Viscol în Dobrogea: şcoli închise, trenuri anulate, localităţi fără apă potabilă şi curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobrogea se află sub cod portocaliu de vreme rea. Porturile au fost închise, mai multe trenuri anulate, Autostrada Soarelui este închisă pe porţiunea dintre Drajna şi Bucureşti, iar mai multe localităţi nu au apă potabilă.

Localităţile care au rămas fără curent electric

Din cauza condiţiilor meteo deosebite, a viscolului şi caderilor masive de zăpadă (cod portocaliu), au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii Enel Distribuţie Dobrogea. 

În data de 17 ianuarie, la ora 15:00, situaţia se prezenta astfel: 

-                în judeţul Constanţa sunt nealimentate total 23 linii electrice aeriene de medie tensiune, 3 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 252 posturi de transformare, fiind afectate 36 localităţi (Hârşova parţial, Ciobanu parţial, Gârliciu, Băneasa parţial, Potârnichea, Canlia, Cerchezu, Almalău, Ostrov, Bugeac, Lipniţa, Coşlugea, Mircea Vodă, Zenovia, Azizia, Saligny, Castelu, Nisipari, Nazarcea parţial, M. Kogălniceanu parţial, Mioriţa, Basarabi , Poarta Albă, Topalu, Tichileşti, Horia, Saraiu, Dulgheru, Stejaru, Cogealac, Nuntaşi, Tariverde, Fântânele, Sinoe, Istria, M. Viteazul partial). 

-               în judeţul Tulcea sunt nealimentate total 8 linii electrice aeriene de medie tensiune, 2 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 56 posturi de transformare, fiind afectate 11 localităţi (Sâmbăta, Slava Rusă,  Mircea Vodă, Cerna, Turcoaia, Horea, Cloşca, Căprioara, Traian, Dorobanţu partial).

 -           în judeţul Călăraşi sunt nealimentate total 20 linii electrice aeriene de medie tensiune, 14 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 474 de posturi de transformare, fiind afectate 19  localităţi (Sohatu, Budeşti, Frumuşani, Coconi, Curcani, Lupsanu, Răzvani, Cuza Vodă, Săruleşti, Belciugatele, Dragalina, Radu Negru, Ciocăneşti, Dorobanţu, Radovanu, Bosneagu, Gradiştea, Jegălia, Borcea). 

-              în judeţul Ialomiţa sunt nealimentate  total 3 linii electrice aeriene de medie tensiune, 4 linii electrice aeriene de medie tensiune, parţial, precum şi 85 posturi de transformare, fiind afectate 11  localităţi (Bărbuleşti, Jilavele, Patru Fraţi, Armăşeşti , Adâncata, Fierbinţi, Dridu, Chiroiu, Roşiori, Dragoeşti, Ograda). 

În toate zonele şi în municipiul Constanţa se înregistrează  deranjamente individuale şi colective datorate condiţiilor meteo pentru remedierea cărora se intervine.

UDATE ORA 18.00 LISTA drumurilor naţionale închise: 

DN22A Izvorul Corbului (jud. Tulcea) – Saraiu – Hârşova (jud. Constanţa);

DN22 pe tronsoanele Râmnicu Sărat – Brăila şi Baia (jud. Tulcea) – Sibioara (judeţul Constanţa);

DN2A pe tronsoanele Slobozia – Urziceni (judeţul Ialomiţa) şi Hârşova – Mihail Kogălniceanu (judeţul Constanţa);

DN3 Centura Bucureşti – Călăraşi – vama Ostrov – Băneasa (judeţul Constanţa);

DN21 Slobozia – Călăraşi;

DN21A Ţăndărei – Bărăganul;

DN2 Afumaţi – Urziceni – Buzău – Râmnicu Sărat – limita cu jud. Vrancea;

DN2C Costeşti (jud. Buzău) – Slobozia;

DN2B Spătaru – Buzău şi Buzău – Brăila;

DN5B Giurgiu – Ghimpaţi, în judeţul Giurgiu;

DN41 Olteniţa (jud. Călăraşi) – Daia (jud. Giurgiu);

DN23B Măicăneşti – Ciorăşti, în judeţul Vrancea;

DN2N Bogza – Dumbrăveni, în judeţul Vrancea;

DN3A Feteşti – Lehliu-Gară (jud. Călăraşi);

DN4 Bucureşti – Olteniţa.

Din cauza căderilor de pietre, traficul rutier este întrerupt pe DN57 Cozla - Şviniţa, în judeţul Caraş-Severin.

Din pricina viscolului, în judeţul Argeş, pe DN73 Câmpulung - Braşov este instituită restricţie de tonaj (7,5 tone) pe tronsonul Valea Mare-Pravăţ - Fundata.

UPDATE ORA 17.00 La propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, luni, 18 ianuarie, se suspendă cursurile în toate unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa, cu excepţia celor din oraşele Constanţa, Mangalia şi Medgidia. 

UPDATE ORA 14.00 Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA vă informează că traficul feroviar este adaptat pe întreaga reţea la condiţii meteo de viscol şi ninsori abundente, 3 pluguri intervenind în acest moment pentru deszăpezirea liniilor în partea de sud-est a ţării, unde rafalele de vânt ating viteza de 80 km/h.

Pe mai multe secţii de circulaţie din sud-estul ţării s-a redus numărul de trenuri, măsură necesară fie din cauza viscolului, fie pentru a facilita accesul cu pluguri pentru deszăpezirea liniilor de cale ferată.

La această oră, 39 de trenuri de călători au fost anulate pe următoarele relaţii:

-          Bucureşti Nord – Constanţa

-          Bucureşti Obor – Constanţa

-          Constanţa - Mangalia

-          Constanţa - Ţăndărei

-          Ţăndărei – Feteşti

-          Tulcea – Medgidia

-          Bucureşti Nord – Târgovişte.

Pe segmentele de cale ferată Bucureşti - Lehliu, Urziceni - Slobozia şi Videle - Giurgiu acţionează plugurile pentru deszăpezire, iar personalul feroviar intervine constant pentru curăţarea liniilor şi a componentelor de cale ferată, la intrarea şi ieşirea din gări.

Pasagerii sunt rugaţi să plece la drum doar dacă este necesar şi de asemenea, doar după ce s-au informat telefonic la gara din localitatea despre graficul de circulaţie al trenului cu care intenţionează să călătorească.

Trenuri anulate 

Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă pe fondul viscolului si ninsorilor din sudul şi estul ţării. 

Pentru zonele afectate de viscol si ninsori, s-a luat decizia anularii unor garnituri, urmand ca traficul de pasageri sa fie preluat de celelalte trenuri ramase in graficul de circulatie.

- IR 1581 Bucuresti Nord  (plecare ora 07:31)– Constanta

- IR 1580 Constanţa (plecare ora 08:40) – Bucureşti Nord

- IR 1582  Constanţa (plecare ora 13:00) – Bucureşti Nord

- IR 1585  Bucureşti Nord (plecare ora 14:00) – Constanţa

- IR 1588  Constanţa (plecare ora 18:50) – Bucureşti Nord

- R 8011  Bucureşti Obor – Feteşti este anulat si CIRCULĂ SUPLIMENTAR un tren Bucureşti Obor – Feteşti, cu plecare din Bucureşti Obor ora 10.00.

- R 8012 si R 8014 Fetesti – Bucuresti Obor

- R 8580 si R 8581 Ciulnita – Slobozia Veche si retur

- R 8443 si  R 8592Ciulnita – Calarasi Sud si retur

- R 8002 si R 8001 Bucureşti Obor – Constanţa si retur

- R 9362  Alexandria – Roşiori Nord

- R 8201 si  R 8202  Buzău – Constanţa si retur

- R 8653  Medgidia – Tulcea Oraş

- R 8654  Tulcea Oraş – Medgidia

- R 8121  Bucureşti Nord – Slobozia Veche

- R 8124  Slobozia Veche – Bucureşti

De asemenea, trenurile spre si dinspre sudul si estul tarii inregistreaza intarzieri la sosirea/plecarea din gari.

Localităţi fără apă 

Din cauza vantului puternic, la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune s-au inregistrat mai multe avarii. Fara energie electrica statiile si sursele de apa ce asigura alimentarea cu apa a abonatilor nu pot functiona. Astfel de situatii s-au inregistrat la:

- Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu: incepand cu ora 08,10, din cauza unei avarii Enel statiile de pompare din cele doua localitati au ramas fara energie, motiv pentru care abonatii din Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu au ramas fara apa la robinete;

- Valu lui Traian: de la ora 08,28 statia de pompare aferenta localitatii a ramas fara energie, fiind afectata alimentarea cu apa a localitatii;

-  Mereni: de la ora 01,00 s-a sistat furnizarea energiei la statia de pompare din localitate, iar abonatii au ramas fara apa.

Incepand cu ora 09,15, statiile de pompare aferente localitatilor Istria, Nuntasi si Mihai Viteazu au ramas fara energie electrica, motiv pentru care abonatii din aceste localitati au ramas fara apa la robinete. Si abonatii din localitatea Crucea au ramas fara apa incepand cu ora 09,10 din cauza caderii de tensiune de la statia din localitate.

In intervalul 09,25 - 09,33 s-a inregistrat o cadere de tensiune si la sursele de apa Caragea Dermeni din Constanta, fara a avea implicatii in furnizarea apei potabile, deoarece in acest interval scurt, alimentarea s-a facut din rezervoarele de la nivelul surselor.

La ora 09,15 a revenit tensiunea la statia de pompare din localitatea Mereni si imediat s-a reluat furnizarea apei catre abonatii din localitate.

31 de localităţi fără curent electric

31 localităţi au rămas fără curent electric din cauza viscolului. Acestea sunt: Garliciu, Ciobanu, Ghindăreşti, Castelu, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, Ostrov, Cerchezu, Potârnichea, Hârşova, Băneasa, Canlia, Almalău, Buceag, Lipnita, Coslugea, Mircea Vodă, Saligny, Nisipari, Nazarcea, Mihail Kogălniceanu, Mioriţa, Cogealac, Tariverde, Crucea, Topalu, Saraiu, Siriu, Galbiori, Nicolae Balcescu, Dorobantu. 

Porturi închise

Sâmbătă seara, au fost închise porturile Midia, Constanţa - fluvial şi Mangalia, din cauza vântului puternic, care la rafală suflă cu viteze ce pot depăşi 75 de kilometri la oră.

Potrivit autorităţilor portuare, începând cu ora 20.15 au fost suspendate manevrele în Portul Midia, iar începând cu ora 20.30 au fost închise şi porturile Constanţa - fluvial şi Mangalia. 

Vântul suflă cu viteze de peste 65 de kilometri la oră la ţărm, iar în larg poate atinge şi depăşi 75 de kilometri la oră.

Tot din cauza vântului puternic, a fost restricţionată şi deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către Portul Constanţa Sud - fluvial.

Viscol pe Autostrada Soarelui 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că din cauza ninsorii şi a viscolului puternic, vizibilitatea pe A2, între Bucureşti şi Drajna, km 9+500 – km 106+800, este sub 25 de metri. 

Astfel, CNADNR SA, împreună cu Poliţia Rutieră, pentru siguranţa participanţilor la trafic, a dispus închiderea circulaţiei pe acest tronson de autostradă începând cu ora 06.15.

Comandament de iarnă la Constanţa 

Comandamentul de iarnă, întrunit la sediul Primăriei municipiului Constanţa, în data de 16 ianuarie a luat mai multe decizii: 

- utilajele de deszăpezire (8 sărăriţe şi 21 de maşini cu lamă) să fie pregătite  pentru intervenţie începând cu orele 22.00, respectiv orele 24.00 în cele 9 locaţii prestabilite: Zona Miga, Pescărie, intersecţia bulevardelor Aurel Vlaicu cu Alexandru Lăpuşneanu, intersecţia bulevardelor I.C.Brătianu cu Alexandru Lăpuşneanu, Gară, Aurel Vlaicu ( Crişului), Poarta 1, intersecţia bulevardului I.C.Brătianu cu strada Dezrobirii ( pod Butelii) şi intersecţia bulevardului Tomis cu strada Suceava;

- suplimentarea cu 50 de utilaje ( buldo excavatoare şi wole) pregătite pentru intervenţii în intersecţii, în cazul în care stratul de zăpadă depăşeşte 15 cm;

- degajarea de zăpadă şi polei a staţiilor de autobuz, a trecerilor de pietoni şi a trotuarelor situate în zone cu pante (bulevardele principale) cu intervenţia a 80 de lucrători;

- stabilirea stocului materialului antiderapant, în cantitate de  6000 de tone,  amestec de nisip şi clorură de sodiu, precum şi stabilirea stocului de motorină, respectiv 3000 de tone;

-funcţionalitatea Centrului de primire pentru persoanele fără adăpost, situat pe strada Soveja, unde sunt pregătite 20 de paturi, pături şi ceai cald pentru persoanele defavorizate, care în prealabil au fost consultate şi trimise de Spitalul Judeţean Constanţa;

De asemenea, conducătorii auto sunt rugaţi să nu parcheze în locuri care ar îngreuna intervenţia utilajelor de deszăpezire, să limiteze pe cât posibil deplasările pe drumurile publice cu autoturismele proprii şi, întrucât vântul va sufla în rafală cu viteze mari, să evite parcarea în apropierea arborilor care prezintă pericol de prăbuşire. 

Poliţia Locală informează că agenţii economici trebuie să asigure îndepărtarea zăpezii, a gheţii şi a ţurţurilor de steaşină în zona imobilelor. 

Dispeceratul de Situaţii de Urgenţă al Primăriei Municipiului Constanţa este disponibil non-stop la numărul de telefon 0241/55.00.55. 

Recomandări din partea specialiştilor ISU Dobrogea

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, transmit cetăţenilor câteva recomandări privind comportamentul ce trebuie adoptat pe durata acestei avertizări meteorologice.

Informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice folosind radioul şi televizorul;

Fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă – pregătiţi rezervă de alimente, apă, combustibil şi asiguraţi-vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana;

Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică;

Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;

Evitaţi absolut orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;

 Dacă este necesar să plecaţi, luaţi-vă articole de îmbrăcăminte groasă, căciulă, mănuşi;

Călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale;

Interesaţi-vă de starea drumurilor, înainte de a părăsi domiciliul/localitatea;

Nu fiţi cutezători şi temerari: opriţi, întorceţi-vă sau cereţi ajutor;

Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-vă că este echipată cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablul de remorcare, că are suficient combustibil şi asiguraţi-vă că ştie cineva pe ce rută vă deplasaţi;

Dacă rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire;

Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrati în panică. Păstraţi-vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie;

Nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;

În localităţi nu parcaţi autovehiculele pe străzi. Încercaţi, pe cât posibil, să le scoateţi de pe partea carosabilă.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite