Inspectorul şcolar general din judeţul Cluj: „Nu e obligatoriu ca toată lumea să dea BAC-ul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Cuibus  FOTO: Florina Pop
Valentin Cuibus  FOTO: Florina Pop

Valentin Cuibus, inspector şcolar general al judeţului Cluj, povesteşte că a susţinut examenul de maturitate în 1975 la Colegiul Naţional „George Bariţiu“ şi că nu a fost deloc uşor. El consideră că sistemul de învăţământ dinainte de 89 era mult mai bine organizat, dar şi că ar fi bine să existe două tipuri de BAC-ul, unul care să le permită absolvenţilor să dea la orice universitate doresc, iar celălalt nu.

Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, profesorul Valentin Cuibus, spune că a dat Bacalaureatul în 1975. „Să nu mă întrebaţi cât am luat că nu mai ştiu!“, zice inspectorul.

Clujean get-beget, el a absolvit în 1975 la actualul Colegiu Naţional „George Bariţiu“ din Cluj-Napoca. Urmase un profil de chimie intensiv (supra-chimie i se spunea în acele vremuri) şi a dat BAC-ul din Limba Română, Matematică, Chimie şi Istorie.

„Era stresant la şcoală, concurenţa, foarte mare şi enorm de multă materie de parcurs. La chimie aveam 6 ore de laborator pe săptămână pe care le făceam la facultate“, spune Cuibus.

A prins şi examenul „de treaptă“ care se dădea de către cei ce terminau clasa a IX-a şi intrau într-a X-a.

„Oricât de mult ar fi criticat, sistemul de învăţământ dinainte de 89 era bine organizat. Şcolile din învăţământul tehnic aveau contracte cu întreprinderi şi şansele de angajare ale elevilor după absolvire erau de 70-80%. Exista continuitate pe piaţa muncii. Acum...“, este de părere inspectorul clujean.

Acesta susţine că Bacalaureatul ar trebui să fie de două tipuri - un examen serios pentru cei care vor să facă o facultate şi un altul, mai puţin dificil, pentru cei care nu vor să urmeaze o universitate. „Această diferenţiere a Bacalaureatului ar trebui să se facă simţită din clasa a IX-a. Cei care urmează o şcoală profesională şi vor să facă şi un liceu să li se permită şi să dea câteva diferenţe, să li se dea o şansă. Nu e obligatoriu ca toată lumea să dea BAC-ul şi ca toată lumea să facă o facultate“, afirmă Cuibus.

„i“-ul care face diferenţa

Profesorul mai spune că înţelege foarte bine sensul propoziţiei „citiţi atent cerinţele de la fiecare subiect“, propoziţie pe care au rostit-o foarte des, şi zilele acestea, profesorii înaintea fiecărei probe de BAC.
De ce?
Pentru că, din grabă, elevii nu citesc până la capăt cerinţele şi, deşi stăpâneau subiectul şi ar fi luat o notă bună, la corectare...

„La admiterea la Facultatea de Chimie am dat examen din Fizică, Matematică şi Chimie. Când am văzut ce notă am luatla fizică, am zis că nu e posibil şi am făcut contestaţie. Ştiusem, nu înţelegeam de ce mi-au dat o notă aşa mică. Când am văzut lucrarea, eu scrisesem despre procesele reversibile şi trebuia să explic ce sunt procesele ireversibile, deci i-ul care a făcut diferenţa...“, povesteşte Valentin Cuibus.

Mai puteţi citi:
Povestea românului care a introdus Bacalaureatul. Cum a fost la primul examen

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite