Elevii din Constanţa cer transport subvenţionat, ca în alte oraşe mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportul în comun se plăteşte pentru mersul la şcoală FOTO Adevărul Constanţa
Transportul în comun se plăteşte pentru mersul la şcoală FOTO Adevărul Constanţa

Organizaţiile elevilor din Constanţa se luptă pentru obţinerea subvenţionării transportului în comun, aşa cum există în alte mari oraşe ale ţării.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, împreună cu Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, au trimis o scrisoare deschisă adresată inspectorului şcolar general cu privire la problema neacordării subvenţiei pentru transportul local în comun pentru elevii din municipiul Constanţa.

Municipalitatea nu este de acord cu această subvenţionare în totalitate, deoarece sunt elevi care îşi permit să vină la şcoală cu maşina proprie, deci nu toţi au nevoie de ajutor. 

Liderii elevilor solicită rezolvarea problemei ce datează din anul 2004, prin aprobarea Hotărârii Consiliului Local nr. 17 din 2004 ce discriminează beneficiarii subvenţiei la transportul local în comun.

Legea învăţământului nr. 84 din 1995, prin art. 176 alin. (1) acordă reducere la transportul local în comun atât elevilor, cât şi studenţilor. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a HCL nr. 17/2004 Municipiul Constanţa refuză aplicarea corectă a legii învăţământului.

În anul 2010, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 3/2010 care elimină acordarea de reducere pentru studenţi. Noua lege a Educaţiei, adoptată în anul 2011, reconfirmă această măsură socială de a subvenţiona transportul local în comun pentru toţi elevii şi studenţi.

RATC Constanţa a anunţat că nu vinde abonamente cu preţ redus deoarece unităţile de învăţământ trebuie să deconteze 50% din tarif, aşa cum prevede legea.

Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa a solicitat punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe această temă. Răspunsul autorităţii centrale a fost că primarul municipiului stabileşte cu directorii unităţilor de învăţământ modul de acordare a reducerii pentru elevi.

„Din informaţiile noastre, în contractul de management încheiat de primarul municipiului cu directorii unităţilor de învăţământ nu este precizat acest lucru“, spun reprezentanţii elevilor.

„Din punctul nostru de vedere exista o fugă de responsabilitate. Tarifele practicate de RATC sunt destul de ridicate faţă de regiile din alte municipii. Noi ne-am întrebat colegii din alte municipii şi aceştia beneficiază de reducere fără nici cea mai mică problemă. De exemplu un elev în Bucureşti plăteşte 25 de lei pentru toate liniile în timp ce un elev din Constanţa plăteşte 55 lei pentru o linie, 80 de lei pentru două linii sau 110 lei pentru toate liniile. În Timişoara, elevii au gratuitate la transportul local în comun. De ce trebuie să fie dezavantajaţi elevii din Constanţa?“, a declarat Andrei Gîlcă, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.

„Considerăm că Inspectoratul Şcolar Judeţean împreună cu Primăria Municipiului Constanţa au datoria să rezolve această problemă în sensul respectării legii. Acest ping-pong între autorităţi nu este benefic nimănui. Problema există deja de 10 ani. Până când trebuie să mai continue?“, a precizat Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Vă mai recomandăm

Gafă de elev pe vremea comunismului: „Trăiască 25 Decembrie!“

Îmbătată, drogată şi apoi violată. Povestea elevei din Constanţa care a fost victima a şase băieţi. Filmele şi pozele au ajuns pe internet

Campanie „Redescoperă Crăciunul“. Elevii îşi donează hainele pentru copiii din Galiţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite