FOTO VIDEO Apel al unui poliţist vrâncean către slujitorii bisericilor, după ce a întâlnit în activitatea sa multe cazuri similare cu al Iuliei Ionescu, fata care a fugit de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul îi îndeamnă pe preoţi să verifice persoanele care vin în ospeţie, pentru că acest lucru face de multe ori diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Cazul fetiţei de 15 ani, Iulia Ionescu, care a fugit de acasă şi a stat ascunsă la mănăstiri, cu complicitatea unor preoţi, nu este singular. În Vrancea, şeful Compartimentului „Urmăriţi” din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul Daniel Popescu, a reacţionat după ce a urmărit la televizor intervenţiile reprezentanţilor Patriarhiei în cazul fetiţei dispărute, declaraţii prin care se încerca ascunderea adevărului.

Comisarul Daniel Popescu s-a confruntat în activitatea sa de poliţist cu mai multe cazuri asemănătoare şi a dorit astfel să tragă un semnal de alarmă către toţi slujitorii bisericii să dovedească spirit civic pentru ca atunci când oferă găzduire să verifice persoanele care vin în ospeţie.

Acesta şi-a adus aminte de două întâmplări similare, una chiar de dată recentă, cu doi adolescenţi care au fugit de acasă şi s-au refugiat la mănăstiri, fără ca preoţii acelor lăcaşe să anunţe autorităţile.

image

„Pe 14 februarie, un minor de 13 ani, cu probleme psihice, a dispărut de acasă cu bicicleta în jurul orei 16.00. Asistentul maternal, practic un fel de tată social, l-a căutat singur timp de aproape 3 ore şi jumătate după care a alertat poliţia. După câteva minute poliţiştii au stabilit că băiatul a mers pe jos, prin zăpadă, pe întuneric, 5 km, pe teren deluros, accidentat, până la mânăstirea Vărzăreşti. Preotul mânăstirii l-a urcat în autoturismul său şi l-a adus înapoi în sat dar l-a lăsat în centrul comunei, la circa 500 m de casă, în jurul orei 19.30. Deşi afară era noapte, temperatura era sub 0 grade, ceaţă, iar copilul ea ud la picioare, preotul nu a anunţat pe nimeni, nici poliţia, nici pe altcineva”, spune comisarul Popescu.

Urmarea a fost că băiatul în vârstă de 13 ani, Andrei, nu s-a dus acasă, la părinţii adoptivi, ci s-a ascuns într-o casă părăsită, fiind găsit abia a doua zi dimineaţă, speriat şi înfrigurat, după ce pe urmele sale au fost puşi 20 de poliţişti.

image

Preotul Gavril Muşat, de la Mănăstirea Vărzăreşti, se căieşte acum că nu a sunat la poliţie atunci când s-a trezit cu băiatul la poarta mănăstirii.

„Băiatul mi-a spus că s-a rătăcit cu bicicleta prin pădure şi a ajuns la mănăstire. Am vrut să-l hrănesc, dar nu a dorit să mănânce. Atunci m-am oferit să-l duc cu maşina acasă, că era urât afară şi ud la picioare. Aproape de casă mi-a zis să opresc maşina, că de acolo se descurcă singur. Am vrut să fac un bine, dar uite ce a ieşit”, ne-a spus părintele Muşat.

image

Copilul Andrei se află în prezent în grija  Direcţiei de Protecţie a Copilului Vrancea. „L-am dus la Unitatea de Primiri Urgenţe pentru evaluarea stării sale de sănătate, de unde a rezultat că nu s-a comis nici un abuz asupra sa. Din declaraţiile pe care ni le-a dat a reieşit că plecarea sa voluntară de la acasă s-a datorat unei note scăzute la purtare, temându-se că va fi certat acasă. Vom reevalua şi asistenţii maternali care îl aveau în grijă din vara lui 2013”, ne-a declarat Daniela Nicolaş, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea.

Un alt caz asemănător  cu cel al elevei Iulia Ionescu a avut loc în Vrancea în anul 2008, când un elev de clasa a XII-a, de la Colegiul Economic din Focşani, a dispărut de la domiciliu cu o lună înainte de Bacalaureat şi nu s-a aflat nimic de el timp de patru luni.

„Părinţii erau disperaţi. Cercetările, deşi extinse pe multe paliere, nu duceau la niciun rezultat. După patru luni primesc un telefon de la un poliţist dintr-o comună din Neamţ care mă anunţa că un preot de la o mânăstire locală a venit la poliţie cu un tânăr călugăr pentru a-l ajuta să obţină o viză de flotant în acea localitate. Călugărul era tânărul dispărut. A stat în mânăstire peste 4 luni fără ca vreun reprezentant al bisericii să anunţe pe cineva, deşi la momentul dispariţiei tânărul era minor. Să fim înţeleşi, eu nu anatemizez biserica! Esenţa creştinismului este iertarea şi iubirea! Vreau doar ca pe viitor, toţi slujitorii bisericii să verifice persoanele găzduite. Poliţia le acordă tot sprijinul. Această verificare face uneori diferenţa între viaţă şi moarte”, a conchis comisarul Daniel Popescu.

O părere despre cazul Iulia Ionescu vine şi din partea blogerului Adevărul, profesorul Alexandra Tătaru.

"A alege la vârsta de 15 ani "calea lui Dumnezeu", ca o extremă egoistă în ciuda părinţilor, a şcolii, a prietenilor şi a acceptării provocărilor vieţii, mi se pare o atitudine greşită. Singura cale altruistă şi echilibrată este cea a echilibrului, iar dacă adolescentul nu este în stare să perceapă echilibrul, adultul este dator să i-l sugereze şi nu să-l influenţeze prin practici neprofesionale. Adolescenţii au nevoie de adulţi la fel de echilibraţi", precizează Alexandra Tătaru.

Mai puteţi citi:

Patriarhia Română pasează cazul la Arhiepiscopia Sucevei. Ce se va întâmpla cu călugării de la mânăstirea Sihăstria Rarăului

Iulia Ionescu, tânăra care a fost dispărută, nu a ajuns astăzi la şcoală. Vecinii: „Era o fată izolată“

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite