Copii de grădiniţă împărtăşiţi de preot în şcoală, la Constanţa. „Ideea a fost să nu deplasăm o masă de copii către biserică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii împărtăşiţi la Grădiniţa17 din Tecuci                                     FOTO Facebook Tecuceni
Copii împărtăşiţi la Grădiniţa17 din Tecuci                                     FOTO Facebook Tecuceni

Deşi Legea Învăţământului din România interzice prozelitismul religios în şcoală, există cazuri în care preoţii sunt invitaţi de către dascăli sau părinţi pentru a împărtăşi copiii, fie ei la grădiniţă sau în primele clase şcolare.

„Luni dimineaţa, preotul George de la Biserica Sfânta Maria, va veni în grădiniţa noastră, pentru a împărtăşi copiii. Părinţii care doresc acest lucru, să aducă copiii la grădiniţă, iar cei care nu doresc, vă rog să anunţe educatoarea din tura de dimineaţă. Mulţumim”. Aşa suna anunţul postat pe pagina de Facebook a Grădiniţei numărul 42 din Constanţa, cu o săptămână înainte de Crăciun. De altfel, în perioada posturilor religioase, preoţii sunt invitaţi în grădiniţe sau şcoli pentru a împărtăşi copiii.

Prozelitism religios în şcoală

Consultat în legătură cu acest eveniment, Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, spune că Legea Educaţiei, în articolul 7, alineatul 1, interzice activităţile de natură politică şi prozelitismul religios. „Taina Împărtăşaniei sau Taina Spovedaniei sunt practici specifice religiei creştine, ceea ce înseamnă că este o formă de prozelitism religios. Nu şcoala este locul destinat acestui lucru. Cine doreşte să se împărtăşească sau să se spovedească merge la o biserică pentru a face asta, nu vine locaşul de cult la el pentru a constrânge, poate, nişte copii să săvârşească astfel de taine”.

În plus, declară Alexandru Manda, copilul are vârsta când îşi formează mentalitatea şi gândirea şi poate fi influenţat în mod ireversibil. Nici obiceiul unor profesori de religie, care duc elevii la biserică pentru a fi împărtăşiţi nu este în cadrul legal.

„În opinia mea nici acest lucru nu este în regulă, iar pentru copiii sub 14 ani trebuie cerut acordul scris din partea părinţilor, iar după vârsta de 14 ani ar trebui acordul scris al elevului în cauză”, adaugă Alexandru Manda.

O atitudine cu mult mai intransigentă are reprezentantul Federaţiei Tinerilor din Constanţa, Alexandru Bajdechi. Acesta a declarat pentru „Adevărul“ că „nu este o chestiune ce ţine de părinţi, religia este un act personal, ea nu poate fi exercitată de un reprezentant. Din punctul meu de vedere până la 14 ani nu ar trebui să existe nici un fel de astfel de interferenţe. Noi prezumăm atât în legislaţia civilă, cât şi în cea penală, că până la 14 ani copilul nu are discernământ. Aşadar, orice ritual religios care pentru unii este acceptat ţine de credinţă. Ori, ca să crezi ceva trebuie să ai nişte raţionamente în spate. Credinţa părinţilor nu se poate impune copiilor. Una este să creşti un copil în jurul unor valori (cum sunt cele creştine), şi alta este obligarea unui copil de a participa la ritualuri religioase.”

De asemenea, Bajdechi atrage atenţia celor care susţin că astfel de obiceiuri „nu fac rău copiilor”, că „nu trebuie să-i facă neapărat rău (dacă îi făcea şi rău intram în alte probleme), dar este un ritual religios care ţine de o anumită credinţă. Ori, dacă noi nu-i recunoaştem unui copil discernământul, nu putem să-i recunoaştem o credinţă fără discernământ. Astfel de ritualuri nu au ce căuta la şcoală.”

Se încearcă să se inoculeze un sentiment de grup, mai spune tânărul, de izolare a celor care nu aderă astfel încât să se obişnuiască de mici nu cu anumite valori, ci cu anumite ritualuri.

„Dacă ai o majoritate a părinţilor care doresc lucrul acesta nu poţi să interzici”

Directorul Grădiniţei 42 din Constanţa, Cristina Şerban, a declarat pentru Adevărul că preotul a fost invitat să-i împărtăşească pe cei mici în urma unui parteneriat încheiat între instituţia de învăţământ şi biserica din apropiere, asigurându-ne că astfel de activităţi se desfăşoară doar dacă părinţii doresc.

„Atunci când am luat hotărârea să facem lucrul acesta nu ne-am gândit sub nicio formă că am face prozelitism, dar am să am să întreb pe doamna inspector de religie. Ideea a fost să nu deplasăm o mare masă de copii către biserică. La activităţi extraşcolare intră să facem tot felul de activităţi, de aceea şi parteneriatul cu biserica. Până acum nu au fost plângeri din partea părinţilor”, spune Cristina Şerban.

Petrică Miu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, ne confirmă că şcolile şi grădiniţele au tot felul de parteneriate cu poliţia sau biserica. „Bănuiesc că nu fac în afara voinţei părinţilor lucrurile acestea. Important este să nu se forţeze copilul. Dacă se forţează, părinţii au reacţii. Uneori intră şi în latura educativă, chiar fac şi anumite activităţi şi scenete care se încadrează în perioada aceasta a sărbătorilor. Este o temă de dezbateri. Nu poţi să interzici. Dacă ai o majoritate a părinţilor care doresc lucrul acesta nu poţi să interzici.”

Inspectorul şcolar ne reaminteşte că Biserica şi Şcoala au o istorie comună şi că astfel de evenimente pot constitui „teme de discuţii”. „Până la urmă şcoala şi cultura au apărut în Biserică. Dacă în urma unui astfel de eveniment se conştientizează să fii mai bun, atunci e bine. De regulă, participă şi părinţii la astfel de activităţi”, conchide Petrică Miu.

Şi Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi, declară că nu s-au înregistrat plângeri ale părinţilor în acest sens, dar că nu este de acord cu astfel de practici care depăşesc sfera curriculară a profesorilor.

Pe aceeaşi temă:

ANALIZĂ Temele pentru acasă: un coşmar sau un efort necesar? „Noi în România nu învăţăm să învăţăm“

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite