Coloranţi expiraţi de 16 ani şi E-uri periculoase pentru copii, descoperite în laboratorul cofetăriei Silvian din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele inspectorilor Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au scos la iveală nereguli deosebit de grave la un laborator de cofetărie.

Reprezentanţii CJPC au verificat marţi, 29 august, laboratorul cofetăriei Silvian din Constanţa. În urma controlului s-a descoperit că unitatea utiliza în procesul tehnologic coloranţi expiraţi de 16 ani, E-uri necomunicate consumatorului, cu potenţial periculos, proceduri de preparare nesigure, iar alimentele erau depozitate în condiţii neconforme.

”Toate prăjiturile conţin E-uri, unele care pot distruge capacitatea de concentrare şi atenţie a copiilor. Neinformarea corectă face ca părinţii să nu îi poată proteja pe cei mici”, declară Horia Constantinescu, directorul CJPC Constanţa.

Unitatea a fost oprită temporar de la prestarea de servicii de alimentaţie publică, iar inspectorii vor face propunerea ca această oprire să fie pe o durată de 6 luni. De asemenea, se opresc definitiv de la comercializare şi se retrag din circuitul consumului uman produsele expirate.

image

Şi prăjiturile aflate în vitrina cofetăriei au fost retrase de la comercializare, reprezentanţii CJPC prezumând că în compoziţie se află ingrediente expirate.

Coloranţii sunt substanţe care adaugă sau redau culoare produselor alimentare şi includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substanţe naturale care nu sunt de regulă consumate ca alimente de sine stătătoare şi care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caracteristice în alimentaţie.

”Consumul unor produse alimentare în care se utilizează anumiţi coloranţi artificiali (E102, E104, E110, E122, E124 şi E129) împreună cu conservantul benzoat de sodiu (E211), poate avea efecte negative (hiperactivitate) asupra comportamentului copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu comandat în anul 2007 de agenţia guvernamentală britanică pentru standarde alimentare (Food Standards Agency, FSA) şi realizat de către Universitatea Southampton din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

image

Ca urmare, părinţii au fost sfătuiţi să îndepărteze din hrana de zi cu zi a copiilor produsele ce conţin aditivii menţionaţi anterior. În anul 2008, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au impus producătorilor din industria alimentară să includă pe etichetele produselor ce conţin oricare dintre cei şase coloranţi informaţii suplimentare sub forma unui avertisment de tipul <<poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora>>”, informează inspectorii Protecţiei Consumatorilor.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Şeful OPC Constanţa, îmbrâncit în timp ce controla un autobuz supraaglomerat. „Şoferul a încercat să mă calce“

Produse expirate oferite spre vânzare într-un magazin din Valu lui Traian. Unitatea a fost închisă de Protecţia Consumatorului

VIDEO Patroana unui aprozar a încercat să-l mituiască pe şeful Protecţiei Consumatorilor: „Au vrut să-mi dea 300 de lei. Din dosare ieşeau gândaci“

Turiştii nemulţumiţi pot suna nonstop la Protecţia Consumatorilor. ANPC a inaugurat o linie telefonică specială pentru litoral
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite