VIDEO Cel mai popular vals românesc a fost cântat de Marlene Dietrich într-o scenă tulburătoare de Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre divele Hollywoodului, celebra Marlene Dietrich, a fost filmată cântând cel mai cunoscut vals din România - „Valurile Dunării“. Melodia, extrem de populară în lume, este scrisă de compozitorul bănăţean Iosif (Ion) Ivanovici.

Valsul „Valurile Dunării“ a fost compus de muzicianul bănăţean Iosif (Ion/Ioan) Ivanovici (născut în 1845, la Timişoara şi mort la 1902, în Bucureşti).

Cântat în premieră la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, valsul a avut nenumărate interpretări şi versiuni, fiind una dintre cele mai populare melodii din toate timpurile.

Prima divă a Coreei, Yun Sim-deok (1897-1926), a dat cântecului o variantă neobişnuită, ca „Imnul morţii“ în care ea îşi plânge dragostea imposibilă care avea să-i aducă sfârşitul, împreună cu iubitul ei, scriitorul Kim U-jin.

Tom Jones a cântat, de asemenea, „Valurile Dunării“ sub titlul „Anniversary Song“.

Dar în 1931, un regizor de la Hollywood, Josef Von Sternberg, a ilustrat cu „Valurile Dunării“ o scenă-cheie din filmul de spionaj „Dezonorata“ („Dishonored“), în care actriţă principală era Marlene Dietrich (1901-1992). 

Producţia este inspirată din viaţa lui Mata Hari (1876-1917), faimoasa dansatoare exotică din Olanda, executată pentru spionaj în favoarea Germaniei. 

Imagine indisponibilă

Sursa IMDB

Imagine indisponibilă

Marlene Dietrich interpretează o prostituată, pianistă şi văduvă de război, care este recrutată de pe străzi de Serviciile Secrete austriece şi devine spioană. Ea îi demască pe cei doi mari trădători, pe care fusese însărcinată să-i seducă. Unul se sinucide, pe celălalt îl scapă ea în cele din urmă, pentru că-l iubea.

Când este condamnată la moarte, Agenta X-27 înfruntă plutonul de execuţie refuzând să fie legată la ochi – exact ca Mata Hari, alegând o ţinută provocatoare. Dar înainte de a pleca spre pluton, spioana cântă „Valurile Dunării“ la pianul din celulă, pe care-l ceruse şi îl primise ca favoare făcută unei condamnate la moarte. 

Încă o dată, „Valurile Dunării“ este asociat unei întâmplări triste, fiind un cântec de lebădă pentru femei frumoase, care n-au noroc în dragoste şi nici în viaţă. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Celebrul vals „Valurile Dunării“ a ajuns imnul morţii în Coreea. Artista care a cântat melodia s-a sinucis împreună cu iubitul ei

Cele mai apreciate melodii româneşti din toate timpurile. Creaţiile uluitoare ale unui copil de trupă şi ale unui lăutar rom

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite