FOTO Inedit. Carte scrisă de toţi elevii unei clase de filologie de la Colegiul Naţional "Unirea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorii volumului şi profesorul de limba şi literatura română Daniela Plăiaşu  FOTO: Ştefan Borcea
Autorii volumului şi profesorul de limba şi literatura română Daniela Plăiaşu  FOTO: Ştefan Borcea

Volumul „Nu mă lăsa să ştiu” este rodul muncii de-o vară a 30 de minţi strălucite de la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani.

În urmă cu un an, elevii clasei a X-a F, de la Colegiul Naţional „Unirea”, clasă cu profil de filologie, au participat alături de profesorul lor de română, Daniela Plăiaşu, la un atelier de creaţie, care ar fi trebuit să se concretizeze în scrierea a câteva texte inteligente pentru a apărea în „Revista Noastră”, publicaţie a elevilor şi profesorilor din liceu.

Însă, pe parcursul acestui atelier de creaţie, a încolţit o altă idee, de a fi scris un roman colectiv la care fiecare din cei 30 de elevi ai clasei să contribuie cu câte un capitol.

Astfel că talentaţii elevi au decis să se împartă în grupe de lucru, au discutat structura narativă a romanului, personajul principal, rezultând în final o carte care a primit foarte multe aprecieri.

„Niciunul dintre noi nu s-a aşteptat să iasă un roman. Au fost câteva întâlniri în vară, dar setul romanului s-a terminat încă înainte de vacanţă. Îmi amintesc că prima dată, după ce am ales personajul principal, a trebuit să stabilim ocupaţia personajului. Clasa s-a împărţit cam în două, unii dorind să fie scriitor, alţii avocat, dar nouă ne mai trebuia o opţiune. Atunci, unuia dintre colegi i-a venit ideea genială cu boschetarul, lucru care ne-a ajutat în crearea unui personaj extrem de complex şi interesant, David, cu această ocupaţie stranie”, spune Larisa Elena Simion, unul dintre autorii volumului colectiv.

Prin urmare, personajul principal al cărţii, boschetarul David, un român emigrant la New York, i-a făcut pe elevii participanţi la proiect să-şi pună mintea la contribuţie, fiecare scriindu-şi bucata lui e text într-o logică perfectă, ca „un creier global” de 30 de minţi, diferit fiind doar stilul de scriere.

„Iniţial am scris pentru roman doar părţile care aveau legătură cu personajul negativ iar mai apoi m-am gândit că ar trebui să existe mai multe elemente sinistre care să şocheze. Am adăugat câteva pasaje în care sângele, omorul, ocultismul au devenit lucruri banale. Am avut câteva motive pentru care am scris părţile întunecate din roman. Am crezut, pur şi simplu, că aceste pasaje ajută povestea să aibă un impact psihologic mai puternic asupra cititorului. Eu prin scris elimin toate energiile negative, toate emoţiile şi sper să încarc cu acele emoţii persoanele care citesc”, a spus şi Dragoş Dimoftei, un alt autor al cărţii.

Potrivit autorilor, este un roman extras din realitatea contemporană, cu  o desfăşurarea psihologică extraordinară, în care atrage psihologia personajului principal şi detaliul dus până la amănunt. Profesorul de limba şi literatura română Janet Popoiu, care a citit cartea, spune că a fost extrem de încântată de scriitură.

„Când am primit romanul am procedat ca un profesor. Am luat creionul în mână şi am încercat să văd ce-i cu el. După primele zece pagini am lăsat creionul din mână şi am citit aşa cum citesc orice carte despre care nu ştii nimic de dinainte. Am descoperit că este un roman post modernist în adevăratul sens al cuvântului, îmi aminteşte de Cărtărescu şi de modul în care se leagă poveştile şi structura narativă în dramă, din povestire în povestire, cum de altfel mi-a amintit de un alt roman experiment, „Femeia în roşu”, creaţia a trei scriitori români contemporani”, a spus la lansarea cărţii profesorul Janet Popoiu.

Alături de autori, meritele apariţiei cărţii aparţin şi profesorului care i-a provocat pe elevi la acest experiment unic la nivel naţional.

„Am avut şansa de a mă întâlni cu nişte copii destul de disciplinaţi, care au stat foarte răbdători să votăm toate datele esenţiale ale  personajelor, coordonatele spaţio-temporare, acţiunea în foarte mare parte şi au notat cu grijă tot ceea ce am votat.  Aşa a ieşit o aventură foarte frumoasă a scrisului, care ne-a cuprins pe toţi”, precizează în prefaţa cărţii profesorul Daniela Plăiaşu.

Prin acest roman, elevii spun că au învăţat o lecţie importantă. „Trebuie să ne urmăm visele, pentru că dacă eşti în stare să munceşti cu pasiune arzătoare se pot întâmpla lucruri chiar mai frumoase decât te-ai fi aşteptat”, a concluzionat Larisa Elena Simion.

Mai puteţi citi:

25 de elevi de la Colegiul Naţional „Unirea”, performeri ai olimpiadelor naţionale

„Revista Noastră”, publicaţie a Colegiului Naţional „Unirea” din Focşani, a câştigat marele premiu al Concursului Interjudeţean al Revistelor Şcolare

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite