FOTO Acuzaţii grave aduse de mai mulţi poliţişti unui procuror din Craiova. „Din cauza lui a murit un om, iar nouă ne fabrică dosare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi poliţişti din Craiova acuză că Marian Rogoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, ar fi pornit o adevărată vânătoare împotriva lor. În plus, procurorul este acuzat că s-ar face vinovat de ucidere din culpă într-un dosar în 2007. Poliţiştii au adus în faţa ziariştilor o femeie care a povestit că soţul ei ar fi fost luat de la o lucrare de asfaltare şi pus să cureţe fântâna procurorului. Acolo a şi murit.

Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi, 22 noiembrie, la sediul IPJ Dolj. 

Cinci poliţişti au declarat că în ultima perioadă împotriva lor şi a altor colegi din inspectorat ar fi început o adevărată vânătoare. Acuzaţiile, extrem de grave, îl vizează pe Marian Rogoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe care îl acuză că le-ar fabrica acestora tot felul de dosare doar ca să-i umilească. Poliţiştii spun că în cazurile de ultraj au ajuns să devină din victime - inculpaţi, că abuzurile sunt incalificabile, iar dovezile care-i apără pe ei nu sunt luate în seamă

Ce spun poliţiştii craioveni

Dorin Petcu, poliţist: "Eu am fost prezentat de domnii procurori ca fiind poliţistul care a fugit, care a încercat să se ascundă, acuzat că aş fi bătut un indivit în urmă cu doi ani. Concret, în urmă cu doi ani, împreună cu alţi colegi, am intervenit pentru aplanarea unui scandal în cartierul Craioviţa Nouă. După doi ani, am fost chemat la Parchet şi mi s-a spus să mă prezint cu sau fără avocat. M-am dus fără avoat, iar procurorul de caz mi-a comunicat că este neapărat necesară prezenţa unui avocat. Era într-o joi. L-am rugat să-mi dea răgaz să-mi caut un avocat şi i-am spus să amânăm întâlnirea pentru a doua zi, vineri sau pentru luni. Nu a vrut, mi-a spus că am la dispoziţie 2 ore. Am plecat, am găsit un avocat, dar acesta avea nişte audieri la DIICOT. M-am întors la Parchet, am comunicat că avocatul meu nu poate ajunge imediat şi atunci mi s-a comunicat că mi s-a pus avocat din oficiu. Am ieşit afară şi am găsit o doamnă care mi-a spus că este avocata mea, iar când am întrebat-o de ce sunt acuzat mi-a spus că nu poate sa-mi spună. Mi-am dat seama că este ceva în neregulă, mai ales că am început să aud că domnul Rogoveanu a vorbit cu câţiva magistraţi să mă închidă. M-am întors în biroul procurorului de caz, l-am întrebat dacă sunt reţinut, mi-a spus că nu, dar să-mi caut urgent avocat şi să mă întorc. Şi am plecat. Apoi am aflat din presă că aş fi căutat, că m-am sustras şi că s-a emis pe numele meu un mandat de aducere. Imediat m-am prezentat la primul post de poliţie şi am explicat că nu mă sustrag. Am fost arestat la domiciliu 20 şi ceva de zile, mi s-au făcut percheziţii acasă, la părinţi, toate astea pentru o faptă cu violenţă pe care aş fi săvârşit-o în urmă cu doi ani. În condiţiile în care persoana pe care aş fi bătut-o a spus în declaraţia sa că i-am dat o palmă. Normal că am atacat în instanţă toate aceste abuzuri, am formulat plângeri peste tot, am sesizat inclusiv CSM".

Mihai Stoica, poliţist: "Dosarul meu este tot din 2016, a fost conexat la dosarul lui Dorin Petcu. În noaptea de 16/17 iulie 2016, împreună cu Petcu şi cu Ştefan Porojan eram de serviciu în patrulare pe raza municipiului Craiova. În zona Facultăţii de Medicină am observat un bărbat care ameninţa cu cuţitul mai multe persoane. L-am recunoscut pe individ, un client mai vechi, extrem de periculos. Am încercat să-l calmăm, acesta a spus că dacă încercăm să ne apropiem va tăia pe unul dintre noi. Unul dintre colegi a folosit sprayul lacrimogen din dotare, eu am încercat să-i iau cuţitul, el a sărit să mă înjunghie, m-am dezechilibrat şi am căzut. Până la urmă am reuşit să-l imobilizăm, iar pe numele individului s-a întocmit dosar pentru ultraj. Nimeni nu m-a chemat să dau vreo declaraţie timp de doi ani. În august, anul acesta, m-am trezit că sunt chemat la Parchet, mi s-a spus că am calitate de suspect în acest dosar pentru purtare abuzivă. Nu-mi venea să cred ce se întâmplă. M-am dus, am dat declaraţii, iar a doua zi m-au sunat de la Parchet din nou şi mi s-a comunicat că sunt inculpat. Mi-am luat avocat şi am fost trimis în judecată în două zile. În rechizitoriu, domnii procurori au spus ca individul care m-a agresat nu avea asupra lui un cuţit şi e posibil să fi avut asupra lui un telefon mobil. În condiţiile în care există planşe la dosar cu cuţitul avut de agresor asupra sa şi declaraţia acestuia în care a recunoscut că a fost înarmat".

Ştefan Porojan, poliţist: "În aceeaşi situaţie sunt şi eu. După ce l-au reţinut pe colegul nostru, Dorin Petcu, m-au chemat la Parchet, mi-au zis că sunt suspect pentru purtare abuzivă, imediat m-au făcut inculpat şi m-au trimis în judecată. La fel, în doar două zile".

Mihai Bold, poliţist: "Dosarul meu este din 2013, de acum 5 ani. Atunci am intervenit în zona Gării, în urma unui apel la 112, am reuşit să-i încătuşăm pe scandalagii. Unul dintre ei m-a reclamat că l-aş fi lovit, nu s-a confirmat şi la vremea respectivă dosarul a fost clasat. După 4 ani, în 2017, am fost chemat la Parchet şi în aceeaşi zi m-au făcut suspect, inculpat şi m-au trimis în judecată pentru purtare abuzivă şi lovire. Procurorul a scris în rechizitoriu că l-am lovit pe reclamant cu cotul în spate şi l-am încătuşat. Dosarul este pe rol, pe 4 decembrie avem al patrulea termen".

După declaraţiile de mai sus, poliţiştii au adus-o în faţa ziariştilor pe Ionela Salam (foto jos), din Mehedinţi. Femeia a povestit că în anul 2007 soţul său ar fi murit în fântâna procurorului Marian Rogoveanu. Acesta era la acea vreme procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Filiaşi. Soţul femeii era angajat la o societate care efectua lucrări de asfaltare în localitatea Braloştiţa.
 

Imagine indisponibilă

"Domnul procuror a vorbit cu maistrul să-i dea doi oameni să-i cureţe fântâna. Dorea s-o sloboade, pentru că în acea fântână a murit şi tatăl dumnealui. Soţul meu a mers şi acolo a murit. El era sudor, nu ştia să cureţe o fântână. Domnul procuror trebuia să-şi angajeze meseriaşi, nu oameni care nu ştiau cum se face asta. Niciodată nu a venit să ne spună măcar condoleanţe. Au spus atunci că bărbatul meu a plecat fără să spună, să facă un ciubuc. Eu aveam trei copii mici, n-am putut să ma lupt cu ei, o femeie simplă de la ţară. Ce mă doare acum este că am pus şi eu o cruce lângă fântână, iar domnul procuror mi-a acoperit-o cu iederă", a povestit Ionela Salam.

Imagine indisponibilă

Poliţiştii au declarat că vor face toate demersurile ca acest caz să fie redeschis. În plus, ei cer ca procurorul Marian Rogoveanu să fie cercetat de superiori pentru abuzurile făcute în judeţul Dolj. "Noi am venit în acest Minister să-i ajutăm pe cei care nu pot să se ajute. Să vedem pe noi cine o să ne ajute", a declarat Elvis Măceşeanu, liderul de sindicat al poliţiştilor din Dolj.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, Marian Rogoveanu, nu a putut fi contactat de jurnaliştii „Adevărul“ pentru a comenta acuzele, întrucât, conform colegilor săi, nu s-a aflat la serviciu, fiind plecat din Craiova, la un simpozion. Vom reveni cu informaţii când procurorul ne va oferi un punct de vedere.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite