FOTO Olteanul cu cea mai mare colecţie de cactuşi din ţară: a adunat în 50 de ani 5.000 de „ţepoşi“ în podul casei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Copăcescu (73 de ani), un inginer tipograf din Craiova, creşte în casă 3.400 de specii de cactuşi, cu mai multe exemplare din fiecare specie. Cel mai vechi este cu trei ani mai în vârstă decât el. Pensionarul şi-a adunat colecţia în decursul a 50 de ani.

Craioveanul Victor Copăcescu (73 de ani)şi-a adus în casă primul cactus în urmă cu 50 de ani. Acela a fost momentul în care a realizat că şi-a descoperit marea pasiune a vieţii. De atunci, fostul inginer tipograf a reuşit să adune în podul casei sale din Craiova, dar şi peste tot prin casă, aproximativ 3.400 de specii decactuşi care, spune el, valorează cât o mică avere. „Un neamţ mi-a evaluat colecţia, acum vreo 10 ani, la circa 50.000 de euro. Pe mine nu mă interesează banii. Dacă stau bine să mă gândesc, nici nu îmi mai aduc aminte câţi bani am cheltuit pentru fiecare cactus în parte. Nici nu vreau să ştiu cu cât poate fi vândut fiecare în parte“, explică Victor Copăcescu, adăugând că nu s-a gândit vreodată să se despartă nici măcar de o parte din colecţia lui. Este mândru de ce a realizat în cei 50 de ani, de când tot cumpără cactuşi.



PRIETENII DIN GHIVECI

Victor Copăcescu ste mândru de ce a realizat în cei 50 de ani, de când tot cumpără cactuşi. „Le vorbesc zilnic, îi întreb ce fac. Tot timpul îi admir când fac câte o floare. De-a lungul anilor, am zis să fac o selecţie, însă spun cu mâna pe inimă că nu am reuşit niciodată să mă despart nici măcar de un exemplar. Pentru că ar fi la fel ca şi cum aş renunţa la unul dintre copiii mei“, spune Victor Copăcescu.

Pensionarul îşi petrece aproape tot timpul printre cactuşi. „Este locul unde mă simt cel mai bine. Sunt înconjurat de prietenii mei cei mai buni, aşa cum îi consider eu. Tot timpul, eu am fost fascinat de formele mai ciudate, iar colecţia mea de plante îmi oferă exact ceea ce îmi doresc. Pur şi simplu, iubesc aceste plante cu ţepi. Vor rămâne tot timpul în familie. Este visul meu şi sunt convins că fiii mei vor duce tradiţia mai departe. Mi-au promis acest lucru, iar ei niciodată nu m-au dezamăgit“, spune fostul inginer tipograf pasionat de cactuşi

image



O CARTE DESPRE CACTUŞI

Pasiunea lui Victor Copăcescu pentru aceste plante nu s-a rezumat doar la a le colecţiona. El a scris în anul 2001 o carte, intitulată „Cactuşii – Monografie“. Volumul s-a bucurat de succes în Germania, Olanda, Ungaria şi Belgia. „Este cartea mea de suflet, iar acolo am scris totul despre florile cu ţepi. Sunt mulţi
oameni aflaţi la început de drum în această îndeletnicire şi nu ştiu cum se îngrijesc cactuşii. Eu am vrut să înţeleagă fiecare exact ce are de făcut“, explică Victor Copăcescu.


Pensionarul dezvăluie şi câteva dintre secretele acestor plante: pământul trebuie schimbat o dată la trei ani, iar în timpul verii, trebuie udate o dată la trei sau patru zile. „Iarna hibernează la fel ca ursul. Din luna octombrie până în luna martie, cactuşii se opresc din vegetaţie şi nu trebuie udaţi. Mulţi nu ştiu acest lucru, îi udă şi putrezesc“, spune pensionarul.

image



PERU, UN VIS NEÎMPLINIT

Nici el nu cunoştea aceste trucuri, însă pensionarul povesteşte că pasiunea l-a determinat să studieze foarte mult, ajungând astfel să deţină una dintre cele mai mari colecţii de cactuşi din România. „Recunosc faptul că, în momentul în care cineva îmi calcă pragul, vreau să-mi cunoască şi familia din podul casei. Mie îmi oferă momente de relaxare, iar aici uit de absolut toate. Sunt un alt om. Cred că aceste plante m-au ajutat să fiu mai bun şi să înţeleg altfel lucrurile. Ştiu că pare ciudat ce spun, dar este adevărat. Anumite lucruri îţi pot schimba complet viaţa“, povesteşte Victor Copăcescu. Cu toate acestea, pensionarul are şi un mare regret: şi-a dorit să meargă în Peru, acolo unde pot fi găsite exemplare impresionante de cactuşi. „Din cauza banilor, dar şi a unor probleme de sănătate, am fost nevoit să renunţ la acest vis. Acum, sunt bătrân şi nu cred că pot rezista la clima din Peru. Totuşi, în anul 1997, am reuşit să ajung în Cuba. Am fost fascinat de ce am văzut acolo. Am plecat şi cu o amintire: am cumpărat câteva exemplare de cactus Matanzanus“, spune Victor Copăcescu.

Violeta Boruz, specialistă în creşterea cactuşilor în cadrul Grădinii Botanice din Craiova, confirmă că Victor Copăcescu este cunoscut ca unul dintre cei mai mari colecţionari de cactuşi. „Domnul Victor Copăcescu a studiat mult despre aceste plante. Plantele ţepoase sunt uşor de întreţinut, în perioada de iarnă nu trebuie udate, iar temperatura pentru un mediu propice trebuie să fie între 8 şi 10 grade Celsius. Este bine să creştem cactuşi. Nimic din ce se spune despre aceste plante nu este adevărat. În niciun caz nu atrag energie negativă. Sunt specii care ating 4 sau 5 centimetri  în diametru în 20 de ani. Cresc foarte lent“, explică Violeta Boruz.

image



„Ţepoşii“ de suflet

Pentru a-şi hrăni pasiunea pentru cactuşi, de-a lungul timpului, Victor Copăcescu a făcut în permanenţă economii din salariul său şi chiar a călătorit prin Europa, în ţări de unde şi-a procurat noi specii de cactuşi. „Am făcut anumite sacrificii, dar, din punctul meu de vedere, a meritat. Puţini oameni îşi pot îndeplini cu adevărat pasiunile. Majoritatea renunţă imediat la visul lor“, spune Victor Copăcescu.

Unul dintre cactuşii cei mai valoroşi din punct de vedere sentimental pentru Victor Copăcescu este cel pe care l-a plantat acum 47 de ani, fix în ziua în care s-a născut unul dintre fiii săi. „Este un cactus frumos, iar de fiecare dată când mă uit la el, îmi aduc aminte cu drag şi cu bucurie în suflet de ziua aceea. A fost un moment unic şi important în viaţă, iar prin ceea ce am făcut, i-am dat o importanţă şi mai mare acestui eveniment“, explică pensionarul.

image



LEGĂTURA CU PLANTELE

Victor Copăcescu recunoaşte că dintre miile de cactuşi din colecţia sa, are şi câţiva preferaţi. „Echinocereus sunt preferaţii mei. Fac flori foarte mari, viu colorate. Când înfloresc, acoperă cactusul. Aşa cum am mai spus, cactuşii mă cunosc. Eu sunt singurul din casă pe care, în momentul în care îi atinge, nu îl înţeapă. De 50 de ani, doar eu mă ocup de ei. Chiar dacă sunt unii care nu mă cred, eu sunt convins că mă recunosc“, a mai spus crioveanul pasionat de cactuşi.

POT TRĂI 100 DE ANI

În colecţia lui Victor Copăcescu se găseşte şi un cactus care are 76 de ani. Pensionarul susţine că este vorba despre o viaţă de om şi recunoaşte cu zâmbetul pe buze că planta este cu câţiva ani mai în vârstă decât el. „L-am cumpărat de la un medic din Bucureşti, un mare colecţionar de catuşi. Este o frumuseţe. Durata de viaţă a unei plante cu ţepi diferă. Un cactus poate să trăiască între 10 şi 100 de ani“, încheie colecţionarul de cactuşi.

Victor Copăcescu este preşedinte de onoare al Asociaţiei Colecţionarilor de Cactuşi Aztekium din Satu Mare. „Nu m-am întâlnit cu membrii asociaţiei de o bună perioadă de timp.M-am operat pe cord şi îmi este mai greu să mă deplasez“, mai declară colecţionarul din Craiova.
 

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite