Rânduieli speciale din Săptămâna Luminată. De ce poartă preoţii straie aurii, iar creştinii fac doar semnul crucii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săptămâna Luminată, bucuria Învierii Sursa foto arhivă
Săptămâna Luminată, bucuria Învierii Sursa foto arhivă

Preoţii îşi lasă deoparte straiele cernite în Săptămâna Luminată, pentru a îmbrăca la slujbe straie luminate - deschise la culoare, albe sau aurii. În toată săptămâna, cuvânt de ordine este iertarea, împăcarea, serenitatea.

Se consideră că odată înviat, Iisus Hristos a pogorât asupra oamenilor darurile Sfintei Treimi: mântuire, viaţă veşnică, pace şi bucurie. Săptămâna Luminată reprezintă debutul perioadei liturgice de 50 zile (Cincizecimea sau Penticostarul) de la Înviere până la Rusalii (19 iunie), când este serbat praznicul împărătesc al Bisericii Ortodoxe. De Rusalii, Duhul Sfânt a pogorât asupra Apostolilor şi ucenicilor lui Hristos, care se rugau fierbinte la Ierusalim.

Datorită semnificaţiei sale, Săptămâna Luminată este aşadar perioada în care rânduielile Bisericii se schimbă. Cântările bisericeşti exprimă bucuria Învierii, creştinii nu mai fac mătanii, ci doar închinăciuni, fără să îngenuncheze.

Cea mai vizibilă schimbare este la slujba de înmormântare, care are o rânduială specială. Preoţii îmbrăca straiele luminate - de culoare deschisă, albe sau aurii, semnificând Lumina Învierii. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, în care este celebrată biruinţa vieţii asupra morţii. Conform credinţei ortodoxe, credincioşii nu trebuie să se întristeze la trecerea în veşnicie a cuiva, deoarece acesta nu moare, ci trece la Hristos. Mai ales în Săptămâna Luminată, cei răposaţi vor merge direct în Rai, fără să mai fie judecaţi, pentru că faptele lor bune vor cântări mai mult ca oricând.

Sâmbăta Luminată este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor. Acesta este ţinut în lunea de după Duminica Tomii, prima după Paşti. În Cincizecime, miercurea şi vinerea sunt zile cu Harţi, când este dezlegare la peşte. Zilele tradiţionale de post simbolizează încercările lui Iisus Hristos: miercuri - trădarea lui Iuda, iar vineri - răstignirea pe cruce.

De la Înviere, timp de 40 de zile până la Înălţarea Domnului, credincioşii se salută cu: „Hristos a înviat!“ / „Adevărat a înviat!“. Duminica de după Rusalii este a Tuturor Sfinţilor (26 iunie), iar următoarea este Duminica Sfinţilor Români (3 iulie).

image

Pe aceeaşi temă:

Săptămâna Luminată: semnificaţia fiecărei zile

Tradiţii în Săptămâna Luminată, când „uşile“ Raiului se deschid pentru păcătoşi. Ce rânduieli speciale se fac la înmormântări

Izvorul Tămăduirii, apa care spală păcatele. Sărbătoarea închinată Maicii Domnului are loc în Vinerea Luminată

De ce este diferită Săptămâna Luminată. Ritualurile se schimbă, preoţii poartă straie aurii, iar credincioşii nu au voie să îngenuncheze


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite