VIDEO „Tatăl nostru“ rostit în chineză. Cum sună rugăciunea creştinilor în limba celei mai populate ţări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cârlan, teologul care a rostit la Constanţa rugăciunea „Tatăl nostru“ în chineză
Florin Cârlan, teologul care a rostit la Constanţa rugăciunea „Tatăl nostru“ în chineză

Participanţii la o conferinţă organizată de Arhiepiscopia Tomisului la Constanţa au avut surpriza să asculte rugăciunea „Tatăl nostru“ rostită în limba chineză. Cel care a recitat-o este un teolog dobrogean, Florin Cârlan, care a studiat creştinismul ortodox din China.

Conferinţa a avut loc joi, 17 noiembrie, la sediul Arhiepiscopiei Tomisului, la Constanţa.

Preoţi, seminarişti şi studenţi la Teologie au avut prilejul să-l asculte pe teologul Florin Cârlan, care este doctor în Literatură şi Studiul documentelor clasice al Universităţii de Lingvistică din Beijing, China (2016) şi absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa, secţia Pastorală (2005).

„Pătrunderea creştinismului şi evoluţia lui în China. Influenţa ortodoxiei asupra religiilor locale chineze“ s-a numit conferinţa susţinută de Florin Cârlan.

Lectorul, care a mărturisit că a pus câteva cântări ortodoxe pe note de psaltichie în limba chineză, a fost invitat să spună rugăciunea „Tatăl nostru“ în chineză. Rezultatul a stârnit ropote de aplauze din partea audienţei.

Rugăciunea „Tatăl nostru“ spusă în limba chineză - sursă video Ionuţ Druche/Arhiepiscopia Tomisului

„Tatăl nostru

Care eşti în ceruri

Sfinţească-se numele Tău

Vie împărăţia Ta

Facă-se voia Ta

Precum în cer aşa şi pre Pământ

Pâinea noastră cea de toate zilele

Dă-ne-o nouă astăzi

Şi ne iartă nouă greşalele noastre

Precum şi noi iertăm greşiţilor noştri

Şi nu ne duce pre noi în ispită

Ci ne izbăveşte de cel rău

Că a Ta este împărăţia

Slavă şi puterea

În numele Tatălui

Al Fiului

Al Sfântului Duh

Amin“

Florin Cârlan s-a născut la data de 25 ianuarie 1974, la Tulcea. În anul 2005 a absolvit Facultatea de Teologie a Universităţii Ovidius din Constanţa, secţia Pastorală, apoi un master în Drept, la aceeaşi universitate, urmat de cursurile Secţiei de Limbi Orientale a Universităţii Bucureşti, unde a studiat limbile chineză şi persană. În anul 2012 a plecat în China, cu o bursă pentru aprofundarea limbii chineze. Între timp a obţinut şi o bursă din partea oraşului Beijing pentru continuarea studiilor doctorale, iar din 2016 este doctor în Literatură şi Studiul documentelor clasice al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii de Lingvistică din Beijing (China), cu lucrarea: „Conceptele fundamentale din lucrarea «Laozi» şi studiu comparativ cu gândirea patristică ortodoxă“. Este căsătorit cu o chinezoaică şi au împreună o fetiţă.

Florin Cârlan cu soţia şi fetiţa Sursa foto arhivă personală

Florin Cârlan teologul care a rostit la Constanţa rugăciunea Tatăl nostru în chineză Sursa foto arhivă personală

Pe aceeaşi temă:

Versul din „Tatăl nostru“ care a stârnit controverse în lumea creştină. Cum explică teologii propoziţia „Şi nu ne duce pe noi în ispită“

„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

„Fericiţi cei săraci cu duhul“, „Crede şi nu cerceta“, „Cere şi ţi se va da“ - înţelesurile ascunse ale Bibliei. Cum să fii cu adevărat „fiul Tatălui tău“ - explicaţiile preoţilor


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite