Apusul lui Radu Mazăre: traseul fostului primar al Constanţei trece prin jurnalism, politică şi puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După demisia de la Primăria Constanţei, Radu Mazăre a ieşit şi din PSD. El a declarat că vrea să renunţe total la viaţa publică. „Adevărul“ vă spune povestea vieţii lui, de la jurnalism la politică şi apoi la puşcărie.

Radu Mazăre a renunţat la viaţa politică, anunţându-şi miercuri demisia din PSD. El era la conducerea filialei PSD Constanţa din noiembrie 2004, moment în care a şi intrat în PSD. Cu acest ultim pas înapoi, Mazăre - care a demisionat de la Primăria Constanţei săptămâna trecută - vrea să iasă total din viaţa publică. El se află de la începutul lunii aprilie în arestul Poliţiei Capitalei, învinuit de multiple infracţiuni de corupţie.

Radu Mazăre rămâne un personaj emblematic al primilor 25 de ani de după Revoluţia din 1989. Născut la Bucureşti, la 5 iulie 1968, într-o familie de nomenclaturişti care trăia într-un bloc comunist din cartierul Ghencea, Mazăre a venit la Constanţa o dată cu admiterea la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“, care era instituţie de învăţământ superior militarizată, cu secţie militară şi civilă. El absolvise în 1986 Liceul nr. 4 Matematică-Fizică din Capitală, iar la Institutul de Marină optase pentru secţia Civilă, specializarea Electromecanică, ceea ce îi dădea dublă calificare - de ofiţer de Marină comercială şi de inginer electronist.

Coleg de institut cu Nicuşor Constantinescu

La momentul Revoluţiei din Decembrie 1989, Radu Mazăre era în penultimul an de facultate. Fiind student la o unitate militarizată, Mazăre s-a mândrit deseori cu statutul de participant la Revoluţie „cu arma în mână“. La 23 Decembrie 1989 a devenit lider al studenţilor de la Marină, postură în care a stat până în februarie 1990, când s-a apucat de ziaristică. A fost unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai desprinderii secţiei Civile din Institutul de Marină şi a înfiinţării Institutului de Marină Civilă, devenit actualmente Universitatea Maritimă Constanţa. 

Radu Mazăre - primarul Constanţei costumat în Che Guevara

În 1991, Radu Mazăre a absolvit Marina, dar n-a navigat nicio clipă. Din februarie 1990, împreună cu colegii săi de institut Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinsky şi alţii, înfiinţase săptămânalul Contrast. Era primul ziar al Constanţei care aborda agresiv comunitatea, publicând inclusiv listele turnătorilor la Securitate. Ziarul a devenit cotidian în 1992, continuându-şi evoluţia ascendentă. În 1992, Mazăre şi partenerii pun bazele holding-ului Conpress, care se ocupa de distribuţia de presă. În 1995 cumpără acţiunile postului local TV Soti Neptun şi aşa ia naştere trustul de presă Telegraf-TV Neptun. Televiziunea s-a impus rapid în topul preferinţelor constănţenilor.

Cui i-a zis Iliescu „Măi, animalule!“

Radu Mazăre era deja notoriu în Constanţa, iar anchetele dirijate de el stârneau reacţii pe măsura atacului. Un incident din 1992, petrecut de Ziua Marinei, avea să-i sporească faima, deşi în mod greşit. Prezent la momentul festiv, alături de alţi protestatari, un ziarist de la Telegraf, Paul Pârvu, a lansat un tir de întrebări către Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României. Agasat, Iliescu a scăpat apelativul devenit celebru: „Măi, animalule!“. Incidentul este greşit atribuit lui Radu Mazăre, pe atunci redactor-şef al ziarului unde lucra Paul Pârvu. Mazăre a fost prezent la altercaţia de la Prefectură, dar fotografiile făcute de el nu au surprins momentul critic.

Jurnalistul devine deputat PD

Anul 1996 avea să-l găsească pe Radu Mazăre în chingile unui proces penal pentru calomnierea unor personaje locale. În faţa condamnării care îl trimitea la închisoare, Mazăre este salvat de Partidul Democrat, care îi propune imunitatea parlamentară incluzându-l pe listele de candidaţi la Camera Deputaţilor. Ziaristul a devenit deputat în noiembrie 1996, numărându-se printre parlamentarii cei mai chiulangii. În iulie 1997 a demisionat din PD. „Am plecat din partid datorită discrepanţelor dintre promisiunile electorale şi realităţile guvernării. Am fost primul membru al Parlamentului român care a părăsit coaliţia guvernamentală aflată la putere“, a explicat Mazăre.

Deputaţia nu avea să-i salveze afacerile aflate la limita falimentului. Soluţia a fost intrarea în administraţia locală. Independentul Mazăre a primit în iunie 2000 sufragiile electoratului care vedea în el renaşterea oraşului. În total, a fost ales primar de patru ori.

Vraf de dosare DNA

Prima problemă reală a lui Radu Mazăre cu anchetatorii datează din octombrie 2008, când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 37 persoane, inclusiv Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pentru restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. Prejudiciul era de 114 milioane euro. Dosarul se judecă şi acum, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La 5 februarie 2014, Mazăre devine urmărit penal de către DNA pentru abuz în serviciu, pentru jonglerii cu retrocedări de terenuri. La 8 aprilie 2014 este reţinut pentru prima dată, pentru 24 de ore, pentru luare de mită de la un afacerist israelian care a coordonat construirea cartierului social Henri Coandă. Banii, 175.000 de euro, au fost ascunşi prin conturi nedeclarate din Israel. Asta îi atrage şi o acuzaţie de fals în declaraţii, iar fratelui său, senatorul Alexandru Mazăre, îi aduce urmărirea penală pentru aceeaşi infracţiune, plus complicitate la luare de mită. 

image

La 22 aprilie 2014, reşedinţa din Mamaia a lui Radu Mazăre este percheziţionată de anchetatori. La 26 iunie 2014, cercetarea se extinde, iar Mazăre este învinuit şi de stabilirea cu rea-credinţă a unor valori diminuate a unor bunuri din patrimoniul urbei scoase la vânzare. La 15 septembrie 2014, DNA îi face denunţ la Parchet pentru presiuni asupra justiţiei. La 6 februarie 2015, urmărirea penală pentru abuz în serviciu este extinsă. La 16 martie 2015, Mazăre este reţinut pentru 24 ore, pentru multiple infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese, dar este lăsat în libertate de judecători. La 2 aprilie este însă arestat, iar la 3 aprilie 2015 este trimis în judecată de DNA pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu, care vizau vânzarea la preţ derizoriu a peste 15.000 metri pătraţi din Mamaia către o firmă din cercul său de interese. O dată cu el au picat şi tovarăşii săi de-o viaţă, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky, inculpaţi DNA.

De la jurnalistul „sărăntoc“ la primarul-playboy

Ascensiunea fulminantă a lui Radu Mazăre i-a schimbat radical stilul de viaţă. De la studenţii învăţaţi fără bani, care lucrau cu ziua pentru a se întreţine, Mazăre şi prietenii săi au prins repede gustul de lux. Apetenţa pentru modă s-a manifestat odată cu statutul de parlamentar, când fostul ziarist a renunţat la ţinutele modeste şi a trecut la haine lungi de piele, ciocate şi pălării cu boruri largi. Îndrăgostit de stilul retro, Mazăre a început să cumpere maşini de epocă şi haine cu tăietură interbelică. 

Este tatăl unui băiat ce-i poartă numele, născut în 1993 dintr-o relaţie cu Ianina Petcu (o prietenă cu şase ani mai în vârstă) şi aflat în grija mamei. Pe măsură ce a înaintat în vârstă, primarul a preferat compania fetelor tot mai tinere, de vârsta fiului său. Pentru a câştiga popularitate, Mazăre a inventat carnavalul din Mamaia, pe care l-a condus din vârful carelor alegorice. Costumat în diferite personaje istorice, Radu Mazăre a devenit admirat de turişti, dar tot mai dezamăgitor pentru constănţeni, care-şi vedeau oraşul lăsat în paragină. 

Demisia de la 22 mai încheie o perioadă de 15 ani, iar plecarea sa lasă un vid de putere pe care PSD speră să-l acopere prin viceprimarul Decebal Făgădău, mâna dreaptă a primarului Mazăre în conducerea oraşului. 

image

Vă mai recomandăm 

Radu Mazăre a demisionat de la Primăria Constanţei. El a condus oraşul timp de 15 ani

Mărirea şi decăderea lui Mazăre. Istoria omului care a schimbat conceptul de primar şi a ajuns celebru în toată lumea pentru extravaganţele lui

Cum arată demisia primarului „rebel“, Radu Mazăre: „Pentru greşelile făcute îmi cer iertare în faţa tuturor“

VIDEO Cele mai controversate momente din cariera lui Radu Mazăre

Radu Mazăre şi-a dat demisia din Partidul Social Democrat. Fostul edil era simplu membru după ce a renunţat la calitatea de preşedinte în martie

Lupta lui Mazăre cu DNA, pas cu pas. Care au fost dosarele prin care anchetatorii l-au înhăţat pe primarul Constanţei

 

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite