Crowdfunding pentru Săpânţa: „Veniţi de contribuiţi/Ca să răspândim sămânţa/Tradiţiei de la Săpânţa“
0Irlandezul Peter Hurley organizează, peste două săptămâni, a cincea ediţie a festivalului de tradiţii „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“. Pentru realizarea acestuia, Hurley a obţinut o finanţare dintr-un proiect Regio. Însă, costurile cu transportul artiştilor irlandezi la Săpânţa şi onorariul acestora sunt cheltuieli neeligibile în proiect şi mai sunt necesari 16.000 de euro, motiv pentru care proiectul a fost înscris pe un site de crowdfunding.
„Cum ar fi dacă mormintele din Cimitirul Vesel ar începe să cânte? Aşa cum un râu îşi adună apele din mai multe izvoare, şi o poveste magică are mai multe începuturi. ”Vocile din Cimitirul Vesel” este o astfel de poveste. Izvoarele ei poartă numele: Săpânţa, Cimitirul Vesel, Maramureş, Shaun Davey, Peter Hurley“, astfel începe, pe site-ul de crowdfunding, indiegogo.com, textul organizatorilor Festivalului „Drumul lung spre Cimitrul Vesel“.
Acest festival are loc pentru al cincilea an consecutiv şi este organizat cu mari eforturi financiare de irlandezul Peter Hurley, stabilit în România de câţiva ani buni. În organizarea evenimentului este ajutat de o mână de oameni care fac totul din voluntariat şi pasiune pentru tradiţie
Anul acesta, pentru realizarea acestui festival, irlandezul are o finanţare de 180.000 de euro dintr-un proiect Regio - 94% sunt bani europeni, iar 6% este contribuţia Guvernului. Toţi aceşti bani sunt, explică Hurley, pentru invitaţi şi organizarea festivalului, nu pentru organizatori.
Costurile cu onorariul şi cele cu transportul artiştilor irlandezi, care sunt de circa 40.000 de euro, sunt neeligibile pentru finanţare. Organizatorii au obţinut sponsorizări şi o finanţare (din partea unui institut cultural din Irlanda) care însă nu acoperă întreaga sumă. Mai este nevoie de 16 000 de euro, motiv pentru proiectul a fost înscris pe site-ul de crowdfunding, indiegogo.com, unde cei care vor să ajute o pot face donând.
Cimitirul Vesel de la Săpânţa este unul dintre obiectivele turistice pentru care mii de străini care vizitează România. Şi nu puţini s-au minunat de epitafurile în versuri de pe morminte.
„ Printre ei, Shaun Davey, compozitor irlandez, care a recunoscut amestecul de veselie şi tristeţe, înţelepciune şi amărăciune din practicile tradiţionale irlandeze de „trezire a morţilor”, practici astăzi îngropate în cărţi. Shaun Davey a transformat douăsprezece epitafuri într-o suită pentru orchestră, cor şi solişti – „Vocile din Cimitirul Vesel”, se mai spune pe site-ul de crowdfunding.
Ca să înţelegeţi mai bine munca lui Shaun Davey aveţi mai jos un fragment dintr-un cântec de pe „Vocile din Cimitirul Vesel“, dar şi un link spe un video:
„Veniţi de contribuiţi/Ca să răspândim sămânţa/Tradiţiei de la Săpânţa/Cimitirul să răsune,/Să cânte întreaga lume/Al Săpânţei crezământ:/Omul e şi drac şi sfânt/Şi-n pământ şi sub pământ“.
Video, AICI, unde lumea poate face şi donaţii.
“Te rugăm să sprijini această iniţiativă pe măsura resurselor tale. Noi îţi putem oferi un CD cu Vocile din Cimitirul Vesel, cartea lui Peter sau un bilet în vagoanele de tren rezervate călătoriei de la Bucureşti la Săpânţa. Ştim că nu este o sumă mică, ba dimpotrivă. Dar ştim că sunt mulţi oameni care încă ştiu ce fel de bucurii îţi poate oferi civilizaţia veche a satului românesc. Ajută-ne si să ajungem la ei. Trimite mai departe informaţia familiei şi prietenilor. Drumul Lung spre Cimitirul Vesel este un festival despre oameni vii, obiceiuri pierdute şi tradiţii regăsite. O călătorie spre locuri uitate din inima ta“, este mesajul lui Peter Hurley şi al oamenilor din spatele Festivalului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“.
Mai puteţi citi
Tradiţiile satului românesc, văzute de un străin: „Sunt preluate, abuzate şi lăsate de izbelişte“