Festival şi culoare la mal de mare. Cum te distrezi pe litoral în acest weekend
0Weekendul este plin de evenimente la malul mării. Pe lângă manifestările tradiţionale, organizatorii au pregătit spectacole şi concerte în premieră pe litoral.
Trei zile de muzică oferă Europa FM, pe plaja dintre Venus şi Saturn. La Europa FM Live Pe Plajă 2016 cântă de vineri până duminică, de la ora 19.30: vineri - Smiley, Voltaj, Loredana, Fly Project, Adrian Sînă, Lidia Buble şi Demoga Music Show; sâmbătă - Delia, Carla’s Dreams, Antonia,Andra, Vunk, Proconsul; duminică - Zdob şi Zdub, Les Elephants Bizarres, Viţa de Vie, Byron, Grimus, Robin And The Backstabbers.
Sâmbătă debutează Festivalul de Artă Tomisul Etern, ce se va desfăşura în perioada 30 iulie - 3 august, pe faleza Cazinoului din Constanţa. Iniţiativa aparţine unui grup de profesori ai Colegiului de Arte Regina Maria sprijiniţi de voluntarii asociaţiei Simplu. În intervalul orar 18-22 vor avea loc concerte de pian, vioară, violă şi expoziţii de pictură, design şi sculptură ale elevilor şi profesorilor colegiului. Accesul este gratuit, dar va exista o cutie pentru donaţii în zona expoziţiei, iar fondurile strânse vor fi utilizate pentru lucrări de amenajare peisageră ale curţii Colegiului de Arte. Invitat special este pianistul şi profesorul Octavian Renea din Műnchen - Germania, care va susţine şi un masterclass la colegiu, în perioada 1-7 august.
Tot sâmbătă are loc cursa Color Run la Mamaia, iar în Piaţa Ovidiu din Constanţa, vedete ca Delia, Lidia Buble, Lora, Alina Eremia, Grasu XXL, Guess Who vor urca pe scena estivală. În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc la clubul Ego din Mamaia - Ego Summer Mission, cu Miguel Campbel, MoonSound şi Midi Culture. La Crazy Beach din Mamaia este petrecerea TASTEmakers After Sunset, cu Francesca Lombardo. Vineri este concert Alternosfera la White Horse în Costineşti.
Tot în Mamaia este Festivalul Verii - Carusel COOLtural, în Piaţeta Casino, organizat de Asociaţia Culturală Mişcarea Teatrală pentru Educaţia Tineretului şi Primăria Constanţa. Vineri de la ora 20 este spectacolul de teatru „Nimic nu-mi scapă“, cu Paula Chirilă cap de afiş. Apoi va cânta Publika, băieţii care i-au cântat lui Bono de la U2 şi au deschis unul dintre concertele Steve Vai în România. Nu va lipsi prezentarea oficială a sportivilor Galei Superkombat K1, care are loc, ca în fiecare vară, la Constanţa. Sâmbătă, publicul din Mamaia află ce înseamnă să fii „Între ciocan şi nicovală“, alături de Maia Morgenstern şi Mircea Rusu, în regia lui Horaţiu Mălăele. Seara va fi încheiată de Proconsul. Duminica vor cânta Basska, The Kryptonite Sparks şi Rise of Artificial - ROA.
Premiera de la Muzeul de Artă Constanţa
Opt lucrări nemaivăzute ale pictorului Corneliu Baba au fost aduse la Muzeul de Artă Constanţa. Acestea fac parte din colecţia particulară a unui iubitor de artă de peste hotare, care s-a lăsat convins ca achiziţiile sale să fie admirate de publicul larg.
De joi, 28 iulie, până în ianuarie 2017, tablourile lui Baba vor sta pe simezele de la etajul I al instituţiei.
Este vorba despre o expoziţie care reuneşte lucrări din patrimoniul muzeului constănţean şi lucrările particulare expuse în premieră, intitulată „Camera colecţionarului“. Cea mai impresionantă lucrare, prin dimensiuni şi expresivitate, este „Tripticul“ care înfăţişează răscoala ţăranilor de la 1907. Aceasta ocupă un perete întreg al sălii de expoziţie.
Colecţia particulară este completată de tablouri de peisagistică a Veneţiei - cu o cromatică puternică şi intensă. Adăugând „Autoportret“ sau „Maternitate“ ale lui Corneliu Baba, pe care vizitatorii Muzeului de Artă Constanţa au avut ocazia să le cunoască deja, expoziţia prezentată în premieră pe ţară este un reper cultural în oraşul de la malul mării.
Adina Renţea, fost director al Muzeului de la Cotroceni şi director al Pavilionului Muzeal, explică de ce a fost aleasă Constanţa pentru acest proiect-pilot desfăşurat de casa de licitaţii Artmark: „După Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Constanţa este cel mai mare din ţară. Are un patrimoniu de 8.000 lucrări, care cuprinde toţi marii artişti“.
Demn de reţinut este că Muzeul de Artă din Constanţa deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza, ceea ce înseamnă peste 70 lucrări. Iar Tonitza a fost mentorul lui Baba - după cum precizează Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă din Constanţa, care l-a cunoscut în studenţie pe maestru.
„Era de o cultură fenomenală, asculta muzică clasică atunci când picta, scria extraordinar de frumos. Studenţii de la Arte Plastice erau împărţiţi în două tabere opuse: «băbişti» - ucenici ai lui Corneliu Baba şi «ciucurencişti» - învăţăcei ai lui Alexandru Ciucurencu, doi mari pictori care se apreciau reciproc. Permitea studenţilor să intre în atelierul lor în timp ce lucra şi uneori închega discuţii cu ei. Am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe maestrul Baba, care în anii `70-`80 a venit şi la noi la muzeu. Văzând o lucrare a sa, a exclamat: «Pot s-o repictez?». Evident că ştia că odată intrată în patrimoniul muzeal, orice lucrare trebuie să rămână nemodificată, nici chiar de autor. Nu ştiu cât de tare i-a convenit refuzul meu, dar a trebuit să accepte“, povesteşte Doina Păuleanu.
Născut la Craiova, la 18 noiembrie 1906, Corneliu Baba s-a stins din viaţă la 28 decembrie 1997, în Bucureşti. Operele sale din colecţia particulară a proprietarului care a dorit să-şi păstreze anonimatul vor merge la anul la Muzeul de Artă din Chişinău. Până atunci, alte lucrări ale altor colecţionari vor poposi la Cluj-Napoca, în septembrie şi la Timişoara, în noiembrie. Aici se află, de altfel, cea mai mare colecţie publică a lui Corneliu Baba, donată de soţia maestrului după moartea lui. Cea mai mare colecţie privată de Baba este actualmente la Muzeul de Artă din Constanţa, la dispoziţia publicului amator de frumos.
Veneţia - tablou de Corneliu Baba, aflat în colecţia particulară Sursa foto Artmark
Cea mai mare colecţie particulară de Corneliu Baba, adusă la Muzeul de Artă Constanţa Foto S. Ionescu
Pe aceeaşi temă: