Se reiau cercetările în scandalul cadavrelor decapitate de la IML Cluj. Dosarul s-a reîntors la procurori într-o zi de 13

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IML  FOTO: Adevărul
IML  FOTO: Adevărul

Scandalul decapitării mai multor cadavre aflate de la Institutul de Medicină Legală Cluj nu s-a încheiat. Început în martie 2013, ancheta a dus la demisia şefului IMl de atunci, Costel Siserman şi la neînceperea urmăririi penale în noiembrie 2013. O lună mai târziu, medici de la IML au depus o plângere la Judecătoria Cluj prin care îşi arătau nemulţumirea. Instanţa s-a pronunţat joi, 13 martie 2014: retrimiterea dosarului la procurori.

Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât joi, 13 martie, ca dosarul celor cinci cadavre decapitate să ajungă, din nou, pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Costel Siserman şi Mugur Pop, amândoi medici legişti la IML Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la profanare de cadavre.
În acelaşi dosar, acuzaţii i se aduc şi lui Valentin Muntean, chirurg la Spitalul CFR - infracţiunea de instigare la profanare de cadavre, potrivit portalului Judecătoriei Cluj-Napoca.

În februarie 2013, cinci cadavre ale unor persoane necunoscute au fost decapitate în urma unui curs de chirurgie plastică.

„Este vorba despre şase cadavre care au fost identificate, unul de sex feminin şi cinci de sex masculin, iar sesizarea se referă la faptul că au fost tăiate capetele cadavrelor. S-a făcut o cercetare, iar aceste capete au fost descoperite. Concluziile se înaintează Parchetului”, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, Anca Bolba.

Studiu pe cadavre

Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca (IML Cluj-Napoca) anunţa, pe 6 martie 2013, într-un comunicat, că acele şase capete umane erau, de fapt, materie de studiu pentru studenţii medicinişti şi că nu s-a produs nicio profanare.

Conducerea IML Cluj susţine că are încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca în baza căruia se desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice.
„Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare stiinţifică medicală.
Subliniem faptul că toate aceste activităţi se desfăşoară cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare. Catedrele de anatomie, de anatomie patologică şi serviciile de prosecturi şi anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de 10 zile după deces sau cele fără aparţinători, în temeiul dispoziţiilor art. 19 lit. c din Legea nr. 104 / 2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.
Menţionăm că toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica „Durante Scacchi” din Italia“, se arată în comunicatul legiştilor clujeni.
Aceştia susţin că nu este vorba de nicio profanare de cadavre, ci doar de studiu ştiinţific.

Ce au zis anchetatorii

Rezultatul anchetei a venit zilele următoare. „Din primele verificări efectuate a rezultat că în perioada 18-22 februarie 2013 ,Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca a organizat un curs internaţional de chirurgie estetică reconstructivă, împreună cu Universitatea Durante Scacchi din Milano, Italia”, se arată în referatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoco, prin care procurorul Claudiu Boţogan de a dispus neînceperea urmării penale.

În urma acestui scandal, directorul de atunci al IML Cluj, Costel Siserman, şi-a dat demisia.

Cercetări superficiale

Potrivit stiridecluj.ro, dosarul a fost cercetat de comisarul Dan Diacenco, de la Poliţia Cluj, care, la rândul lui nu a audiat martorii importanţi care ar fi putut face lumină în acest caz care a afectat serios demnitatea umană. În actele de la dosarul Judecătoriei Cluj-Napoca, se arată că poliţistul Diacenco a depus fotografii judiciare cu nişte cadavre, altele decât cele care au fost decapitate. Ajutorul dat fostului director al IML Cluj, Costel Siserman, de către procurori şi poliţişti este unul evident. Deşi cadavrele decapitate au fost filmate de poliţişti, filmarea nu apare la dosar. În plus, cadavrele au fost mutilate, de către un asistent medical, cu veleităţi de autopsier, Arany Levente, acesta nu a fost audiat de către poliţişti şi procurori. Asistentul Arany Levente, se mai arată în actele de la dosar, nu este angajat ca şi autopsier al IML Cluj şi în consecinţă nu putea intra în sala de autopsii.

Organizatorul cursului de chirurgie estetică a solicitat către IML Cluj, punerea la dispoziţie doar a sălii de autopsie nu şi a cadavrelor cu pricina. În plus, niciunul dintre medicii care au participat la cursul de chirurgie nu au fost audiaţi de procurori sau de poliţişti.

„Niciun participant la curs nu a fost audiat în cauză pentru a se stabili modul în care s-a desfăşurat aşa zisul curs, dacă acesta era pentru studenţi sau doar pentru anumite persoane private, cine a decapitat cadavrele, cine şi-a dat consimţământul în vederea preluarii cadavrelor de la IML Cluj, cine a manipulat cadavrele, cine a introdus cadavrele în spaţiul frigorific ambalate într-un sac de gunoi menajer, care sunt criteriile ştiinţifice pe care s-a bazat reconstituirea precipitată a cadavrelor după găsirea acestora, respectiv pe ce s-a bazat ataşarea unui cap la un anumit trunchi, în condiţiile în care în momentul găsirii cadavrelor ele nu mai aveau elemente de identificare, dacă prin manoperele practicate asupra cadavrelor s-a adus vreo atingere, o alterare a sentimentului de respect datorat morţilor şi amintirii acestora”, se mai arată într-un document de la dosar, citat de stiridecluj.ro.

Mai puteţi citi:

IML Cluj: Cadavrele decapitate erau „materie de studiu“ pentru studenţii medicinişti

Anchetă la IML Cluj după ce au fost găsite şase cadavre decapitate

Neînceperea urmăririi penale în cazul cadavrelor decapitate de la IML Cluj

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite