FOTO Soldaţi români în Armata Austro-Ungară. Documente impresionante din Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o colecţie strânsă de Arhivele Naţionale intitulată „Sub cenuşa imperiului“ sunt prezentate fotografii şi documente despre soldaţi români din Armata Austro-Ungară, în timpul Primului Război Mondial.

Fotografii din patrimoniul Arhivelor Naţionale ale României ne arată ostaşii care formau unităţi combatante ale Armatei Române.

Sunt înfăţişaţi ofiţeri şi soldaţi din Regimentul nr. 50 de Infanterie Alba Iulia şi din Regimentul nr. 63 Infanterie, de la a cărei plecare cu trenul sunt prezentate două imagini din august 1915.

Soldaţi în adăpost, în tranşee pe frontul italian, sunt fotografiaţi de artistul plastic Aurel Popp. Pictorul a realizat, de altfel, desene de pe front după care au fost realizate cărţi poştale.

La 26 aprilie 1917, de la Darniţa era lansat Manifestul Corpului Voluntarilor transilvăneni şi bucovineni. Organizaţie fusese înfiinţată la iniţiativa avocatului Victor Deleu, având ca scop acţiuni unioniste.

Este imortalizată în iarna lui 1918, la Alba-Iulia, primirea generalului Henri Mathias Berthelot, comandantul Armatei Franţei care venise să acorde ajutor prin arme moderne şi instrucţie soldaţilor români.

Un document impresionant este cel din 15 noiembrie 1919, semnat de un român care era silit să lupte împotriva tatălui său. Arhivele din Tulcea deţin memoriul lui Gheorghe A. Chercheş privind înrolarea sa în armata austro-ungară, unde ar fi trebuit să lupte împotriva armatei române, în care era înrolat tatăl său.

Alte foi sunt din 1914, cu versuri despre viaţa de soldat scrise de Ilie Jeleriu, Petru Roman, Lazăr Constantin şi Iosif Mojerean trimise spre publicare tipografiei Aurora din Gherla. O scrisoare din 1915 este trimisă de matroana Motofelea din Maieru, Bistriţa-Năsăud, soţului ei pe front. 

Alte două imagini redau lista personală, fotografia, angajamentul, acte de naştere şi raportul privind participarea pe front în armata austro-ungară depuse de slt. Constantin Marmeliuc, pentru a fi primit ca ofiţer în Armata Română. 

Pe aceeaşi temă: 

Jurnal de pe frontul Primului Război Mondial. Însemnările unui soldat redau atmosfera de coşmar din anii 1916-1918

VIDEO Poezia răvăşitoare găsită în raniţa unui soldat mort în 1918: „Nu plânge, Maică Românie! E rândul nostru să luptăm“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite