Zece lucruri mai puţin ştiute despre bani. Suma colosală pierdută anual de mafiotul Pablo Escobar din cauza şobolanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Într-o lume despre care se spune că este a banului oamenii sunt dependenţi de aceste hârtiile care le asigură bunăstarea şi bunul mers al economiilor.

Printre primii „bani” cu care oamenii au plătit pentru bunurile pe care şi le doreau se numărau scoicile, sarea, boabele de cacao şi pietrele preţioase sau metalele nobile. De asemenea, monedele de piatră, colţii animalelor sau alte trofee au ţinut practic locul banilor.

Soldaţii romani au fost plătiţi o perioadă cu sare,  în schimbul serviciilor aduse Cetăţii Eterne. Se spune că de aici vine şi superstiţia conform căreia atunci când cineva varsă sare pe masă urmează o ceartă. În trecut chiar aşa şi era, pentru că sarea avea o cu totul altă valoare.

De-a lungul timpului s-au făcut nenumărate studii despre bani sau în legătură cu banii. Astfel, un studiu a relevat faptul că cele mai multe divorţuri sunt cauzate chiar de bani sau de lipsa lor. Mai des chiar decât din cauza infidelităţii.

bani monede foto pixabay com

Conform unui alt studiu făcut în SUA, două din trei averi moştenite sunt risipite, indiferent de sume.

 În sfârşit, un alt studiu comandat în Statele Unite ale Americii a condus la rezultate absolut surprinzătoare. Astfel, autorii studiului susţin că aproximativ 90% din bancnotele aflate în circulaţie, în SUA, ar conţine urme de cocaină.

Celebrul Henry Ford obişnuia să spună că nu angajatorul este cel care plăteşte salariul angajatului, ci el doar îi gestionează banii. De fapt, spunea acelaşi Ford, clientul angajatorului este cel care plăteşte salariile angajaţilor.

În secolul 9, în China au apărut primii bani de hârtie, iar ceva mai târziu, emisiunile de bancnote au devenit regulate. Acest lucru a dus la inflaţie şi tot aşa a apărut şi primul tratat despre monetărie, atribuit împăratului Hung Tsun, în 1149. De altfel, în secolul XV, chinezii au renunţat la bancnote din cauza inflaţiei.

În România, leul a devenit monedă naţională în 1867 (foto, jos). În acel an a apărut şi legea privind înfiinţarea unui sistem monetar şi pentru fabricarea monedei naţionale. Abia 10 ani mai târziu, în România au fost introduşi în circulaţie şi banii de hârtie.

leu bani monede foto wikipedia

Se spune că cei mai bogaţi oameni din lume câştigă suficienţi bani în decursul unui singur an pentru a face ca sărăcia, la nivel mondial, să devină doar o amintire. Un studiu efectuat în 2013 a relevat că cei mai bogaţi 100 oameni ai lumii au câştigat, cu un an înainte, suficienţi bani pentru a pune capăt sărăciei la nivel mondial. Şi nu o dată ci de 4 ori.

Celebrul Pablo Escobar, fostul lider al Cartelului de la Medelin, câştiga peste 20 de miliarde de dolari anual. Dintre aceştia, el pierdea în fiecare an câte 1 miliard din cauza şobolanilor care îi rodeau banii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite