FOTO VIDEO Protest faţă de construirea unui crematoriu uman în Cluj: „Să fim noi lada de gunoi a Europei Centrale?“
0La Cluj-Napoca a avut loc un marş împotriva construirii unui crematoriu uman în cartierul Mănăştur după ce instanţa a dat, în primă fază, câştig de cauză firmei constructoare. În curtea bisericii cimitirului s-au adunat până în 100 de persoane. Ei au mărşăluit până în centrul oraşului, ca şi anul trecut, oprindu-se la Primăria Cluj-Napoca, care era închisă, şi la Prefectură, unde prefectul i-a asigurat de sprijinul său.
Aproape o sută de persoane au participat vineri, 25 aprilie, la un marş împotriva construirii unui crematoriu uman în Cluj-Napoca. Acesta, dacă s-ar face, ar fi al treilea crematoriu uman din ţară după Bucureşti şi Oradea.
În curtea bisericii din cimitirul Mănăşturului, de pe strada Govora, s-au strâns persoane de toate vârstele nemulţumite de sentinţa Tribunalului Cluj. Ele spun că vor merge până la capăt.
„Am vrut să arătăm că ne pasă de Cluj. Justiţia s-a pronunţat doar pe procedură, dar mai avem căi de atac, pentru că tot ce s-a făcut s-a făcut cu încălcări flagrante ale drepturilor omului.
Vom face recurs la Curtea de Apel Cluj şi dacă nu vom câştiga vom ataca decizia la Înalta Curte şi ne gândim să mergem la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Nu vrem acest crematoriu la noi în cartier“, afirmă Emil Şteţco, unul dintre iniţiatorii marşului de azi, 16 aprilie, şi de anul trecut.
Şteţco mai susţine că sunt interese financiare mari în joc şi că acel studiu de mediu făcut de RDK Cremation pentru construirea crematoriului a fost plătit.
Vedeţi ce spune mai jos:
La marş au luat parte şi tineri de 15 ani. Claudiu Mureşan şi Alex Gavrilă sunt doi elevi de clasa a VIII-a din Cluj care spun că s-au documentat pe Internet să vadă ce înseamnă crematoriu uman.
„Tatăl unui coleg ne-a spus despre acest marş şi ne-am decis să venim pentru că locuim aproape. Ne-am documentat despre ce înseamnă mai concret un crematoriu uman şi nu vrem să simţit miros sau, cum am auzit, să vină din alte ţări“, afirmă Alex Gavrilă.
Opinia lor este împărtăşită şi de alţi doi colegi de-a lor:
Marşul a fost condus de preoţi care au susţinut care se opun cu vehemenţă realizării acestui crematoriu.
„Din nou se confirmă ceea ce ştiam cu amărăciune: că suntem trădaţi de proprii politicieni. Ei iau mita, credem, iar noi ajungem lada de gunoi a Europei.
Dacă ar fi doar doritorii din oraş să se incinereze, atunci nu ar fi o aşa mare problemă. Au acest drept. Fiecare are dreptul să facă ce doreşte, dar să fim noi lada de gunoi a Europei Centrale... să fie aduse cadavre din Cehia, Slovacia, Ungaria...
M-am uitat pe internet. În Marea Britanie şi Suedia, 70% dintre oameni vor să se incinereze şi se incinerează.
E dreptul lor să o facă, dar nu la noi, în oraşul nostru.
E o gravă încălcare a drepturilor omului“, le-a sus protestatarilor părintele ortodox Călin Popovici.
Printre cei care au protestat a fost şi Mircia Giurgiu, consilier al ministrului pentru Dialog Social. El spune că îi susţine pe mănăştureni în demersul lor. „Oameni din Mănăştur au venit să-mi spună că, la acest crematoriu, care se doreşte să se construiască se vor aduce cadavre din Centrul Europei“, afirmă Mircia Girugiu.
Marşul a fost unul autorizat, s-a desfăşurat între orele 14.00 şi 16.00. Protestatarii au parcurs acelaşi traseu ca şi anul trecut: Cimitirul Mănăştur (Biserica Adormirea Maicii Domnului) - strada Govora - Calea Mănăştur - Calea Moţilor - Primăria Municipiului Cluj-Napoca - strada Memorandumului - Piaţa Unirii - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Prefectura Judeţului Cluj.
S-au făcut două opriri: la Primăria Cluj-Napoca, unde au găsit uşile închise, şi la Prefectură, unde prefectul Gheorghe Vuşcan, i-a asigurat de sprijinul său.
Contactată, conducerea firmei RDK Cremation a transmis un comunicat prin intermediul Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România.
Îl redăm integral:
„În legătură cu cele petrecute astăzi 26 aprilie 2013 cu ocazia marşului organizat în Municipiul Cluj Napoca Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România aduce următoarele precizări:
1. A fost vorba despre un marş anti-cremaţiune şi nu unul anti-crematoriu, fapt certificat prin prezenţa a şapte preoţi ortodocşi, reprezentanţi ai unei confesiuni creştine care respinge vehement incinerarea. Unii dintre aceşti preoţi au făcut declaraţii publice în acest sens, vorbind despre drepturile omului, în condiţiile în care dânşii caută să obstrucţioneze cu orice preţ, dreptul de a fi incinerat, garantat în România şi în Uniunea Europeană.
2. Dezminţind categoric toate zvonurile apărute legate de numărul unor viitoare incinerări, precum şi faptul că la Cluj-Napoca vor fi incinerate cadavre din toată Europa. În Ungaria sunt, de pildă, actualmente funcţionale 16 crematorii, iar costurile aducerii unor cadavre din această ţară la Cluj Napoca pentru incinerare ar fi mult prea ridicate (rata incinerării în această ţară a fost în 2011 de 46%). În Cehia sunt funcţionale 27 de crematorii iar rata incinerării este de peste 80%, acest stat având una dintre cele mai puternice tradiţii din Europa privind această practică. În Slovacia există trei crematorii considerate suficiente ca număr şi rezonabile ca preţ pentru a acoperi solicitările pentru incinerare a cetăţenilor acestei ţări.
3. Numărul scăzut de participanţi la acest marş arată slaba adeziune faţă de scopurile urmărite. Problema poluării prin acest crematoriu este complet falsă, Asociaţia Cremaţionistă Amurg din România, precum şi Federaţia Internaţională de Incinerare putând pune oricând, la dispoziţia doritorilor şi autorităţilor locale clujene, date în acest sens.
4. Ne întrebăm de ce domnul ex-deputat Mircia Giurgiu nu a avut o iniţiativă de reglementare a problematicii cremaţiunii în România, în perioada în care a fost membru al Parlamentului şi în momentul în care s-a propus o nouă lege funerară. Considerăm că domnia sa nu a avut ştiinţă despre tematica crematoriilor decât odată cu apariţia problemelor la Cluj Napoca şi caută prin orice mijloc să fructifice, în sens politic, cele întâmplate.
5. Considerăm marşul anti-cremaţiune de astăzi drept o tentativă ilegală de a pune presiune pe instanţa care judecă acest caz“.
Citeşte şi