Serviciile de asistenţă socială, un dezastru în Dolj. Cine „identifică“ problemele copiilor din comunităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi dintre copii sunt victimele părinţilor care au patima alcoolului FOTO / arhivă
Cei mai mulţi dintre copii sunt victimele părinţilor care au patima alcoolului FOTO / arhivă

Nici măcar 10 la sută din primăriile din judeţul Dolj nu au un Serviciu de Asistenţă Socială specializat, cu angajaţi care să fi urmat cel puţin nişte cursuri în acest domeniu. Cazurile micuţilor cu probleme în familie sunt monitorizate în majoritatea localităţilor de juriştii sau contabilii primăriilor.

Judeţul Dolj a avut întotdeauna cazuri cutremurătoare atunci când a venit vorba de protecţia copiilor: fie au fost mame care şi-au ucis pruncii, taţi care şi-au violat fiicele, fie au fost copii abandonaţi în mijlocul drumului, agresaţi sau exploataţi. Tot în Dolj există sute de minori cu diverse forme de handicap sau copii care provin din familii extrem de sărace şi care nu au şansa să răzbească fără un minim ajutor.

În mod normal, toate aceste cazuri ar trebui monitorizate de angajaţii Serviciului de asistenţă socială din cadrul primăriilor. Angajaţii ar trebui să fie specializaţi în domeniul de asistenţă, capabili nu numai să monitorizeze, ci şi să identifice cazurile unde statul trebuie să intervină. Din păcate, însă, în cele mai multe dintre primăriile din Dolj, rolul de asistenţi sociali îl joacă juriştii sau contabilii. 

"La Craiova nu avem probleme, dar în judeţ nu este bine. Mai puţin de 10% din localităţi au serviciul public de asistenţă socială organizat, restul are personal cu atribuţii în acest sens. Nu este bine pentru că nici măcar nu au ajuns la nivelul să identifice nevoile localităţii, iar asta, dincolo de orice polemică, este strict treaba autorităţilor locale. Nu poate să vină cineva din altă localitate şi să inventarieze problemele altei localităţi. Este indicat să o facă oameni din acea comună, din acel oraş”, a declarat pentru Craiovaforum.ro Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj. 

În mod normal, toate neregulile descoperite de asistenţii din cadrul Serviciului de asistenţă al primăriilor ar trebui imediat raportate către DGASPC Dolj, iar copiii cu probleme ar trebui să primească periodic vizita asistenţilor sociali. "Este important ca autoritatea locală sa vină cu soluţii pentru un om aflat în anumite situaţii de risc. Conform legii, noi, cei din cadrul DGASPC Dolj, ar trebui să intervenim atunci când dumnealor nu fac faţă şi nu identifică o soluţie. Din păcate, suntem în situaţia în care intervenim cam în toate cazurile pentru că autorităţile locale nu au aceste servicii de prevenire dezvoltare şi automat este greu să oferi o soluţie”, a mai declarat directorul DGASPC Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite