Cutremur de 4,4 grade Richter în Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cutremur - seism FOTO Adevarul

Cutremurul a avut loc în această dimineaţă în zona Vrancea, la ora 8,38, la o adâncime de 90 de kilometri şi nu a provocat pagube.

Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, cutremurul de 4,4 grade Richter a avut loc la o adâncime de 90 de km, puţin obişnuit pentru zona seismică Vrancea, având în vedere că ultimele seisme produse aici au avut loc la adâncimi mai mari, de 130 de kilometri, respectiv 140 de kilometri. Seismul a fost resimţit în Moldova.

"Este un cutremur care se resimte la blocurile mai înalte. Oricând se poate produce în zona Vrancea un cutremur de 6 grade magnitudine, dar nu există o regulă, un model după care zona Vrancea evoluează în materie de seismicitate", a declarat Mihai Diaconescu, de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului. 

În ultima vreme au avut loc încă două cutremure importante în Vrancea. Astfel, pe data de 6 octombrie s-a înregistrat cel mai mare sesim din ultimii ani, respectiv 5,5 grade Richter, iar pe data de 15 octombrie un alt sesim, de 4,7 grade Richter, a zguduit Vrancea.


Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO De ce zona Vrancea produce 90% din cutremurele ţării? Istoria celei mai „zguduite“ regiuni din România

Regiunea Vrancea este cea mai activă zonă seismică a României, unde se produc cele mai multe, dar şi cele mai puternice cutremure din ţară, unele cu efect distrugător.

FOTO VIDEO Cele 28 de secunde care ne salvează la un cutremur de proporţii

Un sistem de ultimă generaţie, inventat de cercetătorii români, blochează, în timp real, patru obiective industriale strategice din ţară, cu aproape jumătate de minut înainte ca un seism de peste 7 grade pe Richter să fie resimţit la suprafaţă.

INFOGRAFIE Ghid practic în caz de cutremur. Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, profesorul Gheorghe Mărmureanu combate recomandarea din ghidul de protecţie în caz de cutremur adresat elevilor, potrivit căreia, în caz de seism, aceştia trebuie să se adăpostească sub băncile din clase. „Dacă eşti elev şi cade planşeul când eşti sub bancă, planşeul distruge banca  şi o duce până la pământ şi capul omului îl face...“, a explicat Mărmureanu.

FOTO Bucureştiul, dărâmat de cutremur: cum arăta oraşul după dezastrul din 1977, în imagini color

Cutremurele de mică intensitate din judeţul Galaţi au readus în opinia publică un pericol iminent al Capitalei, care pare să fi fost uitat de autorităţi. Site-ul muzeuldefotografie.ro a publicat imagini noi, color, făcute pe străzile din Bucureşti după ce a avut loc devastatorul cutremur din 1977.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite