Fostul şef de la OPC şi mina de aur verde din Vrancea. Cum se obţin 135 de hectare de pădure la marginea oraşului Focşani
0Marian Bobocea, fost şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor în guvernarea ţărănistă, a câştigat definitiv şi irevocabil un proces împotriva Direcţiei Silvice Vrancea, prin care a solicitat retrocedarea a 135 de hectare de pădure.
Marian Bobocea, fostul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea, din perioada 1996-2000, trebuie să primească 135 de hectare de pădure în Crângul Petreşti.
Este decizia definitivă şi irevocabilă pronunţată recent de completului de trei judecători ai Tribunalul Vrancea, după un proces care a durat aproape zece ani.
Marian Bobocea, în calitate de reprezentant legal al mamei sale, Tinca Bobocea, s-a judecat cu instituţiile statului, în speţă Direcţia Silvică Vrancea, pentru pădurea de la Petreşti, aflată pe teritoriul comunei Vînători.
Potrivit actelor pe care le deţine, cele 135 de hectare revendicate în instanţă au fost vândute la licitaţie bunicului lui Marian Bobocea, pe nume Vasile Druţă, în 1947, de către fosta bancă Putna, pentru un împrumut care nu a mai putut fi rambursat de Primăria Vînători.
„Admite în parte plângerea şi dispune restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 135 ha pădure reconstituit prin decizia civilă nr. 443 din 26.04.2011 a Tribunalului Vrancea în temeiul art.1 din Lg. 165/2013 cu respectarea dispoziţia art.12 şi 13 din această lege. Irevocabilă . Cu opinie separată în sensul admiterii recursului şi în rejudecare , admiterea plângerii şi restituirea către petentă a vechiului amplasament astfel : - suprafaţa de 80,4 ha pădure situată în Crâng "Petreşti " identificată prin schiţa anexă la rap. exp. Miron Maftei . - suprafaţa de 40,6885 ha păşune identif. prin rap. exp. Miron Maftei. Dispune restituirea către recurentă a diferenţei de 13,9115 ha pădure în condiţiile art.13 din Lg. 165/2013 . Def. şi irevocabilă”, se arată în decizia magistraţilor Tribunalului Vrancea.
Pădurea de la Crângul Petreşti
Prin urmare, Direcţia Silvică trebuie să-l pună în posesie pe Bobocea cu 80,4 hectare de pădure chiar în Crîngul Petreşti, în condiţiile în care întreaga suprafaţă de pădure de acolo este de 130 de hectare, din care 41 se află în proprietatea municipalităţii Focşani, printr-o donaţie făcută de regele Carol I.
De altfel, terenul Primăriei, trecut spre administrare la Consiliul Judeţean, face şi obiectul unui proiect cu fonduri europene care trebuie finalizat până la sfârşitul acestui an, fiind vorba de construirea de alei şi piste de biciclete.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice Vrancea, care au depus iniţial o contestaţie în anulare, invocând faptul că Bobocea s-a folosit de documente false, aşteaptă motivarea instanţei.
Juriştii Direcţiei Silvice consideră că Marian Bobocea s-a folosit de documente false, pentru care chiar a fost chiar anchetat de DNA la un moment dat, fără o concluzie clară.
Crângul Petreşti
Statul se mai gândeşte
Şi Prefectura Vrancea vrea să se implice în această problemă, căutând acum o cale să "protejeze proprietatea publică a statului", după cum s-a exprimat pentru presă prefectul Nicuşor Halici.
Marian Bobocea spune însă că nu are emoţii şi că va păstra Crângul Petreşti aşa cum este el.
„Eu dacă iau Crângul Petreşti, rămâne crâng al Focşaniului, dacă vrea Consiliul Judeţean să facă îmbunătăţiri cu fonduri europene prin parteneriat public-privat, nu am nimic împotrivă. Eu vreau ca acel crâng să rămână parc de distracţii pentru focşăneni pentru că aşa l-am moştenit de la bunicul meu. Aşa a fost vrerea lui Nu vreau să construiască locuinţe pe acolo”, a ţinut să precizeze Marian Bobocea.
Bobocea vrea şi pădurea de la Dumbrăviţa
Marian Bobocea se judecă cu Direcţia Silvică şi pentru 294 de hectare de pădure la Dumbrăviţa, pădure aflată în proprietatea statului.
El a solicitat încă din 2005 comisiei locale din comuna Răstoaca retrocedarea pădurii şi imobilelor care se aflau pe acea suprafaţă, despre care spune că au aparţinut tot bunicului său Vasile Druţă, comisia locală respingând solicitarea lui Bobocea pe motiv că nu are documente.
Vă mai recomandăm:
Potrivit acestuia, proiectul are o valoare de 5,2 milioane de euro şi este finanţat de Uniunea Europeană, contribuţia Consiliului Judeţean fiind de 1,2 milioane de euro.
„Afaceri à la Vrancea”. Oprişan îşi poate creşte averea pe seama UE
Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean Vrancea, a pregătit un proiect în valoare de 5 milioane de euro, prin care vrea să modernizeze, cu bani europeni, zona de agrement Crângul Petreşti. Chiar în vecinătatea acesteia, familia baronului PSD deţine o suprafaţă de 8,5 hectare, teren căruia i-ar creşte considerabil valoarea.