ACT LIKE SCHOOL, implicare civică prin teatru social

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACT LIKE SCHOOL

Peste 150 de elevi din trei licee gălăţene au participat, săptâmâna aceasta, la spectacole de teatru pe tema implicării civice în comunitate, într-un proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu trupa Social Act Theatre (SAT) din Galaţi.

Reprezentaţiile au avut loc la Colegiul Naţional "A.I. Cuza" (marţi, 7 aprilie), la Colegiul Naţional "Costache Negri" (miercuri, 8 aprilie) şi la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" (joi, 9 aprilie) şi au fost urmate de dezbateri moderate de experţii CJI.

Piesa de teatru a fost special creată pentru a reflecta preocupările, neliniştile şi aşteptările adolescenţilor. Ea are la bază răspunsurile tinerilor la un chestionar aplicat extensiv în oraşele în care se derulează proiectul - Galaţi, Brăila, Slobozia şi Focşani.

„Replicile personajelor pleacă de la răspunsurile elevilor. Uneori aceştia îşi vor auzi propriile cuvinte. Vocea personajelor este vocea lor - sinceră, îngrijorată, uneori  pesimistă, uneori rebelă. Personajele - ca şi elevii - vorbesc despre cum este să te simţi prea mic pentru problemele din jurul tău, despre aparenta neputinţă de a schimba lucrurile, despre presiunile pe care părinţii, colegii, societatea le pun adeseori pe umerii tinerilor. Piesa noastră pune <<cu voce tare>> întrebări pe care tinerii şi le pun în tăcere. În dezbaterile care vor urma reprezentaţiilor, vom aduce răspunsuri la ele - sau, mai bine zis, îi vom ajuta pe tineri să le găsească singuri", a declarat Cristina Lupu, director de programe al CJI.

„Spectacolul ACT LIKE SCHOOL urmăreşte atitudinile elevilor, părinţilor şi profesorilor faţă de educaţie şi faţă de modul în care procesul educaţional este aplicat în România. Avem personaje care vor să acţioneze, vor să producă schimbarea necesară, dar rămân blocate într-un cerc vicios în care nu se simt unitatea sau interesele şi scopurile comune. Singura soluţie viabilă pare plecarea din spaţiul carpato-danubiano-pontic şi eliberearea sau vindecarea de virusul autohton care ne defineşte. Spaţiul scenic e construit dinamic, definit ca un spaţiu în carantină, în care actorii sunt atât în poziţia de agent patogen, cât şi de factor imunizator", a afirmat Radu Horghidan, semnatarul textului şi regiei spectacolului.

ACT LIKE SCHOOL

Proiectul promovează participarea civică în rândul tinerilor şi îşi propune dezvoltarea unui instrument atractiv pentru activităţile extra-curriculare ale elevilor de liceu.

„CJI are o experienţă bogată în derularea de cursuri de educaţie civică destinate liceenilor. Sunt activităţi non-formale, care presupun creativitate, jocuri de rol, interactivitate cu colegii, iar tinerii cu care am lucrat până acum le-au apreciat foarte tare”, a mai adăugat Cristina Lupu.

Trupa Social Act Theater are experienţă în realizarea de spectacole de teatru social, prin care a promovat teme de interes civic utilizând mijoace artistice. Reprezentaţiile de teatru social combină spectacolul de teatru cu mici activităţi de advocacy (semnări de petiţii, recrutări de voluntari, etc)., astfel încât spectacolele să nu fie aibă doar valoare de informare şi/sau divertisment, ci şi o finalitate concretă şi imediată.

ACT LIKE SCHOOL

Reprezentanţii similare vor avea loc şi în licee din Brăila, Slobozia şi Focşani.

La finalul proiectului, adolescenţii gălăţeni vor ajuta la organizarea unei reprezentaţii pentru publicul larg din oraşul lor. Elevii le vor povesti spectatorilor despre proiect şi despre cât de importantă este contribuţia tinerilor la rezolvarea problemelor comunităţii.

Proiectul “Educaţie civică prin teatru social” este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile “.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite