Concluzie alarmantă a Curţii de Conturi: Autorităţile au folosit doar 43% din fonduri pentru proiectele cu bani europeni şi 100% pentru asistenţa socială
0Curtea de Conturi a României a dat publicităţii raportul privind finanţele publice locale pe anul 2015, în urma controalelor efectuate în anul 2015 în Vrancea.
Administraţiile locale din Vrancea sunt neperformante. O spune Curtea de Conturi Vrancea, în urma analizei verificărilor făcute în cursul anului 2016 în 30% din oraşele şi comunele judeţului.
"Au fost luate în calcul veniturile proprii încasate de unităţile administrativ-teritoriale, din impozite, taxe, alte venituri, care reprezintă numai 77,7% din prevederi. Realizări semnificativ mai mici faţă de prevederile definitive se înregistrează şi la ”subvenţii de la alte administraţii” şi ”sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări”, ceea ce demonstrează o fundamentare nerealistă a bugetului
pentru aceste surse de finanţare:, arată raportul Curţii de Conturi.
Ca pondere, sursele care atestă efortul propriu al unităţilor administrativ - teritoriale în activitatea de stabilire şi încasare a veniturilor, respectiv veniturile proprii din impozite, taxe şi alte venituri, reprezintă numai 11,7% din totalul veniturilor încasate la bugetul local, pe când contribuţia bugetului de stat şi a celorlalte bugete la finanţarea administraţiei publice locale, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi subvenţii, este de peste 63% din total.
“Acest aspect nu este deloc de neglijat în raport de atribuţiile şi responsabilităţile pe care legea finanţelor publice locale le stabileşte în sarcina autorităţilor publice locale în domeniul realizării veniturilor bugetare, în vederea asigurării unui grad cât mai ridicat de autonomie financiară. Se remarcă scăderea continuă, de la 29,3% în anul 2013, la 28,3% în anul 2014 şi respectiv 26,7% în anul 2015, a ponderii veniturilor proprii realizate de unităţile administrativ teritoriale în total venituri încasate la bugetul local, ceea ce sugerează necesitatea unei preocupări mai susţinute a autorităţilor locale în evaluarea veniturilor proprii şi urmărirea
încasării acestora pe tot parcursul execuţiei bugetare”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.
O situaţie deloc măgulitoare pentru edili este şi modul în care au cheltuit, sau mai bine ziy nu s-au priceput să folosească fondurile europene puse la dispoziţie. În schimb, aceştia au avut grijă de asistaţii social, să ofere la timp subvenţii.
"Gradul de realizare a cheltuielilor totale, faţă de prevederile cuprinse în bugetele definitive, a fost de numai 70,8%. În acest sens se remarcă o execuţie de numai 43,4% pentru cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri nerambursabile şi de 50,2% pentru cheltuielile de capital, ceea ce reflectă o slabă preocupare din partea autorităţilor locale în utilizarea resurselor alocate către domeniile care reprezintă motorul dezvoltării comunităţilor locale şi al societăţii, în ansamblu. În acelaşi timp, o execuţie de aproape 100% se înregistrează în cazul cheltuielilor de personal, cu subvenţiile, cu asistenţa socială", concluzionează inspectorii Curţii de Conturi.