Spectacole gratuite la singurul planetariu mobil din România. Lecţie despre eclipse şi anotimpuri de Zilele Clujului

Spectacole gratuite la singurul planetariu mobil din România. Lecţie despre eclipse şi anotimpuri de Zilele Clujului

Eclipsă  FOTO Planetariul mobil

Spectacole interactive despre eclipse şi anotimpuri vor avea loc în zilele de 27 şi 28 mai, de Zilele Clujului. Intrarea la spectacole va fi gratuită. Proiectul de educaţie astronomică a Asociaţiei Astronomice Pluto este unic în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un dom mobil - cu diametrul de 8 metru şi înălţime de 5 metri - din cinematograful clujean Dacia se vor proiecta spectacole despre eclipse şi anotimpuri în zilele de 27 şi 28 mai, de Zilele Clujului.

Spectacolul care va fi prezentat, ”A, B, C, D, Eclipsele, urmăreşte să ofere cunoştinţe despre astronomiec şi să demonteze superstiţii despre fenomenele cosmice comune. 

„Încă mai există printre adulţi o fobie legată de eclipse, aspect care se transmite şi la cei mici. E un lucru pe care vrem să îl eliminăm 100% prin ştiinţă. Vom trata cu prioritate şi ciclul anotimpurilor, lucru care, de multe ori, le dă mari bătăi de cap profesorilor, dar şi părinţilor, atunci când vor să le dea explicaţii coerente copiilor. Oricum, adulţii au mari dificultăţi în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia, în emisfera sudică e vară”, spune Adrian Filpişan, iniţiatorul şi coordonatorul principal al proiectului Planetariu Mobil Educaţional.

Planetariul Mobil Educaţional este o iniţiativă a Asociaţiei Astronomice Pluto, un proiect educaţional menit să-i atragă pe cei mici spre lumea fascinantă a universului. 

Filpişan susţine că proiectul este unic în România prin caracterul său interactiv: „Noi credem foarte mult în importanţa învăţării prin poveste, prin interacţiune şi prin distracţie. Pentru un copil e infinit mai uşor şi mai plăcut să înveţe ce e o eclipsă de Soare văzând corpurile cereşti proiectate deasupra sa, pe bolta domului, însoţite de explicaţii live, interactive, decât privind o ilustraţie într-un manual şcolar”.

Spectacolele vor avea loc din oră în oră, începând cu ora 9.00 până la ora 18.00. O proiecţie va dura circa 45 de minute. Domul în care se vor desfăşura spectacolele are o capacitate de 60 de locuri. Accesul se face pe bază de rezervări pe emailul contact@planetariumobil.ro sau cu 15 minute înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile. Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoţitor adult.

Spectacolele au loc în parteneriat cu Cinematograful Dacia şi Calendarul Magic.

Mai puteţi citi:

Proiecţii spectaculoase din spaţiu: „Adulţii au mari dificultăţi în a explica de ce la noi, în emisfera nordică, e iarnă, iar în Australia e vară”

citeste totul despre: