Concertele din centrul Clujului ar putea fi interzise. Prefectura a cerut efectuarea de măsurători sonometrice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj şi Direcţia de Sănătătate Publică vor efectua măsurători sonometrice la următorul concert din Piaţa Unirii pentru a constata dacă vibraţiile sunetului pot afecta biserica Sfântul Mihail. Decizia a fost luată de Prefectură după ce o bucată de tencuială a căzut în interiorul bisericii în perioada unor concerte rock.

În Capitala europeană a tineretului, Cluj-Napoca, au fost organizate anul acesta zeci de concerte în centrul oraşului – mai ales în Piaţa Unirii. Un incident petrecut în luna iulie a ridicat semne de întrebare legate de pericolul undelor de sunet pentru biserica Sfântul Mihail - veche de mai bine de 600 de ani: o bucată din tencuiala interioară a locaşului s-a desprins de pe zid după două seri de concerte desfăşurate în piaţă; scena a fost amplasată atunci foarte aproape de bierice. Prefectura Cluj a organizat o întâlnire cu scopul „analizării capacităţii instiuţionale şi a competenţelor autorităţilor şi instituţiilor publice cu privire la protejarea locuitorilor şi a monumentelor istorice împotriva nocivităţilor fizice (zgomot şi vibraţii), cauzate de unele concerte desfăşurate în pieţele centrale ale municipiilor şi oraşului din judeţul Cluj”.

Măsurători sonometrice

Concluzia dezbaterii a fost ca la următorul concert să fie efectuate măsurători sonometrice de către Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia pentru Sănătate Publică. De asemenea, "dezbaterea a urmărit identificarea necesităţii elaborării unor reglementări privitoare la organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţilor în centrele istorice". "Având în vedere faptul că municipiul Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc în privinţa numărului de monumente clasificate din ţară, s-a evidenţiat necesitatea adoptării Planului Urbanistic Zonal pentru zonele în care sunt amplasate monumente istorice precum şi derularea unei campanii de promovare a importanţei protejării patrimoniului cultural local", au mai susţinut reprezentanţii Prefecturii. 

Ce spun specialiştii

Publicaţia Flaneur21.com a consultat un specialist în sonorizare pentru a preciza dacă într-adevăr între muzica de la concertele respective şi căderea bucăţii de tencuială poate exista o legătură.

„Ceea ce a contat în opinia mea a fost apropierea scenei de biserică. Am fost în piaţă la concertele de la evenimentul respectiv, puterea nu a fost chiar atât de mare, am mai văzut puteri mari şi la Zilele Clujului”, a menţionat Călin Cămărăşan, adiministratorul companiei Live Rental care asigură producţia tehnică a festivalului Electric Castle de la Bonţida.  El a explicat în schimb că acumularea de başi, cumulată cu alţi factori, în cazul acesta apropierea scenei, poate cauza un incident de acest gen. Cămărăşan a precizat că başii au o dinamică de răspândire neregulată, în sensul că se pot aduna într-o zonă a unei săli, în timp ce în alta zgomotul e mult mai mic.

Ce spune Legea

Legea Nr. 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede la articolul 9 aliniatul  (1) Pentru fiecare monument istoric se instituie zona sa de protecţie delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în functie de trama stradala, relief si caracteristicile monumentului istoric, dupa caz, prin care se asigura conservarea integrata si punerea în valoare a monumentului istoric si a cadrului sau construit sau natural”.

La aliniatul (5) se arată: „În zonele de protectie a monumentelor istorice care sunt lacasuri de cult este interzisa desfasurarea în aer libera în perioada în care în cadrul acestora se desfasoara serviciu religiosa a unor manifestari carea prin poluarea sonora sau vizuala pe care o produca pot impieta aspra desfasurarii serviciului religios. Prin exceptiea se pot organiza manifestari de genul celor prevazute la alin. (5), cu acordul autoritatii religioase care administreaza lacasul, în conditii care sa nu impieteze asupra desfasurarii serviciului religios”.
Legea mai prevedere că „în zona de protectie pot fi instituite servituti de utilitate publica si reglementari speciale de construire prin planurile si regulamentele de urbanism aprobate si avizate conform legii”.

Citeşte şi

Cel mai cunoscut simbol al Clujului, vandalizat. Grupul statuar Matia Corvin a fost murdărit cu vopsea

Kelemen Hunor, despre vandalizarea statuii Matia Corvin: „E un motiv de îngrijorare că în piaţa centrală pot avea loc incidente de o asemenea gravitate“

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite