FOTO VIDEO "BiblioPovestaşii", voluntarii care promovează altfel lectura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii proiectului "BiblioPovestaşii"  FOTO: Ştefan Borcea
Voluntarii proiectului "BiblioPovestaşii"  FOTO: Ştefan Borcea

Proiectul, derulat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, cu sprijinul voluntarilor, îşi propune să implice comunitatea în stimularea lecturii.

Începând de astăzi şi până în vara anului viitor, Biblioteca Judeţeană Vrancea derulează proiectul „BiblioPovestaşii”, proiect care are rolul de a promova lectura în comunitatea judeţului Vrancea, prin metode inedite.

Programul de voluntariat BiblioPOVESTAŞII, dezvoltat de biblioteca publică are în vedere diversificarea serviciilor de bibliotecă şi a învăţării pe tot parcursul vieţii şi se va desfăşura la nivel judeţean, prin implicarea bibliotecilor publice din Focşani, Odobeşti, Mărăşeşti, Adjud, Panciu, Broşteni, Homocea şi Gugeşti.

„M-a întrebat cineva ce este cu ideea asta de BiblioPovestaşi, că seamănă cu poştaşul care aduce corespondenţa. I-am zis da, este poştaşul care aduce cartea, care aduce povestea, care aduce cuvântul la oameni. Şi asta vom face. Vom ieşi din bibliotecă, vom merge împreună în foarte multe locuri”, a spus astăzi, la deschiderea proiectului, Margareta Tătăruş, coordonatorul principal al activităţii.

Practic, proiectul va include 4 direcţii de implicare a bibliotecarilor şi voluntarilor selectaţi, urmând a avea loc o campanie de promovare a lecturii şi a bibliotecii în comunitatea vrânceană prin interpretarea de poveşti prin metoda Storytelling (arta povestirii) în spaţii neconvenţionale.

Totodată, se va crea un club al liceenilor vrânceni ”Fără ură prin LECTURĂ”, liceeni care vor participa la debate-uri lunare, contribuind împreună la campania Consiliului Europei dedicată discursului online anti discriminare şi ură în rândul tinerilor.

În al treilea rând, vor fi create biblioteci mobile în mijloace de transport în comun pentru ca oamenii să citească în călătoriile lor, să împrumute cărţile sau să doneze chiar ei cărţi pe care să le citească întreaga comunitate.

În fine, vor avea loc cursuri pe diferite teme create şi susţinute de voluntarii care vor să împărtăşească din cunoştinţele şi abilităţile lor copiilor, tinerilor, adulţilor şi vârstnicilor.

La întâlnirea de astăzi a fost prezentă şi Corina Pintea, coordonator la proiectul ”Raftul cu iniţiativă”, care a lăudat biblioteca publică pentru faptul că a fost selectată cu cel de-al doilea punctaj pentru a face parte din proiectul care să ofere oportunităţi calitative de implicare a cetăţenilor de orice vârstă în beneficiul comunităţilor pe care le deservesc.

Invitat special al deschiderii proiectului BiblioPovestaşii tânărul autor clujean Victor Miron, care a prezentat tinerilor volumul său recent „Cărţile pe faţă”, apărut în 2014, la Editura Risoprint, Cluj Napoca.
Volumul „Cărţile pe faţă” prezintă doar una din campaniile pe care le-a iniţiat Victor Miron care se autocaracterizează ca fiind: un om care vede viaţa ca pe o călătorie, ca pe o experienţă de învăţare şi care vrea să îşi transforme trăitul într-o artă.

La final, voluntarii proiectului, adică BiblioPovestaşii", au plecat pe străzi să promoveze lectura.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite