VIDEO Detaliile atacului mafiot în care patronul unei case de schimb valutar a sfârşit împuşcat. De ce au lăsat ucigaşii în urmă peste 100.000 de euro
0Procurorii vrânceni au făcut marţi, 26 februarie, primele declaraţii despre crima fără precedent în judeţul Vrancea. După o noapte de anchete la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, anchetatorii au desluşit filmul evenimentelor din seara de 22 februarie, care a dus la moartea patronului casei de schimb valutar.
Potrivit procurorilor, în seara fatidică, Constantin Chiriţă, cunoscut de apropiaţi cu numele de „Telu“, patron al unei case de schimb valutar din Focşani, plecase cu maşina personală spre casa familiei situată în comuna Slobozia Ciorăşti, limitrofă oraşului.
În jurul orei 19.45, pe un drum izolat, a fost lovit în plin de un autoturism de teren pe care cei trei infractori îl modificaseră pentru a rezista unui impact violent. În plus, maşina avea numere de înmatriculare false, de Marea Britanie.
În autoturism se aflau Ionuţ Bogdan Sprânceană şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, care au coborât şi au tras două focuri de armă în afacerist, provocându-i leziuni în urma cărora a murit aproape pe loc. Scopul lor era să-l jefuiască pe patronul casei de schimb valutar de o sumă importantă de bani. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Chiriţă transporta 30.000 de euro, 20.000 de lire sterline şi 300.000 de lei.
Omul de afaceri s-a baricadat în maşina personală după ce a fost lovit, motiv pentru atacatorii iritaţi l-ar fi împuşcat. La audieri, au declarat că nu intenţionau, iniţial, să folosească armele. Se pare că între cei doi criminali a izbucnit o ceartă legată de faptul că au folosit armele în mod nejustificat. În plus, în depărtare ar fi apărut luminile unui alt autoturism, motiv pentru care atacatorii au fugit de la locul faptei fără banii omului de afaceri şi abandonând propriul autoturism. Au mers înspre altă maşină, condusă de Marius Daniel Cruceanu, cu care stabiliseră să le asigure scăparea în cazul unor eventuale probleme.
Şapte săptămâni de premeditare
„Din cercetări, a rezultat că în perioada 3 ianuarie - 22 februarie 2019, inculpaţii au efectuat activităţi pentru a pregăti săvârşirea faptelor, în sensul că au achiziţionat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecţie în partea din faţă, i-au montat plăcuţe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceştia s-au interesat la alte cunoştinţe din judeţul Vrancea asupra programului victimei, precum şi asupra orei la care acesta pleca de la locul de muncă în localitatea de domiciliu Slobozia Ciorăşti, în acelaşi timp verificând şi traseul pe care urma să-l parcurgă victima“, au declarat procurorii vrânceni.
Procurorii vrânceni au refuzat să ofere informaţii despre armele de foc folosite. Surse din rândul anchetatorilor arată că ar fi fost vorba despre două pistoale: unul de calibrul 5,6 mm, celălalt de 9 mm.
Cei trei au fost prinşi după 60 de ore de la comiterea crimei, luni dimineaţă, 24 februarie, în Vama Nădlac din judeţul Arad. Se pregăteau să iasă din ţară la bordul unui BMW X5, dar fuseseră daţi în consemn de către anchetatori şi reţinuţi de către poliţiştii de frontieră. Nu este clar cum au reuşit investigatorii să-i identifice înainte de a fi reţinuţi la frontieră.
În cursul zilei de marţi, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Bogdan Ionuţ Sprânceană este acuzat de omor calificat, tentativă la infracţiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. De aceleaşi infracţiuni, mai puţin ultima, este învinuit şi Gheorghe Vasile Văscăuţanu, în vreme ce Marius Daniel Cruceanu este acuzat de complicitate la omor şi complicitate la tentativă de tâlhărie calificată.
Unul dintre cei trei bărbaţi arestaţi la Focşani marţi, 26 februarie, în cazul uciderii omului de afaceri Constantin Chiriţă, a fost eliberat din închisoare cu 14 luni înainte de a-i fi expirat pedeapsa, în baza Legii recursului compensatoriu. Gheorghe Vasile Văscăuţanu, zis „Gigi Englezu“, un bărbat de 32 de ani din Adjud, fusese condamnat în 2017 la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic şi consum ilicit de droguri şi trebuia să fie eliberat, în mod normal, pe 29 septembrie 2019. A ieşit însă din puşcărie pe 25 iulie 2018, printr-o decizie a Judecătoriei Focşani.
Văscăuţanu a avut parte şi de o caracterizare înduioşătoare a avocatului. Printre motivele care i-au convins pe judecători să-l elibereze, s-a numărat faptul că, în timpul detenţiei, deţinutul s-a căsătorit, iar soţia lui aşteaptă un copil. „Din caracterizarea condamnatului emisă de administraţia locului de deţinere rezultă că petentul se află la prima analiză în cadrul comisiei de liberare şi că, pe perioada executării pedepsei, a avut un comportament corespunzător faţă de normele instituţionale. A fost inclus la activităţi lucrative şi la activităţi socio-educative, nu a fost sancţionat disciplinar, fiind recompensat de şase ori. Beneficiază de sprijin relativ moral şi material din partea mediului familial“, se arată în motivarea judecătorilor.
Încadrat cu exact câte zile avea nevoie
Conform datelor din dosarul său, Gheorghe Vasile Văscăuţanu a executat, efectiv, din toată pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de puşcărie, doar 477 de zile de închisoare. Totodată, i-au fost scăzute 90 de zile din perioada petrecută în arest preventiv, iar ca urmare a muncii prestate în penitenciar a mai câştigat 85 de zile, astfel că din adunarea acestor cifre a rezultat un total de 652 de zile de închisoare, adică exact cât avea nevoie pentru a beneficia de prevederile Legii recursului compensatoriu, care menţionează că trebuie executate două treimi din pedeapsă.
Celelalte două persoane reţinute de procurori sunt Bogdan Ionuţ Sprânceană (28 de ani) şi Marius Daniel Cruceanu (48 de ani), ambii din satul Slobozia, comuna Urecheşti, judeţul Bacău. Surse judiciare arată că Sprânceană este recidivist, fiind eliberat din puşcărie condiţionat în 2016. A executat o pedeapsă de 1 an şi 4 luni de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
“Din caracterizarea condamnatului emisă de Administraţia locului de deţinere rezultă că petentul se află la prima analiză în cadrul comisiei şi că pe perioada executării pedepsei a avut un comportament corespunzător faţă de normele instituţionale. A fost inclus la activităţi lucrative şi la activităţi socio-educative, nu a fost sancţionat disciplinar, fiind recompensat de şase ori. Beneficiază de sprijin relativ moral şi material din partea mediului familial”, se arată în motivarea judecătorilor.
Conform datelor din dosarul său, Gheorghe Vasile Văscăuţanu (foto dreapta) a executat, efectiv, din toată pedeapsa de doi ani şi opt luni de puşcărie doar 477 de zile de închisoare. Totodată, i-au fost scăzute 90 de zile din perioada petrecută în arest preventiv iar ca urmare a muncii prestate în Penitenciar a mai câştigat 85 de zile, astfel că din adunarea acestor cifre a rezultat un total de 652 de zile de închisoare, adică exact cât avea nevoie pentru a beneficia de prevederile legii, care menţionează că trebuia să execute două treimi din pedeapsă.
Celelalte două persoane reţinute de procurori sunt Bogdan Ionuţ Sprânceană, de 28 de ani şi Marius Daniel Cruceanu, de 48 de ani, ambii din satul Slobozia, comuna Urecheşti, judeţul Bacău. Din informaţiile noastre, doar primul a avut în trecut probleme cu legea, fiind eliberat din puşcărie cu ani în urmă.
Patronul casei de schimb valutar, înmormântat
În timp ce ucigaşii erau duşi la instanţă pentru a fi arestaţi preventiv, victima acestora, Constantin Chiriţă, ucis la vârsta de 61 de ani, a fost înmormântat în comuna Slobozia Ciorăşti, unde îşi are domiciliul. Circa 300 de oameni au participat la funeralii, printre ei şi foarte mulţi patroni de case de schimb valutar cu care acesta colabora. Constantin Chiriţă era căsătorit şi avea un fiu, instructor de fitness în Bucureşti. Patronul era cunoscut drept o persoană serioasă, fără probleme şi fără suspiciuni de activităţi ilegale.
CITIŢI ŞI: