Profilul psihologic al oamenilor care repetă la infinit „Nu se poate!“, „Nu ştiu!“. Cum îi recunoaştem pe fixişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
persoana negativista

Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că fixiştii invocă scuze care ţin de tradiţie sau modele pentru a-şi justifica rigiditatea şi lipsa dorinţei de a evolua.

De câte ori aţi auzit persoane care să spună “se face ca mine, pentru că aşa zic eu”? De câte ori aţi auzit “nu e bine”, fără să vi se explice de ce, “nu ştiu/nu pot”, fără să facă un lucru concret în acest sens? De regulă, acele persoane recurg la argumente iraţionale deoarece nu au o bază concretă pentru argumentarea deciziei. 

Astfel de oameni vor invoca scuze cum ar fi profesionalismul, eficienţă, tradiţie, modele pentru a-şi justifica rigiditatea şi lipsa de dorinţă de a face lucrurile şi altfel, de a învăţa şi promova noi modele, de a evolua. 

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, manifestăm flexibilitate atunci când dăm voie schimbării să se producă şi ne folosim creativitatea pentru a găsi o modalitate de schimbare potrivită atât nouă, cât şi persoanelor din cadrul sistemului. 

laura maria cojocaru

“Flexibilitatea este o formă a inteligenţei care produce efecte benefice asupra societăţii şi ne dă voie să vedem situaţia şi din perspectiva oamenilor din jurul nostru. Dacă EU mă schimb şi-ţi dăruiesc alt comportament, alt tip de gândire şi emoţii diferite, TU îmi răspunzi diferit faţă de trecut, deci şi TU te schimbi! Dacă ceea ce schimb şi dăruiesc EU este benefic pentru creştere şi învăţare, EU mă schimb în bine, TU te schimbi în bine, deci creştem, învăţăm, evoluăm şi sistemul în sine devine mai performant şi mai plin de resurse”, afirmă specialistul în programarea neurolingvistică Laura Maria Cojocaru.

Totodată, efectul “benefic pentru creştere şi învăţare” nu este întotdeauna plăcut pentru persoanele din jurul nostru, deoarece îi vom scoate din zona lor de confort şi astfel riscăm să îi supărăm. 

Cum recunoaştem persoanele inflexibile? De obicei ele sunt:

- Persoanele care merg pe ideea că ”aşa se face!”

- Persoanele care spun "nu e bine" fără să-ţi arate, prin propriul exemplu, cum e "binele", la care se referă ei.

- Persoanele care spun "nu ştiu", fără să facă un lucru concret pentru a învăţa şi exersa noi aptitudini.

- Persoanele care spun "nu pot", fără să facă un lucru concret legat de aspectul respectiv.

- Persoanele care spun, "în glumă", că s-au săturat de reguli "politically correct" pentru a-ţi crea intenţionat senzaţia că sunt flexibile.

Vă mai recomandăm:

Cum ne revenim după o dezamăgire în dragoste şi care este cea mai mare greşeală pe care o facem când suferim - sfaturile psihologului

Există dragoste la prima vedere? Care sunt hormonii responsabili pentru magia pe care o simţim la începutul unei relaţii - explicaţiile specialiştilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite