Cum le punea Oprişan „pile“ şefilor de instituţii, magistraţilor, poliţiştilor şi parlamentarilor să cumpere acţiuni la megaţeapa „Dracula Park“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, la începutul anilor 2000
Marian Oprişan, la începutul anilor 2000

Cel mai răsunător eşec în domeniul turismului din România a fost celebrul proiect „Dracula Park”, din vremea ministrului PSD al Turismului, Dan Matei Agathon.

În anul 2001, Dan Matei Agathon lansa o subscripţie publică prin care se adunau bani pentru dezvoltarea celui mai mare parc tematic din Estul Europei. 

Proiectul „Dracula Park" nu s-a mai realizat vreodată, iar investitorii, în general mici întreprinzători,aproximativ vreo 14.000 de români, şi-au luat o mare ţeapă pentru că nu au primit banii înapoi. Oamenii au crezut în proiect după ce chiar primii oameni ai statului au cumpărat acţiuni.

La vremea respectivă Adrian Năstase a investit 102 milioane de lei vechi în pachetul de acţiuni, în vreme ce Agathon, mai sărac, şi-a pus la bătaie salariul pe o lună, respectiv 15,3 milioane de lei.

Din „corul” de lăudători ai proiectului nu puteau lipsi nici liderii politici din Vrancea, Marian Oprişan fiind şi în acea perioadă preşedinte de Consiliu Judeţean.

Acesta a cumpărat în ianuarie 2002 acţiuni în valoare de 25 de milioane de lei, de la BCR, sucursala care coordona vânzarea de acţiuni. Presa vremii consemnează modul cum acesta le dădea ordine şefilor de instituţii, dar şi poliţiştilor sau magistraţilor să cumpere acţiuni.

„Preşedintele Marian Oprişan i-a cerut directorului BCR Vrancea, Ion Călin să-i ajute pe toţi şefii instituţiilor publice descentralizate, parlamentarii de Vrancea, magistraţi, poliţişti să achiziţioneze acţiuni la Dracula Park”, scria ziarul Milcovul în anul 2012.

„Cred că merită un efort din partea fiecăruia, pentru a avea un loc de referinţă în România, care să atragă turişti din toată lumea… Avem o imensă responsabilitate pentru cetăţeni şi de ţara noastră, pentru că nu mai în acest mod vom putea ajunge acolo unde ne dorim cu toţii: la un trai de viaţă mai bun în Uniunea Europeană şi NATO”, declara în ianuarie 2012 Marian Oprişan.

2

La momentul când Oprişan cumpăra acţiuni, prin sucursala BCR fuseseră achiziţionate şi alte acţiuni ale unor oameni importanţi din Vrancea, în valoare de 270.000 de milioane de lei.

În scurt timp, proiectul s-a dovedit o mare ţeapă.

Ulterior şi Oprişan a avut ideea înfiinţării unui parc de distracţii la Crîngul Petreşti, în vecinătatea locului unde familia sa a cumpărat în anul 2001 opt hectare de teren. Nici acest proiect nu s-a concretizat, din cauza opoziţiei fostului prim ministru Adrian Năstase.

Totuşi, achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Vrancea a Complexului Turistic „Căprioara” i-a adus lui Marian Oprişan un dosar de corupţie care se judecă de aproape nouă ani, fără un verdict.

Mai puteţi citi:

Dosarul „Căprioara“, după 8 ani de tergiversări: Expertele din procesul baronului Marian Oprişan, după gratii

Expertele care au vrut să-l albească pe preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, în dosarul în care acesta este judecat pentru corupţie au fost arestate. Procurorii au interceptat mai multe convorbiri ale experţilor care arătau că aceştia erau în cârdăşie.

Cum fuge „hăituitul” Oprişan, de şapte ani, de justiţie, în „Dosarul Căprioara”: prefecţi amnezici, poliţişti aroganţi cu instanţa, primari audiaţi cu forţa

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, a reuşit, timp de şapte ani şi jumătate, să amâne termenele de judecată în marele „Dosar Căprioara”, în care este acuzat de corupţie. Ce s-a întâmplat? Primari, care îi sunt subordonaţi în partid baronului, au refuzat audierile, unii foşti prefecţi şi-au pierdut subit memoria, iar poliţiştii i-au sfidat pe judecători.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite