Copiii de la 11 la 18 ani. Mic ghid de supravieţuire pentru părinţi realizat de o jurnalistă la Wall Street Journal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gestionarea relaţiei cu adolescenţii poate fi o provocare. FOTO: Shutterstock
Gestionarea relaţiei cu adolescenţii poate fi o provocare. FOTO: Shutterstock

Scriitoarea Sue Shellenbarger, fondatoarea rubricii „Muncă şi familie” a cotidianului Wall Street Journal, a scris un ghid care-i ajută pe părinţi să „navigheze” anii dificili de creştere a unui adolescent.

Într-un articol publicat recent de Wall Street Journal, scriitoarea şi jurnalista Sue Shellenbarger, realizează un ghid bazat pe diferite studii ştiinţifice pentru a ajuta părinţii să „navigheze” anii dificili de creştere a unui adolescent. Mai jos prezetăm o trecere în revistă a celor mai importante puncte:

11-12 ani

Dintr punctul de vedere al dezvoltării, acesta este momentul în care abilităţile de raţionament spaţial tind să scadă, ceea ce îi face pe copii să apară absenţi şi să le fie greu să-şi amintească ceea ce ar trebui să facă.

Părinţii ar trebui să rămână afectuoşi şi să le ofere susţinere, mai degrabă decât să le reproşeze despre responsabilităţile uitate, întrucât s-a dovedit că acest lucru are un efect pozitiv unic asupra dezvoltarii creierului adolescenţilor. Părinţii îi pot ajuta explicându-le copiilor abilităţi organizatorice de bază şi oferindu-le instrumente, cum ar fi aplicaţii de gestionare a activităţilor sau sfaturi practice de zi cu zi.

13-14 ani

Aceştia sunt anii în care colegii şi opinia lor despre ei devin foarte importante. Adolescenţii, cu toate acestea, încă nu au abilităţi sociale, ceea ce poate provoca o mulţime de drame legate de prietenie. În acelaşi timp, gestionarea stresului este deosebit de dificilă la această vârstă şi poate presupune un efort  serios.

Acesta este momentul pentru părinţi să intervină şi să găsească moduri constructive de a face faţă stresului, de a depăşi provocările, şi să rămână pozitivi în timpul discuţiilor, chiar şi atunci când copilul lor trânteşte uşi şi ţipă "Lasă-mă în pace!" Acesta este momentul pentru a-i învăţa pe copii abilităţile de a-şi face prieteni şi de a-i încuraja să-şi aleagă prietenii cu interese comune, mai degrabă decât să ţină cont de statutul social al acestora. Studiile arată că multe dintre obiceiurile emoţionale pe care adolescenţii le adopta la această vârstă pot rămâne alături de ei pe parcursul întregii vieţi.

15-16 ani

Perioadă de „groază” pentru majoritatea părinţilor, această vârstă se caracterizează printr-un apetit pentru risc care atinge punctul culminant, având în vedere că temerile normale de medii periculoase sunt suprimate temporar. Potrivit oamenilor de ştiinţă, această schimbare biologică este un rezultat al nevoii de evoluţie, de a pleca de acasă şi de a explora noi habitate.

O relaţie strânsă între adolescenţi şi părinţi într-adevăr dă roade importante în acest stadiu, întrucât adolescenţii care sunt mai apropiaţi de părinţii lor au tendinţa să-şi asume mai puţine riscuri. Acelaşi lucru este valabil pentru existenţa unor prieteni care-i influenţează pozitiv, lucru care subliniază încă o dată importanţa de a învăţa copiii cum să-şi aleagă şi să-şi păstreze prietenii.

17-18 ani

Aceasta este vârsta la care multi adolescenţi sunt susceptibili de o creştere importantă a coeficientului de inteligenţă. În timp ce adolescenţii devin mai buni la observarea sentimentelor altor oameni şi încep să arate empatie, abilităţile lor sociale continuă să se dezvolte la fel ca abilităţile de rezolvare a problemelor şi de planificare.

Citeşte şi

Top 20 de greşeli pe care părinţii le fac în educaţia copiilor. Psihologii şi pediatrii explică de ce televizorul, protecţia exagerată şi bătaia îi strică pe cei mici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite