Sărbătoarea de Sfânta Maria în bisericile Tomisului. Unde se fac slujbele festive

Sărbătoarea de Sfânta Maria în bisericile Tomisului. Unde se fac slujbele festive

La 15 august, Biserica Ortodoxă cinsteşte Adormirea Maicii Domnului, când în oraşele riverine Mării Negre şi Dunării are loc sărbătoarea de Ziua Marinei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, are următorul program:

Duminică, 13 august:

-     ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa;

-     ora 18.00, slujba Paraclisul Maicii Domnului şi cateheză la biserica „Buna Vestire“ din Constanţa (str. Dionisie cel Mic, nr. 50 A).

 

Luni, 14 august:

-      ora 8.15, ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari, la Crucea Marinarilor de pe Faleza Constanţa;

-       ora 9.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din cartierul constănţean Palazu Mare;

-       ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului II“ din Constanţa (zona Dacia);

-       ora 19.00, slujba Vecerniei la biserica „Adormirea Maicii Domnului I“ (zona Tomis mall) din Constanţa;

-      ora 21.30, slujba Prohodul Maicii Domnului, la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ din apropierea localităţii 23 August. Tot aici, la miezul nopţii, va săvârşi Sfânta Liturghie.

 

Marţi, 15 august:

-       ora 10.20, slujba de Te Deum cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Marinei, pe Faleza de la Comandamentul Marinei Militare;

-       ora 11.15, Taina Sfântului Botez pentru 4 copii instituţionalizaţi, la biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Cumpăna.

 

Adormirea Maicii Domnului

Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului trece din viaţa pământească la cea cerească, eveniment ilustrat de cântările Bisericii: „Mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii“. Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informaţii în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiţie a Bisericii. Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea sa pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani. Întorcându-se acasă şi-a luat rămas bun de la cei apropiaţi. Toţi apostolii, în afara lui Sf. Ap. Toma, au fost aduşi pe norii cerului. A doua zi de la înmormântare a sosit şi Sfântul Apostol Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fiind mutat de Fiul ei la ceruri. Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din secolul V.

Ziua Marinei Române

Declarată Zi de Sărbătoare Naţională, ZIua Marinei Române a fost oficializată la data de 15 august 1902. Atunci, din dorinţa de a atrage turişti, primarul Constanţei, Cristea Georgescu, anunţa primarilor din reşedinţele de judeţ din toată ţara: „Cu ocazia serbării Sfintei Maria, patroana Marinei, în apele Constanţei şi pe uscat se organizează nişte serbări demne de văzut precum regale, alergări, corabia Argonauţilor şi altele“.

Tot atunci, la bordul crucişătorului „Elisabeta“ a avut loc o slujbă de Te Deum la care a luat parte şi ministrul de Război Dimitrie A. Sturdza. Din an în an serbările au sporit în amploare şi semnificaţii, astfel că adeseori Ziua Marinei a fost pusă sub înaltul patronaj al oficialităţilor de stat, precum Regina Elisabeta, Regele Carol al II-lea sau Ministerul Apărării Naţionale.

Perioada anilor 1960-1990 a fost o perioadă neagră în istoria Zilei Marinei, prin politizarea şi accentul propagandistic al evenimentului, în detrimentul încărcăturii spirituale, motiv pentru care a fost despărţită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Revenirea la tradiţie s-a petrecut în 1990, iar în anul 2004, prin Legea 328, Ziua de 15 august a fost reinstituită ca Ziua Marinei Române. 

Pe aceeaşi temă: 

Festivităţile de Ziua Marinei încep cu o săptămână înainte. În premieră, Medgidia dă tonul marii sărbători

Piratul din Tortuga vine de Ziua Marinei la Jocurile Marinăreşti din Portul Tomis

Premieră de Ziua Marinei Române: publicul are acces pe toată faleza Comandamentului Naval la festivităţile militare

 

citeste totul despre: