Grupul de fanfară militară care i-a cântat lui Teodosie, băgat în anchetă. Forţele Navale Române: „Au fost doar câţiva instrumentişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanfara militară la ziua lui Teodosie Sursa foto Ziua de Constanţa
Fanfara militară la ziua lui Teodosie Sursa foto Ziua de Constanţa

Grupul de fanfara militară care i-a cântat lui Teodosie de ziua lui va fi anchetat de superiori. Forţele Navale Române investighează cine a comandat prezenţa instrumentiştilor în curtea Palatului Arhiepiscopal.

Forţele Navale Române, prin purtătorul de cuvânt - lt. col. Corneliu Pavel, a transmis pentru „Adevărul“ următorul punct de vedere privind prezenţa Fanfarei Muzicii Militare a Forţelor Navale Române la ziua arhiepiscopului Teodosie:

„Între structurile militare de garnizoană şi autorităţile publice civile de pe raza acestora există protocoale de colaborare, care vizează organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a unor ceremonii care se organizează cu diferite ocazii.

Colaborarea cu autorităţile religioase din Constanţa se realizează, de mai mulţi ani, în baza unui parteneriat, care cuprinde atât participarea militarilor la evenimentele religioase, cât şi participarea clericului la evenimentele militare.

O comisie va analiza contextul în care această acţiune a avut loc, precum şi modalitatea în care unii dintre instrumentişti şi-au respectat atribuţiunile de serviciu, conform fişei postului.

Menţionăm că nu a fost formaţia în formulă completă, ci doar câţiva instrumentişti“.

La împlinirea a 61 de ani, arhiepiscopul Tomisului a primit un cadou neobişnuit: i-a cântat fanfara Marinei Militare, chiar în curtea Palatului Arhiepiscopal. Ziariştii aflaţi acolo au fost bruscaţi de doi gealaţi care au sărit să protejeze feţele bisericeşti. 

Fanfara Muzicii Militare a Forţelor Navale l-a vizitat pe Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Teodosie şi a dat o reprezentaţie chiar pe platoul din curtea Palatului Arhiepiscopal, de lângă Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel“ din Constanţa. „Este cadoul nostru pentru ziua dumneavoastră“, a zis dirijorul militar şi a dat apoi tonul.

De pe treptele palatului, arhiepiscopul Teodosie a asistat, alături de alţi preoţi, călugări, enoriaşi şi angajaţi ai Bisericii, la micul concert în aer liber. La un moment dat, din grup s-au desprins doi gealaţi, care au venit la ziarişti şi i-au îmbrâncit ca să-i scoată afară din curte. Altercaţia s-a produs sub ochii Înaltului, care n-a intervenit să liniştească spiritele. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a fost chemat de presă afară, pentru a lămuri situaţia.

„A fost cadoul lor“

Pentru „Adevărul“, părintele Tănăsescu a precizat referitor la prezenţa fanfarei Marinei Militare: „De ani de zile colaborăm, Arhiepiscopia Tomisului şi Marina Militară. Am făcut cu ei o serie de spectacole, ne colindăm reciproc, iar Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, care este cel mai bun cor teologic din lume, a susţinut împreună cu Fanfara Militară concerte la Constanţa şi la Bucureşti, la Ateneul Român. Au venit din proprie iniţiativă, acesta a fost modul lor de a-l felicita pe Înaltpreasfinţitul Teodosie“. 

Au venit din proprie iniţiativă, acesta a fost modul lor de a-l felicita pe Înaltpreasfinţitul Teodosie“.

Sursa foto Ziua de Constanţa

Teodosie arhiepiscopul Tomisului ascultând cadoul fanfarei militare Sursa foto Ziua de Constanţa

Tănăsescu a arătat că nu a existat intenţia de a ascunde ceva, de aceea concertul fanfarei a fost ţinut afară. „Când vin să colinde, cei de la fanfară intră în sală, dar acum au rămas afară pentru micul lor moment artistic, cântecele lor au putut fi ascultate de toată lumea. Înaltul avea un program încărcat, de ziua sa de naştere merge mereu la azilul de bătrâni, ieri a oferit o masă celor de acolo. Apoi a împărţit daruri copiilor bolnavi de SIDA, care sunt îngrijiţi de o fundaţie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Cât despre altercaţie, părintele Tănăsescu susţine că aceasta s-a lămurit. „Ziariştii au intrat în curtea arhiepiscopiei fără acceptul nimănui, nu şi-au anunţat venirea, nu au cerut să stea de vorbă cu nimeni. Nu s-au legitimat şi nu au solicitat să discute cu reprezentanţii Biroului de Presă, considerând, în mod eronat, că se află pe spaţiul public. Conform Statutului BOR, Arhiepiscopia Tomisului este persoană juridică de drept privat şi utilitate publică. Conform Legii Cultelor, <<Cultele recunoscute şi unităţile lor de cult pot avea şi dobândi, în proprietate sau în administrare, bunuri mobile şi imobile, asupra cărora pot dispune în conformitate cu statutele proprii>>. Aşadar, curtea Arhiepiscopiei Tomisului este un spaţiu privat, unde accesul presei se face condiţionat. Prin urmare, presupusele agresiuni, îngrădiri ale unor drepturi şi atacuri la libertatea presei reprezintă opinii nefondate. Arhiepiscopia Tomisului consideră că jurnaliştii au pătruns ilegitim în curtea instituţiei, reamintind că reprezentanţii noştri au încercat să medieze starea de tensiune“, precizează purtătorul de cuvânt.

Hărţuiala presă-Biserică

Nu este prima dată când jurnaliştii constănţeni sunt bruscaţi de fanii lui Teodosie. Starea de tensiune s-a acutizat de când cu controlul judiciar al ierarhului cercetat de DNA. Cotidianul Ziua de Constanţa a adresat un apel public către Arhiepiscopia Tomisului cerând dezvăluirea identităţii celor doi bărbaţi care i-au bruscat reporterii. Despre cei doi, părintele Tănăsescu spune că unul este portar, iar celălalt este un credincios venit la arhiepiscopie care a încercat să aplaneze conflictul.

Agresiune în curtea Arhiepiscopiei Tomisului Sursa foto Ziua de Constanţa


Sursa foto Ziua de Constanţa 

Fanfara militară la ziua lui Teodosie Sursa foto Ziua de Constanţa

„În data de 17 noiembrie 2016, ÎPS Teodosie a ajuns la ora 8.00 la sediul IPJ Constanţa. A intrat înconjurat de soborul de preoţi ce îl aştepta afară, fără să dea nicio declaraţie presei. În momentul în care s-a apropiat presa, unul dintre preoţii susţinători le-a spus celorlalţi: <<Scoateţi pistoalele, să îi omorâm pe toţi!>>. Un redactor al nostru a fost lovit cu pumnul în zona abdomenului de unul dintre preoţii care îl însoţeau pe ÎPS Teodosie. Tot în ziua respectivă, un cameraman a fost bruscat de către un slujitor al Domnului şi a fost la un pas să-şi piardă echilibrul şi să cadă. 

De asemenea, în data de 23 octombrie 2016, la finalul sfintei liturghii oficiate de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, enoriaşii au făcut front comun pentru a-l proteja pe acesta de indiscreţia presei. O echipă Antena 3 a fost agresată de mulţime şi a trebuit să sune la 112 pentru a cere ajutorul Poliţiei. Echipa de televiziune relata că la întregul scandal au asistat agenţii de la pază de la firma care asigură securitatea Catedralei Arhiepiscopale, însă aceştia nu au intervenit pentru a aplana conflictul de pe scările lăcaşului de cult“, spun cei de la Ziua de Constanţa.

Biroul de presă al Forţelor Navale Române a afirmat că va reveni cu un punct de vedere privind reprezentaţia fanfarei dată în curtea Arhiepiscopiei Tomisului, de ziua ierarhului. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum au mâncat bătaie pe ritm de fanfară ziariştii ajunşi la ziua lui ÎPS Teodosie. „Înaltul“ a privit scena fără să intervină

IPS Teodosie, păzit de preoţi la Poliţia Judeţeană Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului se află sub control judiciar

Contestatarii lui Teodosie fac front comun: „Pitirim Călugărul este un grup de rezistenţă din Arhiepiscopia Tomisului, nu o persoană“

Contraatacul preoţilor. Cine sunt cei mai aprigi contestatari ai lui Teodosie, oameni scoşi din Biserică pentru că i-au ieşit din vorbă lui ÎPS „Şpagoveanul“

Războiul de gherilă al preoţilor contra lui ÎPS Teodosie „Şpagoveanul“: „Suntem umiliţi, jecmăniţi şi aduşi la sapă de lemn. Ajunge! Vrem şi noi un părinte“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite