Cum poţi să faci turism rural la numai 15 kilometri de oraş: povestea pensiunii din Cluj care a obţinut marele premiu ANTREC „Margareta de aur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Oprea, proprietara pensiunii "La Mesteceni". FOTO: Arhivă personală
Ioana Oprea, proprietara pensiunii "La Mesteceni". FOTO: Arhivă personală

Nu se află în Maramureşul atât de ofertant în ceea ce priveşte tradiţiile populare, nu are la dispoziţie cetăţile fortificate din sudul Transilvaniei şi nici mănăstirile din nordul Moldovei. Pensiunea “La Mesteceni”, aflată la 15 kilometri de Cluj-Napoca, a primit anul acesta marele premiu “Margareta de Aur” pentru turism rural. Cum a reuşit ne-a explicat proprietara, Ioana Oprea

“Noi ne axăm pe natură, peiasje, pe patrimoniul natural. Folcorul îl respectăm şi îl ascultăm cu drag  dar din păcate zona noastră nu e reprezentativă din acest punct de vedere”, susţine Ioana Oprea, proprietarea pensiunii “La Mesteceni”, din localitatea Sălicea (la 20 de minute de Cluj-Napoca) care a obţinut Marele Premiu „Margareta de Aur” acordat, zilele trecute, de ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural România) şi Revista Vacanţe la ţară. Cum a reuşit o pensiune aflată în imediata apropiere a oraşului, care nu se află într-o zonă bogată în tradiţii şi obiceiuri, să obţină premiul “Margareta de aur” pentru turism rural?

Ce spune juriul

“Accentul a fost pus pe rezultatele proprietarilor de pensiuni în menţinerea unui nivel ridicat al calităţii serviciilor din turismul rural. Au fost recompensate rezultatele obţinute în păstrarea, evidenţierea şi promovarea datinilor locale, identitatea gastronomică regională, posibilităţi de agrement, amenajarea grădinii etc”, se arată în motivarea juriului.

cluj

Natura  în turismul rural

Pensiunea care funcţionează din 2008 este cunoscută clujenilor mai degrabă ca un loc de relaxare pe perioada verii datorită piscinei amenajate aici. „ANTREC  este orientată spre tradiţie, rural, rustic, tot ce ţine de cultura şi patrimoniul românesc, dar evoluţia pretenţiilor clienţilor duce la adaptarea acestor criterii. Noi, ca pensiune, suntem într-un mediu rural atipic, întrucât chiar dacă vorbim de mediu rural, e la 15 kilometri de  Cluj-Napoca; chiar dacă am primit fonduri de preaderare pe mediu rural suntem o pensiune care îmbinăm tradiţia cu modernul. Nu putem pune accentul pe folcor pentru că nu e zonă folclorică, dar ţinem legătura cu rădăcinile noastre, inclusiv prin gastronomie, prin evenimente la care participăm, prin promovarea a tot ceea ce înseamnă patrimoniu românesc. Noi am încercat să scoatem în evidenţă partea ecologică, de patrimoniu natural a zonei”, susţine Ioana Oprea.

 „Misterele pădurii”

„Valorificăm patrimoniul  natural în colaborare cu cei de la Asociaţia <<Natura Transilvaniei>> care au omologat un traseu prin Pădurea Făget pe care puţină lume îl ştie.  E o promenadă puţin cunoscută care pune în valoare toate formele de relief, de faună şi vegetaţie, e un traseu tematic educativ pentru cei mici şi cei mari, în care sunt evidenţiate fiecare specie importantă care se află în aria protejată Natura 2000 de lângă Cluj. Pe traseu sunt punctate prin tăbliţe marcate cu o mică descriere valorile zonei protejate: insecte, plante, animale, bolovanii de Feleac etc. Pentru două ore dus şi două întors  e o variantă de relaxare la îndemâna oricui. Noi am făcut un mic program turistic <<Mistere pădurii>>, cu ghid de la Natura Translvaniei. Mai avem un program de 5 zile care include vizită la salina Turda, „ Misterele pădurii”, două  zile de relaxare la pensiune, unde avem o mica bază agrement”, a explicat Oprean. Specialista care reprezintă regiunea de Nord-Vest în ANTREC susţine că se intenţionează realizarea unui circuit care să cuprindă mai multe pensiuni din mai multe regiuni, fie cele care au câştigat Margareta de Aur, fie pensiuni grupate pe anumite specializări.

cluj

Bani de la UE şi credite: investiţie de peste 400.000 de euro

La Mesteceni a pornit ca o afacere de familie şi acum are 10-20 de angajaţi (vara numărul de angajaţi se dublează). „Aveam o construcţie pe care n-o puteam valorifica. Era o casă familială unde urma să locuim, dar planurile s-au schimbat. Pentru a o putea valorifica am aplicat la programul SAPARD pentru construirea unei pensiun la 150 de metri de casă”, spune Oprea. A primit finanţare de 100.000 euro, condiţionată de realizarea pensiunii la cheie. „La 10 camere nu-ţi ajunge suma asta. Proiectul avea o valoare de 200.000 euro, dar valoarea investiţiei a fost mai mare. Am finalizat lucrările cu credite şi împrumuturi. Am funcţionat o vreme la limita subzistenţei exact ca orice afacere mică în turismul rural”, spune specialista. În 2010 – familia a luat decizia să aducă ceva în plus faţă de concurenţă.  „Am luat decizia să construim partea de agrement din bani proprii; am amenajt un loc mlăştinos, unde am costruite două piscine şi un teren de sport. Pentru că nu mai făceam faţă cu restaurantul, am scris un proiect pe FADR şi am dezvolat partea de restaurant cu construirea unei grădini vară cu teresă şi bucătărie la vedere. Zona oferă o panoramă deosebită. Investiţia , de circa 200.000 de euro, care a prevăzut şi o sală şedinţe de 30 de persoane, a fost finalizată în 2012”, explică proprietara. Zona de agrement este una „ecologică”: piscinele sunt  încălzite de la panouri solare, apa e adusă dintr-un foraj propriu, apa menajeră  e epurată în staţia proprie. Capacitatea piscinelor este de 60 de locuri, iar cererea a fost aşa de mare încât s-a întrodus un sistem  de rezervări. La Mesteceni a devenit o destinaţie de weekend a clujenilor.

Grad de ocupare de 50% în sezon

„Merge mai bine decât m-am aşteptat. Singurul lucru la care ne adaptăm greu e  diferenţa de rulaj între perioada de sezon adică vara şi extrasezon – toamna, primăvara, iarna. Vara funcţionăm la supracapacitate, mă refer atât la cazare, cât şi la piscină unde avem grad de ocupare la şezlong de 80% şi e greu să ţii în frâu şi standardul de calitate şi personalul”, a susţinut Oprea. Gradul de ocupare la cazare este 5 % în extraasezon şi 50% în sezon. ”Sunt mai multe servicii pe care le oferim, vin oameni la masă din oraş, se mai cazează, vin la sala de conferinţe, la piscină. Una peste alta este mulţumitor,  nu pot să spun că te îmbogăţeşti, dar e ok”, a spus proprietara.

Descrierea pensiunii

“La doar 20 de minute de Cluj Napoca, pensiunea La Mesteceni vă pofteşte într-o oază de linişte, în inima naturii. Pensiunea dispune de 10 camere de cazare, 8 cu 2 paturi single şi 2 cu pat matrimonial. Restaurantul pensiunii oferă atât delicii culinare tradiţionale, cât şi specialităţile casei. Meniul variat şi savoarea deosebită a preparatelor gastronomice se pliază pe gusturile fiecărui oaspete. În curtea generoasă a pensiunii spaţiile destinate celor mici sunt dotate cu jocuri şi jucării menite să facă cât mai interesantă şi plăcută şederea. Locurile de joacă din incinta pensiunii La Mesteceni sunt destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani, respectiv 4 şi 12 ani. Mini terenul de sport este amenajat cu spaţii în cadrul cărora se pot practica următoarele sporturi: tenis cu piciorul, baschet, minifotbal. Pensiunea La Mesteceni vă oferă o piscină pentru adulţi şi una special amenajată pentru copii, ambele fiind încălzite cu panouri solare”, se arată în descrierea pensiunii consemnată de ANTREC.

cluj

Juriul ANTREC

Juriul care a desemnat premiile ANTREC pe 2015 a fost format din: Maria Stoian – conf.univ.dr. - Preşedinte Fondator ANTREC România; Cristian Alexandru Catană – Redactor şef  Revista Vacanţe la ţară, Romeo Creţu - prof.univ.dr. USAMV - Facultatea de Management şi Marius Ioniţă, turist fidel al vacanţelor rurale. Selecţia şi jurizarea au fost făcute în urma propunerilor filialelor ANTREC România, a experţilor în turism şi ca urmare a opiniei turiştilor.

Citeşte şi

Turismul rural: de la veşnicia satului la 20 de ani de ANTREC

Lista pensiunilor cu sejur ieftin prin programul ANTREC „Vacanţa la Ţară“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite