Arca Legământului, cufărul în care se arată spiritul lui Dumnezeu. Cum agită apele în rândul creştinilor şi al musulmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arca Legământului a fost descrisă de arheologul Leen Ritmeyer drept „cel mai sfânt obiect de mobilier care a existat vreodată”, fiind cufărul destinat să păstreze în el cele 10 tăbliţe din piatră cuprinzând cele 10 Legi ale lui Dumnezeu.

Cufărul descris ca Arca Legământului era confecţionat din lemn de calitate, căptuşit cu aur, pe care erau aşezate statui reprezentând heruvimi. Vechiul Testament spune că între aripile acestor îngeri se manifesta spiritul lui Dumnezeu, scrie Joel Levy în cartea ”Istorii pierdute”.

Arcăi i se atribuie puteri teribile. Se spune că înspăimânta şi distrugea duşmanii, aducea noroc sau ghinion, îi ucidea pe care care o atingeau, precizea viitorul şi producea o lumină extrem de puternică, ce ducea unori la orbirea celor care o priveau. Arca Legământului a dispărut în timpul valurilor de invazii care au lovit teritoriile locuite de evrei şi nici până astăzi nu se ştie dacă a fost distrusă sau a fost îngropată şi i s-a pierdut apoi urma.

Nicolas Tesla a venit cu o teorie interesantă în 1915, celebrul inventator sugerând că Arca era, de fapt, un accumulator gigantic, similar cu o butelie de Leyda, un dispozitiv care avea capacitatea de a înmagazina energie sub formă de câmp electric, descărcând-o apoi într-un singur fascicul sau în flux continuu, se menţionează în lucrarea ”Istorii pierdute”.

Arca Legământului era venerată de evreii din vechime, iar aceştia au construit un soi de cort (tabemac) pentru a o proteja. Când Solomon a construit primul Templu, Arca a fost adăpostită înăuntru. Atunci când considerau necesar, evreii o foloseau în campanii militare sau în diverse procesiuni religioase. Ultima menţiune despre Arca Legământului s-a făcut în anul 623 î.Ch., când regele Josuah a ordonat ca Arca să fie adusă înapoi în Templu şi lăsată acolo.

Secolele următoare au adus numeroase nenorociri pentru evrei, care s-au confruntat cu mai multe invazii, cea mai teribilă fiind cea babiloniană. Aceasta s-a soldat cu căderea Ierusalimului şi dărâmarea Templului în 586 î.Ch. Episodul este menţionat chiar în Biblie, unde se spune că babilonienii ar fi plecat din Templu cu o mare cantitate de aur , argint şi bijuterii de preţ, însă, în mod curios, nu se spune nimic de spre Arca Legământului, menţionează Joel Levy în cartea sa.

Nicio menţiune despre Arcă timp de 700 de ani

Ulterior, evreilor li s-a permis să se întoarcă în Ierusalim, unde au reconstruit Templul, dar nici atunci nu se menţionează nimic despre Arcă. Nici babilonienii nu au scris nimic despre celebrul artefact, ceea ce este curios, ţinând cont de importanţa acestuia.

Timp de 700 de ani, istoricii vremii nu au mai menţionat nimic despre Arca Legământului, speculându-se că aceasta a fost îngropată pe undeva, pentru a fi protejată de invadatori, iar ulterior s-a uitat locaţia acesteia, odată cu dispariţia celor care o ascunseseră, se precizează în lucrarea ”Istorii pierdute”.

Există şi in curent de opinie conform căruia babilonienii ar fi distrus artefactul după cucerirea Ierusalimului, rupându-l  în bucăţi pentru metalele sale preţioase. Evenimentul este sugerat în Apocalipsa lui Ezra, una din cărţile din Apocrife, însă aceasta a fost scrisă la mai bine de 500 de ani de la eveniment, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea celor consemnate, detaliază Joel Levy în cartea sa.

Pe de altă parte, există şi posibilitatea ca istoricii din acele vremuri să fi fost mult prea speriaţi de pierderea artefactului pentru a mai scrie despre asta. Conform Talmudului (o culegere de comentarii rabinice despre Biblie şi Lege),  regele Solomon ar fi construit un loc special, care să protejeze Arca în eventualitatea unor invazii sau calamităţi.

Există mai multe ipoteze vizavi de locaţia acestuia, una dintre cele mai vehiculate fiind subsolul unei magazii din lemn de pe Muntele Templului. Evreii fundamentalişti susţin că încăperea secretă a lui Solomon s-ar afla, de fapt, sub actuala moschee islamică Domul Stâncii de pe Muntele Templului, menţionează Joel Levy în cartea sa.

Un subiect politic sensibil

În 1982, rabinul Yehuda Getz a explorat tunelurile aflate sub Muntele Templului şi susţine că la 12 metri adâncime ar fi descoperit camera secretă. Autorităţile au oprit însă lucrările în perimetru din motive politice şi de securitate. Lumea musulmană este extrem de sensibilă la orice lucrări de excavaţii pe Muntele Templului, iar continuarea acestora ar fi inflamat serios spiritele în regiune.

Sursele privind locul unde ar fi ascunsă Arca sunt nenumărate. În versetele din Mishnah, o culegere de tradiţii orale scrisă în epoca Vechiului Testament, susţine că Arca ar fi îngropată ”într-o vale pustie de la poalele unui deal-în partea de răsărit a acesteia, sub o sută şaizeci de livre de piatră”, se consemnează în lucrarea ”Istorii pierdute”.

Un arheolog biblic ale cărei teorii sunt extrem de controversate, Vedyl Jones, menţiona, la rândul lui, că Arca s-ar găsi într-un tunel, ce pleacă din Ierusalim şi duce direct pe ţărmul Mării Moarte. Acesta susţinea în 2005 că ar fi suficient să dea o gaură în peretele unei încăperi din tunelul amintit, iar ulterior să introducă un cablu cu o sondă video pentru a-şi dovedi teoria.

Jones are însă motivele religioase pentru descoperirea artefactului, considerând că acest lucru ar conduce la înlocuirea puterii politice din Israel cu un conclav de înţelepţi cu convingeri religioase, o utopie, ca şi teoria sa despre locaţia unde s-ar găsi Arca Legământului, scrie Joel Levy în cartea sa.

Misterul  continuă

Cea mai plauzibilă teorie vizavi de locaţia Arcei este că regele Menelik al Etiopiei, ce se trăgea din regele Solomon şi regina din Saaba, ar fi furat sau I s-ar fi dăruit artefactul. Acesta ar fi fost dus în Capela Tăbliţei din oraşul Axum. Şi în acest caz există câteva discrepanţe, cum ar fi faptul că Arca este menţionată în Biblie şi după ce regele Menelik ar fi vizitat Israelul.

Un alt contraargument solid ar fi că Saaba este considerată de istoricii antici a fi Arabia şi nu Etiopia. Cert este că Arca Legământului a devenit un obiect extrem de important pentru etiopieni, care au construit altarele de la toate bisericile după modelul ei, iar unele copii sunt folosite şi astăzi în procesiunile religioase, se preciază în lucrarea ”Istorii pierdute”.

Arheologii şi cercetătorii nu au putut verifica veridicitatea informaţiilor legate de posibila mutare a Arcei în Capela Tăbliţei din  Axum pentru că autorităţile locale nu au permis acest lucru. Prin urmare, varianta cea mai apropiată de adevăr vizavi de Arca Legământului şi Tablele Legii este că acestea au fost distruse de invadatori. Există o mică şansă ca o parte dintre aceste relicve să fi fost îngropate şi uitate sub pietrele şi nisipul din vechiul Babilon, concluzionează Joel Levy în cartea sa.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite