Taxa de salubritate se reduce la o treime la Constanţa. „Nu vreau să subvenţionez gunoiul celor cu BMW-uri şi A7“, spunea Radu Mazăre în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoiul, un lux pentru constănţeni FOTO Arhivă Adevărul
Gunoiul, un lux pentru constănţeni FOTO Arhivă Adevărul

În şedinţa de Consiliu Local din 18 decembrie, la propunerea viceprimarului Decebel Făgădău, consilierii locali au decis reducerea taxei de salubritate la 3 lei de persoană pe lună. În prezent, impozitul era de 10 lei.

Taxa de salubritate a fost redusă la 3 lei/lună/persoană, taxă aplicată unitar pentru toţi locuitorii municipiului Constanţa, indiferent de nivelul venitului net lunar pe membru de familie. 

Prin adoptarea acestei măsuri un număr de peste 215.000 de constănţeni vor plăti mai puţin. În prezent, un locuitor al Constanţei achita lunar 10 lei pentru serviciul de salubritate.  În 2013, Primăria Constanţa a decis ca taxa de habitat să fie  între 3 şi 10 lei pe lună, în funcţie de venitul pe membru de familie. „Nu vreau să subvenţionez gunoiul celor cu BMW-uri şi A7“, a justificat la acea vreme primarul Radu Mazăre.

În şedinţa de Consiliu Local s-a decis totodată eliminarea taxei pentru spaţii verzi şi eliminarea taxei pentru creşterea gradului de linişte pentru sediile/punctele de lucru ale contribuabililor situate în incinta Port Constanţa.

Nivelul impozitelor şi taxelor locale datorate de către persoanele fizice care deţin clădiri rezidenţiale nu se modifică faţă de cel din anul 2015, chiar dacă valorile impozabile pe metru pătrat cresc. Cota de impozitare scade de la 0,1% la 0,08% astfel încât cuantumul impozitului să rămână la fel ca în anul 2015.

În cazul persoanelor fizice care deţin clădiri nerezidenţiale, respectiv cele care au fost date în folosinţă prin contracte de închiriere sau comodat către persoane juridice şi pentru care acestea din urmă îşi deduc cheltuielile cu întreţinerea imobilului respectiv, impozitul va fi calculat la fel ca în cazul în care clădirea ar fi proprietatea unei persoane juridice.

O altă noutate prevăzută de Codul fiscal este aceea de a achita impozitul/taxa pe teren şi pentru terenurile ocupate de construcţii (exemplu: cota indiviză a terenurilor aferente apartamentelor şi a terenurilor de sub case).

De asemenea, s-a aprobat modificarea încadrărilor privind taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în municipiul Constanţa, precum şi a cuantumului acestora. Prin aceste modificări se va resimţi o diminuare a obligaţiilor de plată pentru un număr de 2.185 puncte de lucru deţinute de operatori economici. 

Consilierii locali au decis eliminarea taxei pentru promovarea turismului în Staţiunea Mamaia în cazul persoanelor fizice şi juridice care deţin spaţii cu destinaţia de locuinţă, iar pentru restul categoriilor de operatori economici se diminuează cu 50%.

S-a introdus o nouă categorie de taxe, respectiv cea de terenuri destinate activităţilor sportive, al cărei cuantum va fi în anul 2016 de 50 lei/an, comparativ cu anul 2015 când acestea erau încadrate la activităţi de agrement pentru care se achita o taxă de 4.000 lei/an.

Pe aceeaşi temă:

Cine este românul care a şocat FBI prin şpaga fără precedent în SUA. Dumitru Martin şi istoria unei familii corupte, din care fac parte demnitari

Dumitru Martin, patronul Polaris, arestat de FBI. A dat şpagă unor ofiţeri americani Air Force, pentru contracte la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu

Radu Mazăre, trimis de DNA în judecată într-un al treilea dosar

Divorţ de 40 de milioane de euro. Corina Martin către femei: „Să aibă încredere în ceea ce pot face singure“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite