Apocalipsa în istorie: care au fost momentele când sfârşitul lumii a fost prevestit de Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate religiile lumii vorbesc despre un moment în care pământul fizic se va sfârşi. Indiferent de terminologia folosită, lumea care a avut un început va avea şi o finalitate. Nu puţini au fost cei care s-au preocupat de găsirea unei date exacte când apocalipsa se va întâmpla. Uneori această dată coincidea cu momentul trecerii într-un nou an.

Cele mai multe calcule ale sfârşitului lumii pleacă de la scrierile biblice, atât cele ale Vechiului Testament, cât şi cele ale noului Testament. Omul a fost dintotdeauna preocupat să ştie acest moment, chiar şi apostolii lui Iisus îl întrebau pe acesta care este data fixată de Dumnezeu pentru a nimici lumea.

Desigur, dacă ne gândim la Cartea Apocalipsei scrisă de Apostolul Ioan, vom vedea că distrugerea lumii va fi anunţată de nişte semne divine: va fi anunţată de şapte îngeri, cu şapte trâmbiţe, moment în care pe Pământ vor apărea nenorociri şi cataclisme, precum şi cu un balaur roşu, cu şapte capete (Antihristul). După ce Antihristul va semna un legământ de pace cu Israelul pentru o perioadă de şapte ani, oamenii se vor confrunta cu epidemii şi cataclisme. Aproximativ la jumătatea acestei perioade Antihristul va rupe legământul cu Israelul şi va porni un război împotriva acestuia. Oamenii vor fi ispitiţi să se închine celui Rău.

La finalul perioadei de şapte ani, Ierusalimul se va confrunta cu un atac din partea Antihristului. Acesta este momentul în care Iisus se va întoarce pe Pământ şi îl va învinge pe cel Rău. Timp de un mileniu, Hristos îl va ţine pe Antihrist într-un iaz de foc, conform Apocalipsei lui Ioan. Cel Rău va fi eliberat apoi pentru scurt timp, însă va fi învins definitiv de Hristos.

Cu toate că în Biblie nu se precizează o dată exactă sau o formulă de calcul pentru ziua finală, diverşi „specialişti” s-au încăpăţânat să calculeze. Iar noaptea de Anul Nou a fost aleasă în unele cazuri deoarece era momentul în care începea un an cu rezonanţă (anul 1000, 1666 sau 2000), care conţinea cifre uşor de manipulat. Desigur, nici cifra diavolului, nici începutul unui nou veac sau mileniu nu au determinat sfârşitul lumii.

Preotul profesor Petre I. David notează în cartea sa, „Invazia sectelor”  că „aceste concepţii au apărut din frica zilei de mâine, ca şi din falsificarea imaginii venirii judecăţii şi zilei de apoi. Regizori şi cineaşti au oferit lumii curioase pelicule despre Ziua de Apoi, Armaghedon. Destul de mulţi socotesc că Venirea a doua poate fi calculată cu exactitate prin intermediul unor cifre scoase din Biblie. Toate sectele au în concepţiile lor un mileniu specific şi venirea sigură.”

De asemenea, profesorul de misiologie arăta că toţi cei pasionaţi de astfel de calcule „încearcă să creeze între credincioşi o stare sufletească de pesimism , de nelinişte, de aşteptare înfrigurată a împlinirii semnelor şi soroacelor eschatologice pe care aceşti profeţi le înfăţişează ca aflându-se pe punctul de a se produce cât mai curând şi că ar fi deosebit de înfricoşătoare pentru aceia care nu fac parte din grupul lor.”

Unii au început să facă diferite calcule plecând de la scrierea lui Daniil (8,14) unde se vorbeşte despre trecerea a 2.300 de nopţi până la restabilirea curăţirii templului, adică o curăţire prin foc, iar alţii au văzut în cele 6 zile ale creaţiei 6.000 de ani după care va urma ziua de odihnă sau mileniul. Desigur, nu au lipsit nici cei care au fixat o dată exactă în urma unor vise sau „revelaţii”.

Printre cele mai importante momente din istorie când sfârşitul lumii a coincis cu trecerea într-un nou an au fost:

•    Anul 500 - Hipolit din Roma, Sextus Iulius Africanus au prezis întoarcerea lui Iisus în anul 500. Una dintre preziceri a fost bazată pe dimensiunile Arcei lui Noe.
•    Anul 800 - Sextus Iulius Africanul a revizuit data zilei apocalipsei pentru anul 800
•    Anul 1000 – a fost una dintre cele mai vehiculate date ale sfârşitului lumii, inclusiv clericii au crezut că perioada de 1.000 de ani a creştinismului înseamnă finalul Chiar Papa Silvester al II-lea a organizat în seara de ajun o slujbă în Catedrala Sfântului Petru.
•    Anul 1033 – dacă sfârşitul nu a venit în anul 1000, pasionaţii de calcule apocaliptice au avansat anul 1.033 adică 1.000 plus 33 vârsta la care Iisus a fost răstignit.
•    Anul 1666 – este lesne de înţeles de ce a produs în istorie atâta agitaţie data de 1 ianuarie 1.666. Cele şase cifre 6 reprezintă cifra diavolului, iar speculaţiile nu au întârziat să apară.
•    1910 - Camille Flammarion că anul 1910 va reprezenta finalul omenirii deoarece Cometei Halley va lovi pământul. S-au vândut chiar şi pastile împotriva prafului pe care ciocnirea l-ar fi produs.
•    2000 – a fost din nou o dată intens speculată de mulţi „proorocii” care prevedeau că lumea se va încheia în noapte de 31 decembrie 1999 spre 1 ianuarie 2000.

Pe aceeaşi temă:

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse: Se apropie sfârşitul lumii

Lumea după Apocalipsă - cum ar arăta clădirile celebre dacă Terra ar fi sub apă. Viziunea artistului Francois Ronsiaux

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite