Oltenii, mândri din motive care erau odată întemeiate. Mai ţin cont oare de ele?
0Locuitorii fiecărei zone a României au anumite etichete care dăinuiesc de zeci sau sute de ani, iar oltenii sunt văzuţi ca oameni muncitori, descurcăreţi şi ambiţioşi.
Oltenii susţin că, la fel cum Transilvania este cunoscută pentru mitul Dracula, ei au devenit cunoscuţi prin intermediul lui Nea Mărin-Amza Pellea. „Mă, fraţilor! Să vă spun ce mi se întâmplă“, aşa începea „Nea Mărin toate poveştile la televizor. ‘’ Cuvântul de oltean nu existat până în secolul XVII. În 1718, austriacii au ocupat Oltenia, iar atunci i-au dat denumirea de Valahia Mică sau Oltenia“, a spus Toma Rădulescu, istoric.
Oamenii sunt mândri nevoie mare de brandurile care i-au făcut celebri de-a lungul timpului. Chiar dacă au apărut bancuri pe seama lor, nu fac altceva decât să se bucure şi să fie mândri că sunt olteni. „Toată lumea ştie de Constantin Brâncuşi, Tudor Gheorghe, Universitatea Craiova, Amza Pelea, Zaibărul de Băileşti, Vinul de Segarcea“, a mai spus Toma Rădulescu.
Pe teritoriul Olteniei locuiau, înainte de cucerirea romană, mai multe triburi geto-dace: pelii (Pelendava), sucii (Sucidava), burii, la cazanele Dunării era un alt trib şi este posibil să fi fost şi alte triburi sau reprezentanţi ai altor triburi în regiune.
De asemenea, au existat mai multe aşezări celtice. În secolul I î.Hr. acest teritoriu a aparţinut Regatului Dac condus de Burebista, apoi, la sfârşitul sec. 1. e.n., regatului condus de Decebal. Din 101 până în 271 a fost sub stăpânire romană. Din anul 119 până în 158 regiunea este inclusă provinciei Dacia Inferior. După această dată şi până la Retragerea Aureliană din 271, teritoriul Olteniei a făcut parte din provincia Dacia Malvensis.