FOTO VIDEO Deschidere de an de învăţământ în haine noi şi multe cârpeli în şcolile din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bobocii de la Şcoala "Ştefan cel Mare" au găsit o unitate nouă Foto: Ştefan Borcea
Bobocii de la Şcoala "Ştefan cel Mare" au găsit o unitate nouă Foto: Ştefan Borcea

Şcolile din Vrancea, fără excepţie, şi-au deschis astăzi  larg porţile pentru elevi, odată cu debutul noului an de învăţământ 2013-2014.

Un an şcolar care se va întinde pe parcursul a 36 de săptămâni de cursuri, întrerupte doar de câteva săptămâni de binemeritată vacanţă. Mulţi elevi din Vrancea au păşit astăzi în şcoli noi, reabilitate, strălucind de curăţenie.
Şcoala „Ştefan cel Mare”.

Este şi cazul elevilor de la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Focşani, care după un an de „exil” la Universitatea „Bariţiu” au revenit într-o şcoală aproape nouă, de nerecunoscut, complet modernizată graţie unui proiect cu fonduri europene.

„Venise momentul ca şi chipul, hainele sediului vechi de 30 de ani să devină mai atrăgătoare. Din dorinţa extraordinară de mai bine, din respect pentru copii, pentru părinţi şi pentru actul didactic în sine, s-a născut un proiect de reabilitare, cu finanţare externă, a cărui implementare serioasă, rapidă, de către autorităţile locale, a făcut posibile bucuria şi emoţia pe care le trăim împreună acum. Vă invităm să păşiţi într-o clădire solidă, curată, sigură, frumoasă, reconfigurată astfel încât corpul profesional de elită şi discipolii înzestraţi sau motivaţi pentru performanţă să aibă un cadru optim de manifestare”, a spus la deschidere Maricel Ungureanu, directorul Şcolii „Ştefan cel Mare” din Focşani.

De la deschidere nu au lipsit autorităţile locale, în frunte cu primarul Decebal Bacinschi şi prefectul Cătălin Popescu, dar şi inspectorul general şcolar Vasilica Zaharia.

După ceremonia de deschidere, elevii au mers fiecare la clasele lor, iar cei care au beneficiat de cea mai mare atenţie au fost copii de la clasele pregătitoare şi clasa I, singurii care au primit manuale gratis din partea sistemului de educaţie.

Colegiul „Unirea” dă studenţi la Cambridge şi Oxford
Tot în spaţii noi, cizelate după standarde europene, au fost întâmpinaţi astăzi la şcoală şi elevii celui mai prestigios liceul din Focşani, Colegiul Naţional „Unirea”.

Aici se derulează încă proiectul de modernizare cu fonduri europene, proiect care va fi finalizat anul viitor, în luna mai, reabilitare care nu va afecta activitatea şcolară. Deschiderea, a fost făcută de directorul Colegiului, Cornel Noană, care alături de oficialităţile locale le-a urat bun venit la şcoală elevilor.

6

„Colegii voştri au avut parte din nou de un procentaj de promovabilitate la Bacalaureat de 100% şi au fost admişi la facultăţi de renume din ţară şi peste hotare, sunt doi absolvenţi ai Colegiului care vor merge să studieze unul la Cambridge şi altul la Oxford. Aplauze merită şi elevii viitoare lor clase a  IX-a, cărora le mulţumim că ne-au ales şi ne-au aşezat printre liceele fruntaşe din ţară în clasamentul admiterii. De asemenea, să le urăm bun venit celor care sunt cei mai bucuroşi că vor sta cel mai mult la Unirea, proaspeţii elevii de clasa a V-a”, a spus Cornel Noană la deschidere.
Două şcoli noi au fost inaugurate astăzi şi în mediul rural, la Rotileşti-Cîmpuri şi la Homocea, ambele investiţii fiind realizate cu bani de la Banca Mondială.

Elevi înghesuiţi la Faraoanele

Nu toate lucrurile sunt bune în Vrancea, fiind şi unităţi şcolare unde elevii nu au parte de cele mai bune condiţii. Este şi cazul şcolii din Faraoanele-Vîrteşcoiu, unde peste 200 de elevi vor învaţa în condiţii improprii din cauză că şcoala se află în reabilitare.

Copiii studiază în două schimburi, în clădirea veche a unei grădiniţe, cu pereţi şi ferestre crăpate. În 2008 s-a aprobat proiectul de modernizare a şcolii, în valoare de două milioane de lei, care prevedea reabilitarea a două corpuri de clădire, realizarea de grupuri sanitare şi amenajarea unui teren de sport.

8

Ministerul Educaţiei a alocat, în 2009, suma de 50.000 de lei. De atunci, nimic în plus. Constructorul a sistat lucrările, însă le-a reluat anul trecut, când Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a donat 25.000 de euro, promiţând că, într-o lună, şcoala va fi finalizată. Fondurile s-au dovedit a fi insuficiente, iar acum clădirea a rămas închisă.

31% din şcolile din Vrancea au aviz sanitar de funcţionare

În noul an de învăţământ 2013-2014, din cele 521 de unităţi de masă din Vrancea, doar 172 de şcoli au reuşit să obţină de la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea aviz sanitar de funcţionare. Acest lucru reprezintă 31% din totalul unităţilor de învăţământ, în condiţiile în care Vrancea este un judeţ cu pondere a şcolilor în mediul rural, respectiv peste 70%, iar pentru şcolile din mediul rural apa curentă şi toaleta în interiorul unităţii de învăţământ reprezintă un lux.

Vrancea -scoli

Potrivit Inspectoratului Şcolar Vrancea, procesul de avizare continuă, alte aproximativ 20 de şcoli care au fost reabilitate de curând urmând să solicite aviz sanitar.
 

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Elevi şi copii de grădiniţă chinuiţi de cinci ani la Faraoanele, din neputinţa responsabililor din educaţie

FOTO Cum au fost amăgiţi 200 de copii din Vrancea de stat şi de Gigi Becali


 


 

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite