Două personalităţi ale istoriei, rude şi eroi. Ce rol au jucat în Primului Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, la mausoleul de la Mărăşeşti
Sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, la mausoleul de la Mărăşeşti

Dacă Ulise Negropontes poate fi considerat eroul civil al bătăliilor de la Mărăşti din Primul Război Mondial, cumnatul său, Eremia Grigorescu, este eroul militar al marelui război.

George Ulise Negropontes a fost unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din vechiul teritoriu românesc.

Descendent dintr-o familie grecească, acesta deţinea la Mărăşeşti peste 42.000 de hectare de teren, fiind direct implicat în luptele care au avut loc în Primul Război Mondial.

Pe imensa sa moşie s-au purtat lupte acerbe şi în anul 1917, iar boierul şi-a sacrificat până şi castelul său personal (foto) devenit cu forţa Comandament German, pentru victoria armatei române.

Ostaşii români căzuţi eroic în acea zi au fost înmormântaţi în viile moşierului.

sarcofag grigorescu

“După război, George Ulise Negropontes nu a încetat acţiunile mărinimoase. A donat 20 hectare şi o sumă importantă de bani pentru ridicarea Mausoleului de la Mărăşeşti şi a apucat să-şi vadă opera al cărei iniţiator fusese, abia în anul 1938, când lucrările la Mausoleul de la Mărăşeşti au fost finalizate”, potrivit istoricului Florin Dîrdală, de la Arhivele Naţionale Vrancea.

Mausoleul de la Mărăşeşti este cel mai impunător din ţară şi printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa iar Ulise a fost decorat de statul francez cu cea mai înaltă distincţie, „Legiunea de onoare”.
Ulise Negropontes a fost şi primar al oraşului Mărăşeşti şi era menţionat ca cel mai bogat om din ţinut. El a fost căsătorit cu Charie Scanavy şi a avut trei fii, pe Ulise, Ion şi Teodor, dar şi o fată, Sofia Tereza.

Fiul care i-a purtat numele, Ulise, a fost căsătorit cu Sanda Tătărescu, fiica fostului prim ministru Gheorghe Tătărescu. De altfel, din familia Negropontes au făcut parte personalităţi importante ale lumii, precum John Negropontes, fost şef al Serviciului Naţional de Informaţii al Statelor Unite ale Americii (CIA), dar şi Nicolas Negroponte, cunoscut „părintele internetului”, după ce în anii 80 a profeţit că tehnologiile cu fir ca de exemplul telefonia vor evolua spre folosirea tehnologiilor fără fir.

George Ulise Negropontes a murit în anul 1945, la Bucureşti., iar după moarte lui averea imensă a fost împărţită între moştenitori, sfârşind prin a fi confiscată de regimul comunist şi transformată în loturi colectivizate.

Un personaj cu totul remarcabil al Primului Război Mondial este şi generalul Eremia Teofil Grigorescu. Punctul culminant al gloriei ilustrului general Eremia Grigorescu a fost victoria de la Mărăşeşti, împotriva marelui spărgător de fronturi , mareşalul Mackensen, unde, de asemenea, generalul Grigorescu a rostit cuvintele: „Nici pe aici nu se trece!“

Imagine indisponibilă

El a dovedit că maşina de război a Puterilor Centrale, coordonată de teribilul Stat Major al germanilor, poate fi oprită şi a reuşit o strălucitoare victorie în luptele de la Oituz, din anii 1916-1917, şi apoi în marea bătălie de la Mărăşeşti. Eremia

Eremia Grigorescu a devenit cumnatul lui Ulise Negropontes în anul 1918, când a luat-o de soţie pe sora boierului, Elena Negropontes, renunţând la vechea lui familie, la soţia devotată care l-a ajutat în carieră, cu care a avut patru copii.

După numai un an, în anul 1919, la vârsta de 56 de ani, generalul a murit răpit de o boală infecţioasă, gripă spaniolă.

Rămăşiţele „Eroului de la Mărăşeştiau fost depuse în sarcofagul din incinta Mausoleului de la Mărăşeşti, în capela centrală, pe pământul donat de cumnatul său, alături de osemintele altor bravi ostaşi ai săi, depuse în criptele din jur, pentru a-i aminti trecătorului că toate pier, în afară de faptele bune.

Pe placa sarcofagului stă scrisă inscripţia: „Străjerii de la Poarta Moldovei, care au pus stavilă poporului vrăjmaş făcând stâncă împrejurul meu, am scris cu sânge pe crestele de la Slănic, Oituz şi Caşin: «Pe aici nu se trece»”.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite