îi explice cu ce îl ajută. Dacă îi sunt aplicate pedepse foarte dure, copilul poate rămâne cu o aversiune faţă de teme, iar cauza care a generat acest comportament nu va fi remediată. Ba chiar este posibil să apară rezultate slabe la învăţătură, iar relaţia părinte - copil devine foarte tensionată”, a declarat Valentina Băjan, psiholog.

Lipsa de respect nu este acceptată

Copilul trebuie învăţat cum să comunice cu semenii săi fără a fi lipsit de respect. Mai dificil este să îl învăţăm să reacţioneze corect în momentele foarte tensionate. Odată ce copilul devine irascibil, partea de creier responsabilă cu gândirea s-a închis.

„Nu trebuie să etichetăm copilul în funcţie de ceea ce face. În momentele în care este nerespectuos, copilului trebuie să i ne adresăm cu calm, să-i explicăm că ne dorim să ne răspundă la fel, să-l întrebăm ce-şi doreşte şi să-i explicăm că acestea sunt condiţiile comunicării în familie. Şi să ne amintim că, de foarte multe ori, copilul este oglinda noastră şi este foarte posibil ca, prin atitudinea lui rebelă, să ne atragă de fapt atenţia că are nevoie de ceva mai mult de la noi”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

De asemenea, specialiştii recomandă ca în momentele tensionate părinţii să nu ţipe la copii şi să nu-i pedepsească, ci să găseasă răspunsuri rostite cu calm.

Pentru copii, conexiunea cu părinţii este esenţială. O îmbrăţişare ar fi mai indicată în timpul unei crize de nervi decât un răspuns verbal răstit. Mai târziu, părintele îi poate explica copilului cu calm cum l-au rănit cuvintele lipsite de respect.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite