În noiembrie, exponatul lunii la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi va fi fluturele ochi de păun de noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fluturele ochi de păun de noapte. Foto: CMSN Galaţi
Fluturele ochi de păun de noapte. Foto: CMSN Galaţi

Este vorba despre o specie de fluture periclitată, din Familia Saturniidae. Exemplarele care vor fi expuse fac parte din patrimoniul ştiinţific al muzeului gălăţean.

Fluturele se găseşte în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor muntoase, a Maramureşului şi a Bucovinei. Ajunge până la o altitudine de 700-800 m. Preferă lizierele de păduri, livezile şi zonele de vegetaţie ruderală de lângă sate.

„Fluturele ochi de păun de noapte este o specie nocturnă. Adulţii nu se hrănesc, pentru că au aparatul bucal rudimentar. Perioada lor de viaţa este de doar zece zile. În acest stadiu de dezvoltare, prioritară este perpetuarea speciei”, ne explică muzeografa Mihaela Cristescu, coordonatoarea expoziţiei.

Fluturele are o generaţie pe an (monovoltin). Adulţii apar primăvara, în perioada aprilie-mai, în luna iunie depun ouăle, iar larva se dezvoltă pe parcursul verii. Toamna se împupează şi va petrece iarna în acest stadiu, iar primăvara apar adulţii generaţiei următoare. Pupa este învelită într-un cocon maroniu şi este bine fixată de crenguţele plantei gazdă. Fluturele poate ierna în acest stadiu şi 2 ani, dacă nu sunt condiţii favorabile de mediu pentru a se transforma în adult.

„Exponatul lunii – Fluturele ochi de păun de noapte” va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe data de 30 noiembrie 2014.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite