Târgul de Meserii, primele concluzii: „Nu e nevoie de două doctorate şi un master ca să fii vânzător la mall”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de 700 de persoane- elevi, profesori şi părinţi au luat parte, ieri, la Târgul de Meserii organizat, la Cluj Arena, de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj. Organizatorii au susţinut importanţa educaţiei profesionale pentru viitorul tinerilor români, arătând că universitatea nu este singura cale pentru a avea o slujbă bine plătită.

Peste 200 dintre participanţi au fost copii cu vârste între 12 şi 14 ani, elevi ai şcolilor generale din Cluj, iar alţi 500 au fost liceeni de la colegii tehnice si profesionale din judeţ. Ei au asistat la prezentările făcute de directorii firmelor prezente şi la atelierele practice organizate în standurile interactive ale celor 14 principali angajatori din domeniu.

„Toată lumea se îndreaptă spre liceele teoretice- şi nu e neapărat bine”

„Viaţa nu e făcută doar din diplome. Dacă eşti bun într-o meserie trebuie s-o practici şi să trăieşti din ea. Nu e nevoie de două doctorate şi un master ca să fii vânzător la mall! Toată lumea se îndreaptă spre liceele teoretice- şi nu e neapărat bine. Unii copii sunt performanţi acolo, au succes, dar există şi cealaltă parte, nespusă de nimeni: că unii poate s-ar descurca mai bine la studii tehnice. Însă, când eşti stigmatizat şi ţi se spune că dacă faci acea şcoală nu eşti om, nu e chiar uşor de ales. Trebuie să îi orientăm în primul rând pe părinţi, care au o mentalitate greşită şi o transmit mai departe copiilor. În firmele de producţie, din industrie, spre exemplu nu se mai lucrează ca acum 50 de ani, în frig sau la temperaturi şi în condiţii insuportabile, nu mai ieşi cu halatul murdar...”, a transmis Mariana Pop, inspector general adjunct IŞJ Cluj.

  Considerăm că viitorul României, al copiilor români nu este doar universitate şi străinătate, ci si electricieni buni, bucătari, sefi de sală buni. 

Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Francofon

„Viitorul copiilor români nu este doar universitate şi străinătate”

 

 

Ideea a fost întărită de Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Francofon şi în fruntea a două companii cu capital francez- director general Energom şi administrator Pfeiffer Vacuum.

”Suntem aici nu ca să vindem joburi, ci să promovăm o serie de activităţi în România care sunt de valoare adăugată ridicată. Desigur că România are nevoie şi de forţă de muncă necalificată, dar e o nevoie şi mai mare de calificare, mai ales în Cluj, unde, din cauza scumpirii vieţii, nu o să avem decât muncă înalt calificată. Considerăm că viitorul României, al copiilor români nu este doar universitate şi străinătate, ci si electricieni buni, bucătari, sefi de sală buni. Şi, pentru a putea să devii un electrician sau un bucătar bun trebuie să ştii ce înseamnă, ce presupun aceste meserii în secolul XXI, care este farmecul lor. Prin acest tip de evenimente, care pun laolaltă toate laturile ”ecuaţiei”- elevi, profesori, părinţi, angajatori, presă, societatea civilă, vrem să trezim dorinţa, apetitul dacă vreţi, pentru aceste meserii”, a declarat, în deschiderea conferinţei de presă, consulul onorific al Franţei la Cluj.

Hădean: „Nu putem blama generaţia tânără pentru faptul că supravieţuirea e uşoară în zilele noastre”

Despre ce înseamnă să fii bucătar în secolul XXI au aflat cei prezenţi la Târgul de Meserii direct ”de la sursă”: cunoscutul chef Adi Hădean a venit cu un dublu feedback- atât din punct de vedere al unui formator de personal calificat- prin trainingul pe care îl oferă tinerilor la Şcoala de Bucătari Adi Hădean, cât şi ca angajator, fiind proprietarul unui restaurant în Oradea.

”Noi, ca societate, nu doar în România, ca societate umană în general, traversăm o criză acută de resursă umană în orice domeniu. O să mă refer doar la gastronomie, pentru că la asta mă pricep mai bine. Am un restaurant destul de mic, de 80 de locuri, pe care pot să îl operez aproape de pretenţiile publicului de astăzi cu un minim de personal de 24 de angajaţi. Fondul de salarii lunar este de 100.000 lei. Faceţi dvs. împărţirea...Pentru un oraş din vestul ţării este un salariu bun. (..) Nu putem să acuzăm însă generaţia tânără. Nu sunt ei de vină că astăzi, pe planeta Pământ, datorita progresului tehnologic şi mersului vieţii, supravieţuirea în sine e foarte uşoară. Adică, dacă ai avut norocul să te naşti într-o familie în care părinţii au avut destul...simţ să îţi facă toate vaccinurile, ai toate şansele să supravieţuieşti zeci de ani fără să fie nevoie să munceşti nimic. Viaţa e aşa. Supravieţuirea e uşoară, dar munca, actul în sine a rămas, din păcate, la fel de greu, iar de aici apare discrepanţa între dorinţa şi ne...dorinţa de a munci. Adevărul e că ne complacem într-un soi de linie de plutire, în loc să conştientizăm că suntem în pericol de a ne scufunda foarte repede şi foarte adânc!”, crede Adi Hădean.

AJOFM: Programele de ucenicie, tot mai avantajoase  

 

 

Grea sau nu, munca este în continuare căutată...cel puţin de angajatori. Otilia Maria Nişte, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, a vorbit despre programele de ucenicie şi de stagiatură puse la dispoziţie de AJOFM tocmai pentru a încuraja atât angajatorii, cât şi potenţialii angajaţi care îşi doresc specializare la locul de muncă.

”Dacă facem o analiză a locurilor disponibile în judeţul nostru, vom constata că mai mult de 60% se referă la persoane care trebuie să ofere un anumit nivel de competenţe, pe toate domeniile. Şi vorbesc de ”competenţe” pentru că numai prin intermediul lor putem obţine competitivitatea atât din perspectivă profesională, cât şi pentru agentul economic. Ceea ce poate AJOFM să facă din punct de vedere al sprijinului financiar este să îndrume angajatorii şi angajaţii către programele de ucenicie- care nu sunt noi, dar sunt mai de actualitate după noile modificări legislative. Pentru un angajat cu contract de muncă de ucenicie, statul oferă angajatorului o sumă considerabilă pe lună, de 1125 de lei. Sumă cu ajutorul căreia tânărul poate fi îndrumat, vreme de 12 luni, de către persoane pregătite profesional în meseria respectivă. Programele de ucenicie sunt disponibile pentru nivel de calificare 2, 3 şi 4: muncitori, liceal şi post-liceal. Dar avem şi pentru absolvenţi de studii superioare: oferim programe de stagiatură, unde finanţarea este de 1300 lei pe lună, timp de 6 luni. Sunt surse de finanţare care, pe o perioadă destul de îndelugată de timp, oferă angajatorului acea posibilitate de pregătire pe linia tehnologică, pe cultura organizaţională, astfel încât, când iese din stagiul de pregătire, angajatul să fie adaptat perfect pentru întreprinderea repectivă. Condiţionalităţile care există pe alte programe de finanţare, precum ”trebuie să îl ţin angajat în firmă 18 luni” nu există pe aceste programe de finanţare”, a declarat Otilia Nişte.

Organizare

Organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Târgul de Meserii a fost organizat cu susţinerea Primăriei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi în parteneriat cu: Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă- AJOFM Cluj, CCIFER - Camera de Comerţ şi Industrie Franco-Română, DWNT - Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, BEROBA - Asociaţia Româno-Belgiană a Oamenilor de Afaceri, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Suediei la Cluj-Napoca.

Citeşte şi

Topul celor mai căutate meserii din Cluj-Napoca

Cum să-ţi alegi liceul. Psiholog: „Este esenţial şi pentru formarea competenţelor de viaţă ale acestuia“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite