Reacţia procurorului clujean a cărui candidatură pentru şefia DNA a fost „desfiinţată“ de CSM: „Am fost un pic emoţionat“
0
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) afirmă în decizia prin care a emis aviz negativ candidaturii procurorului clujean Ioan Irimie, pentru funcţia de şef la DNA, că acesta a avut o capacitate scăzută de adaptare la condiţiile interviului şi că nu cunoaşte instituţiile UE. Ioan Irimie susţine că a făcut unele confuzii din cauza emoţiilor.
CSM îi reproşează lui Irimie furnizarea unor răspunsuri parţiale, uneori eronate, precum şi neîntrunirea "abilităţilor necesare exercitării funcţiei atât la nivelul cunoştinţelor teoretice, cât şi al deprinderilor practice privind managementul, comunicarea şi principiile care guvernează activitatea procurorilor" din cadrul DNA, cât şi din punct de vedere conceptual, respectiv al viziunii integritate asupra structurii pentru care a candidat. Întrebat de „Adevărul“, Irimie a susţinut că nu comentează hotărârea CSM: „Nu pot să comentez hotărârea CSM, ar însemna să-mi depăşesc statutul de procuror. Acum aştept decizia preşedintelui“. Întrebat dacă crede că avizul negativ din partea CSM are legătură cu politica sau cu relaţia lui tensionată cu Daniel Morar, fostul şef al DNA care l-a revocat pe Irimie în 2005 din funcţia de şef al DNA Cluj, Irimie a susţinut: „Hotărârea nu are nicio legătură cu politica şi nici cu o eventuală relaţie tensionată a mea cu domnul Morar, pentru că nu avem o astfel de relaţie. Avem o relaţie profesională normală, dacă ar fi intervenit tensiuni între noi, unul dintre noi trebuia să plece“, a precizat Irimie. Precizăm că avizul CSM este doar consultative, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele ţării.
Irimie nu cunoaşte instituţiile UE
Din analizarea proiectului privind exercitatea atribuţiilor specifice funţiei de procuror şef al Direţiei Naţonale Anticorupţie având în vedere răspunsurile oferite de procurorul Ioan Irimie la întrebările adresate de membri ai Secţiei pentru procurori a CSM în raport cu criteriile de evaluare, s-au constatat următoarele: "procurorul Ioan Irimie nu cunoaşte instituţiile Uniunii Europene, facând confuzie între instituţii atât sub aspect organizatoric, cât şi din punct de vedere al atribuţiilor şi al relaţiilor cu alte organizaţii sau instituţii naţionale ori europene", arată CSM în motivarea deciziei de respingere a candidaturii lui Irimie pentru postul de şef al DNA.
Irimie: Am fost un pic emoţionat
În acest sens, CSM spune că "se reţine confundarea Consiliului Europei cu Comisia Europeană, respectiv a evaluarilor la care România este supusă în cadrul Mecanismului instituit de Grupul de state impotriva corupţiei (GRECO) cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), respectiv evaluarile la care România este supusă de către Comisia Europeană". Legat de acest aspect Irimie a precizat: „Am fost un pic emoţionat. Cu siguranţă că ştiu care sunt diferenţele între Consiliul Europei şi Comisia Europeană şi asta rezulta foarte clar din proiectul meu de management“.
Cunoaşterea lacunară a realităţilor instituţionale DNA
Totodata, susţine CSM, se observă şi cunoaşterea lacunară a realităţilor instituţionale ale DNA de către candidat, ţinând seama, de exemplu, de lipsa unui răspuns satisfăcător privind rolul Direcţiei în cadrul Grupului GRECO, precum şi de lipsa unei prezentări coerente şi detaliate a modalităţilor concrete de colaborare cu Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlamentul României, Ministerul Finanţelor Publice şi alte instituţii publice, inclusiv cu Serviciul Român de Informaţii sau alte structuri informative specializate.
„Lipsă de viziune managerială“
"Referitor la capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificate pe termen scurt, mediu şi lung, la capacitatea de organizare, la identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora, dar şi a propunerilor pentru îmbunătăţirea activitaţii manageriale a DNA, Secţia pentru procurori a CSM reţine că Ioan irimie dovedeşte o lipsă de viziune managerială privind organizarea şi eficientizarea Direcţiei", scrie CSM în motivarea deciziei sale.
„Nu a convins“
Irimie nu a convins prin expunerea sa cum ar putea pune în practică obiectivele pe care şi le-a propus, cum ar fi resursele umane. În opinia CSM, incompleta aprofundare a specificului instituţiei s-a evidenţiat, de exemplu, şi în faptul că în proiectul său a reţinut drept vulnerabilitate "instabilitatea cadrului legislativ", aceasta în condiţiile în care DNA nu s-a confruntat cu aşa ceva, nici referitor la incriminarea infracţiunilor de corupţie sau conexe (ultima modificare datând din primavara anului 2007) nici referitor la cadrul funcţional al instituţiei. Totodată, referitor la statutul magistratului, Irimie a afirmat că o soluţie potrivită ar fi ca procurorii să se bucure de inamovibilitate (procurorii se bucură de stabilitate, judecătorii fiind cei care sunt inamovibili-n.r.), fapt ce denotă o cunoaştere deficitară a acestei instituţii, mai notează CSM.
„Nu dovedeşte abilităţi în domeniul bunelor relaţii cu mass-media“
În ce priveşte capacitatea de comunicare, de relaţionare şi în legătură cu rapiditatea în luarea deciziilor, CSM apreciază că Irimie nu dovedeşte abilităţi în domeniul bunelor relaţii cu mass-media şi al transparenţei şi nici preocupări în ceea ce priveşte îmbunătăţirea imaginii publice a instituţiei. De altfel, Irimie, în opinia CSM, a demonstrat incapacitatea de a lua decizia potrivită în ce priveşte modul de reacţie al şefului instituţiei într-o prezumtivă situaţie în care asupra unuia dintre procurorii structurii s-ar exercita presiuni.
Se aşteaptă decizia preşedintelui
CSM mai notează că Irimie nu s-a evidenţiat prin întocmirea unui număr corespunzător de rechizitorii în cauzele de corupţie instrumentate, astfel cum rezultă din situaţia privind volumul de activitate al acestuia pentru perioada în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, respectiv în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ultimul an de activitate în cadrul DNA (condusă de Daniel Morar-n.r.) procurorul neîntocmind niciun rechizitoriu. Ioan Irimie a fost audiat în 22 noiembrie de Secţia pentru procurori a CSM, iar avizul acesteia este consultativ, decizia finală revenindu-i preşedintelui Traian Băsescu.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, luni, ministrului Justiţiei hotărârile de respingere a candidaturilor pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al DNA, pe Ioan Irimie acuzându-l, între altele, că nu cunoaşte instituţiile UE, iar pe Tiberiu Niţu că are o rezistenţă scăzută la stres.
Procuror de 33 de ani
Ioan Irimie are o vechime în funcţia de procuror de 33 de ani, patru luni şi 21 de zile, obţinând la ultima evaluare a activităţii profesionale calificativul "foarte bine" şi nefiind sancţionat disciplinar în ultimii trei ani (anterior anului 2005, magistraţii erau evaluaţi anual, iar prin modificările aduse de fostul ministru Monica Macovei, aceştia sunt evaluaţi din trei în trei ani-n.r.).
Anterior, Ioan Irimie a fost procuror în cadrul Secţiei de combatere a corupţiei din Parchetul Naţional Anticorpţie – Structura Centrală (septembrie 2002 – iulie 2003), procuror la Parchetul Curţii de Apel Cluj (ianuarie – august 2000), procuror şi, ulterior, procuror şef al Serviciul de Combatere a Corupţiei şi Criminalităţii organizate din Parchetul instanţei supreme (septembrie 1998 – decembrie 1999), procuror la Parchetul Tribunalului Cluj (octombrie 1990 – august 1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca (octombrie 1985 – septembrie 1990), procuror la Parchdetul Judecătoriei Vişeu de Sus, judeţul Maramureş (1978 – septemberie 1985). Ioan Irimie s-a născut în 22 iulie 1954 şi este căsătorit. El a absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca în iunie 1978, având media 10 la licenţă.